Razotkriveno

Australija ne uvodi sustav “društvenog rejtinga” za pristup društvenim mrežama

Nije točno da građani Australije trebaju sto identifikacijskih bodova kako bi koristili društvene mreže.

“AUSTRALIJA – Društveni rejting uveden za pristup internetu putem digitalne osobne iskaznice. Građani će trebati sto bodova identifikacije za korištenje društvenih mreža i policija će imati pristup vašim računima, uključujući i privatne poruke. Doviđenja slobodo. Zdravo tiranijo”

Ova distopijska vijest stiže s Facebook stranice Konzerva.hr, adrese s koje su se i ranije širile netočne i neutemeljene tvrdnje (1, 2).

Spomenuta stranica objavila je screenshot tweeta koji prikazuje televizijskog voditelja koji se javlja iz australskog grada Adelaida.

Video javljanja uživo, iz kojeg je moguće zaključiti da ga prikazuje australski 9News kanal, podijelila je stranica Anti NWO Alliance koja, kako joj i naziv sugerira, širi teorije zavjere o “novom svjetskom poretku”.

Tvrdnje da australska vlada planira uvesti društveni rejting za pristup internetu postale su viralne unazad mjesec dana. Međutim, takve informacije se temelje na isječku televizijskih vijesti iz 2021. godine koji je krivo interpretiran.

Naime, australska je televizija u travnju prošle godine objavila prilog o predloženim, ali nikad izglasanim mjerama protiv suzbijanja zlostavljanja na društvenim mrežama koje je predložio Odbor za socijalnu politiku i pravna pitanja australskog Zastupničkog doma.

Sustav prikupljanja sto bodova

Jedna od preporuka o kojoj se raspravljalo jest ona o sto identifikacijskih bodova prilikom registracije na društvenim mrežama koje bi korisnici trebali prikupiti. Po tom prijedlogu, platforme su također obvezne vlastima pružiti podatke o identifikaciji ako to zatraže.

Naime, sustav identifikacije od 100 bodova naširoko se koristi u Australiji i funkcionira tako da korisnici svoj identitet potvrđuju kombinacijom dokumenata. Svakom dokumentu dodjeljuje se određeni broj bodova (od 25 do 60), a ukupno 100 bodova potvrđuje identitet. Sistem koriste financijske i državne institucije te se na neki način može usporediti s vjerodajnicama koje su potrebne kako bi pristupili hrvatskom servisu e-Građani.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kineski sustav društvenog rejtinga

Takav sustav pak nema nikakve veze s onim koji se nastoji uvesti u Kini, što je usporedba do koje su došli teoretičari zavjera na društvenim mrežama (FakeNews.pl).

Naime, kineski sustav trebao bi rangirati građane na temelju njihova društvenog rejtinga. Građani tako mogu biti “kažnjeni” ako, na primjer, neodgovorno upravljaju automobilom, kradu ili čine neko drugo protuzakonito djelo. Taj je koncept predstavljen još 2014. godine a iako je plan kineskih vlasti, uz pomoć tehnologije za prepoznavanje lica i nadzornih kamera na javnim mjestima, obuhvatiti cijelu zemlju, sustav društvenog rejtinga još nije zaživio na nacionalnoj razini, iako se koristi u privatnim kompanijama (1, 2, 3).

Kako navodi portal Snopes, unatoč tome što navedene preporuke nikad nisu bile uključene ni u jedan kasniji australski zakon o društvenim medijima ili internetu, predložene mjera zaživjela je u brojnim teorijama zavjere, najčešće onima u kojima se spominje sustav sveopćeg nadzora vlasti nad građanima.

Zaključno, budući da je riječ o staroj vijesti te da navedene preporuke nikad nisu usvojene, ocjenjujemo objavu stranice Konzerva.hr kao netočnu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.