Razotkriveno

Pevex navijačima ne dijeli oštećene hladnjake i perilice rublja

Facebook stranica koja se lažno predstavlja kao Pevex koristi Svjetsko nogometno prvenstvo da bi varala korisnike.
Foto: Facebook (Pevex)

Na Facebook stranici Pevex Croatia, koja je i ranije objavljivala lažne nagradne igre, a koja nema nikakve veze s trgovačkom kompanijom Pevex, 17. studenog objavljena je lažna nagradna igra u kojoj se netočno tvrdi da Pevex navijačima kao poklone daruje oštećene hladnjake i perilice za rublje.

Na službenoj Facebook stranici tvrtke Pevex prije dva dana upozorili su na pojavu lažnih stranica te kompanije, a u toj objavi su posebno naveli stranicu “Pevex Croatia”.

“Upozoravamo vas na LAŽNE STRANICE (najčešće pod imenom Pevex Croatia ili sl.), putem koje se komuniciraju nagradne igre te traže vaši osobni podaci. Ovo je JEDINA službena stranica Pevex, stoga svoje osobne podatke i fotografije nemojte dijeliti i klikati na nepoznate poveznice od drugih stranica! Kako bi osigurali svoju vjerodostojnost i zaštitili vas od prijevara, lažne stranice su prijavljene te pozivamo i vas da ih prijavite”, napisali su u objavi na službenoj Facebook stranici Pevexa.

“Zadovoljstvo nam je objaviti da ćemo donirati 370 neprodanih perilica i hladnjaka s manjim ogrebotinama i manjim oštećenjima, svi strojevi su u dobrom stanju, poslat ćemo nasumično poruku “Želim” prije 20. studenog 2022″, stoji u objavi za lažnu nagradnu igru na stranici Pevex Croatia.

Taj status je od objave 17. studenog prikupio 338 dijeljenja, 1,2 tisuće komentara i 407 ostalih reakcija.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

“Ponudu” prilagodili Svjetskom nogometnom prvenstvu

O još jednoj lažnoj nagradnoj igri s profila Pevex Croatia već smo pisali ovog tjedna, a početkom listopada su na istom profilu lažno tvrdili da dijele oštećene hladnjake i električne ploče. Kod najnovije prevare, autori su samo malo aktualizirali “ponudu” pa su se tijekom Svjetskom nogometnog prvenstva usmjerili prema navijačima.

Kao i u ranijim slučajevima slične lažne nagradne igre, i u ovoj objavi su postavljene fotografije hladnjaka i perilica koje nemaju veze s Pevexom te se od komentatora koji napišu “Želim” traži da kliknu na link na lažne “službene stranice Pevex Croatia” (arhivirano ovdje). Niti ta stranica ni na koji način nije povezana s trgovačkom kompanijom Pevex.

“Kliknite na gumb ispod (Registracija) i bit ćete preusmjereni na web stranicu našeg sponzora (MyVivo – Content White) da registrirate svoj broj mobilnog telefona/adresu e-pošte (Pošalji mobilni PIN)*Operator: Sve) i preuzmete aplikaciju Pevex Sponzorstvo sada, vi može SMS potvrda na 14400”, stoji obavijest na lažnoj internetskoj stranici. Obećava se i da “nakon uspješne registracije dobivate poklon kod i bon od 2.000 kn koji možete iskoristiti u Pevex trgovini”.

Nesigurno web-mjesto

No, kada se klikne na “registraciju”, link vas vodi na stranicu koju Microsoft Defender označava kao “nesigurno web-mjesto”.

“Microsoft preporučuje da ne nastavite na ovo web-mjesto. Microsoftu je prijavljeno da sadrži obmanjujući sadržaj zbog kojeg biste mogli izgubiti osobne podatke, financijske podatke, pa čak i novac”, stoji u poruci kada se pokuša otići na mjesto registracije.

Iz svega navedenog, jasno je da je na Facebook stranici Pevex Croatia objavljena lažna nagradna igra koja s kompanijom Pevex nema nikakve veze, a koja bi za cilj mogla imati neovlašteno dobivanje osobnih ili financijskih podataka korisnika. Jasno je i da sudionici nagradne igre neće dobiti nikakve hladnjake ili perilice rublja.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.