Razotkriveno

Što stvarno piše na dresovima u viralnoj fotografiji Maradone i Platinija?

Facebookom se širi fotografija Maradone i Platinija iz 1988. uz opis u kojem se netočno tvrdi da na dresu francuskog nogometaša piše "ne korupciji".
Foto: Lionel Cironneau

Brojni korisnici društvene mreže Facebook na svojim “zidovima” kroz minulih nekoliko mjeseci dijelili su fotografiju koja prikazuje trojicu nogometnih velikana; na fotografiji su Diego Maradona, Pele i Michael Platini prije početka nogometne utakmice.

Fotografiju prati opis u kojem se navodi da na Maradoninom dresu piše “Ne drogama”, a na Platinijevom pak dresu – “Ne korupciji”. Uz to je navedeno da je Maradona u kasnijoj fazi karijere imao problem upravo s drogama, a Platini – s korupcijom. Podsjetimo, slavni francuski nogometaš bio je kao dužnosnik FIFA-e optužen za koruptivne radnje, ali u sudskom procesu pred švicarskim sudom u srpnju ove godine Platini je oslobođen optužbi (DW).

Opis koji prati predmetnu fotografiju nije točan. Na Maradoninom dresu uistinu stoji natpis “NO DRUG”, ali natpis s istim značenjem ispisan je i na Platinijevom dresu, na francuskom jeziku: “NO DROGUE”. Natpis na Platinijevom dresu jasnije se može vidjeti na drugim fotografijama snimljenima toga dana (npr. ovdje).

Fotografija s pripadajućim netočnim opisom već nekoliko godina “kruži” različitim društvenim mrežama, a osim na osobnim stranicama korisnika Facebooka, isti sadržaj 2019. godine objavljen je i na nekolicini internetskih portala u Hrvatskoj i regiji (Avaz.ba, Zadarski.hr, Kurir.rs, Espreso.co.rs). Pogrešna informacija s društvenih mreža u medijima se pojavljuje do današnjih dana. Primjerice, sportski komentator srpskog mainstream portala Nova.rs povodom aktualnog svjetskog prvenstva u nogometu piše: “Da li znate da je Platini svojevremeno nosio dres na kom je pisalo „Stop korupciji“ – čovek koji je postao sinonim za korupciju u fudbalu.” Tvrdnja je, dakako, ilustrirana predmetnom fotografijom i pratećim netočnim opisom.

Na opis fotografije kao netočan, odnosno djelomično točan već u dva navrata, 2019. i 2022. godine, ukazali su fact-checkeri agencije AFP (1, 2).

Što se same fotografije tiče, ona je nastala prije oproštajne utakmice Michaela Platinija u Nancyju, gradu u kojem je slavni Francuz započeo nogometnu karijeru. Utakmica je odigrana 23. svibnja 1988. godine. Igrala je reprezentacija Francuske protiv reprezentacije svijeta. Oproštajna Platinijeva utakmica posvećena je borbi protiv droga, jer je Francuska osamdesetih godina imala veliki problem s heroinskom ovisnošću među mlađom populacijom, o čemu su svojevremeno pisali svjetski mediji, među kojima i britanski The Guardian.

Autor fotografije na kojoj poziraju trojica nogometnih velikana francuski je fotograf Lionel Cironneau.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.