Razotkriveno

Glavna klimatska savjetnica UN-a nije 20-godišnja Sophia Kianni

Amerikanka iranskog podrijetla Sophia Kianni je u savjetodavnoj grupi mladih za klimatske promjene, no nije "glavni klimatski savjetnik UN-a"

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika pojavio se status u kojem se netočno tvrdi da je 20-godišnja iransko-američka aktivistica Sophia Kianni “glavni klimatski savjetnik UN-a”.

“Ovo je 20 godišnjakinja koja je glavni klimatski savjetnik UN-a”, stoji u statusu uz koji je postavljena fotografija Sophije Kianni s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom (arhivirano ovdje).

Fotografiju iz statusa je na Twitteru 9. studenog objavila sama Kianni. “Imam 20 godina i ja sam najmlađa osoba koja je ikada bila službeni UN-ov savjetnik. Generacija Z je napokon za stolom na kojem se donose odluke”, napisala je u tom statusu na Twitteru Kianni. Na fotografiji je s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom tijekom klimatskog summita COP 27 koji se ranije ove godine održao u egipatskom Sharm El-Sheikhu.

Status je od objave 22. prosinca prikupio 5 komentara i 11 drugih reakcija.

Najmlađa savjetnica UN-a

Za razliku od teksta u statusu hrvatskog korisnika na Facebooku u kojem se tvrdi da je Kianni “glavni klimatski savjetnik UN-a”, sama Kianni u statusu piše da je ona “najmlađa osoba koja je bila savjetnik UN-a”. Na internetu se ne može pronaći izvor koji bi potvrdio tezu da je 20-godišnjakinja “glavni klimatski savjetnik UN-a”.

Iako se u statusu netočno navodi da je Kianni “glavni klimatski savjetnik UN-a”, čime se vjerojatno želi poslati poruka da se UN u jednom od najbitnijih područja oslanja na savjete djevojke u ranim 20-im godinama, iransko-američka aktivistica i studentica uglednog američkog sveučilišta Stanford, zaista jest dio “Savjetodavne grupe mladih za klimatske promjene”.

Kao što se može pronaći na internetskim stranicama UN-a, u srpnju 2020. glavni tajnik UN-a António Guterres objavio je imena sedam mladih “klimatskih lidera”, starih između 18 i 28 godina, koji će ga savjetovati o “ubrzavanju globalne akcije i ambicija za borbu protiv sve gore klimatske krize”. “Mi smo u klimatskom izvanrednom stanju i nemamo mnogo vremena”, kazao je povodom osnivanja tog savjetodavnog tijela mladih Guterres te dodao kako nam je potrebna brza akcija vezana uz oporavak od pandemije Covida-19, borbe protiv nepravde i nejednakosti te klimatskog poremećaja”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Vidjeli smo mlade ljude na prvim linijama klimatske akcije, pokazali su kako izgleda odvažno vodstvo”, rekao je tada glavni tajnik UN-a te dodao kako mu to savjetodavno tijelo treba pružiti “perspektive, ideje i rješenja koja nam trebaju pomoći u određivanju klimatske akcije”. Među sedam mladih izabranih 2020. u to tijelo bila je i Sophia Kianni iz SAD-a. U objašnjenju zašto je baš ona izabrana stoji kako je pomogla organizirati nacionalne klimatske prosvjede te je utemeljila “Climate Cardinals”, međunarodnu neprofitnu organizaciju koja radi na prijevodu informacija o klimi na više od 100 jezika.

“Kao Iranka i Amerikanka, iz prve ruke sam svjedočila razornom učinku koje klimatske promjene imaju na Bliskom istoku. Ključno je da svjetski lideri nastupe kao ujedinjeni front u radu na borbi protiv klimatske krize i rasne nepravde”, kazala je tada Kianni. To savjetodavno tijelo mladih za klimatske promjene ustanovljeno je nakon što je 2019. godine održan prvi UN-ov Klimatski summit mladih na kojem se okupilo više od 1000 mladih iz 140 država kako bi raspravljali o njihovim rješenjima za klimatsku krizu, ali i poslali poruku svjetskim liderima da treba krenuti u brzu i odlučnu akciju vezanu uz klimatske promjene.

Savjetodavna grupa mladih za klimatske promjene

Na stranicama UN-a stoji i kako “Savjetodavna grupa mladih za klimatske promjene” pruža glavnom tajniku UN-a praktične savjete fokusirane na ishode, raznovrsne mladenačke perspektive i konkretne preporuke, s jasnim fokusom na ubrzanje implementacije njegove agende za klimatsku akciju.

U kolovozu 2020. na UN-ovim internetskim stranicama objavljen je i kratak intervju s tada 18-godišnjom Sophijom Kianni povodom njezinog izbora u savjetodavnu grupu, u kojem je kazala da želi “pretvoriti apatične ljude u klimatske aktiviste”. Objasnila je da se za klimatska pitanja počela zanimati kada je imala 12 ili 13 godina i posjetila svoje rođake u Iranu koji su u svakodnevnom životu osjećali klimatske promjene, ali o njima nisu znali ništa. Tada joj je sinula ideja o prijevodu informacija o klimatskim promjenama na druge jezike, a to je i provela kroz svoju inicijativu “Climate Cardinals”.

“Naša se grupa sastaje online, a u sljedećih nekoliko tjedana imat ćemo i razgovor s glavnim tajnikom UN-a. Dat ćemo mu povratne informacije o njegovoj klimatskoj strategiji te kako UN može bolje u proces uključiti mlade”, kazala je tada Kianni.

Studentica Stanforda

20-godišnjakinja na uglednom američkom Sveučilištu Stanford studira okolišne znanosti i javne politike, a zbog svog klimatskog aktivizma Forbes ju je uvrstio na listu 30 mladih lidera mlađih od 30 godina za 2023. godinu. Iz svega navedenog jasno je da Kianni nije “glavni klimatski savjetnik UN-a”, već je dio savjetodavnog tijela mladih za klimatske promjene glavnog tajnika UN-a u kojem je, uz nju, još šestero mladih.

Opisu “glavnog savjetnika” glavnog tajnika UN-a sigurno bi bliži bio Selwin Charles Hart koji u organizaciji ima funkciju “specijalnog savjetnika glavnog tajnika UN-a za klimatsku akciju”, a  Guterres ga je imenovao 4. veljače 2020. godine.

Zbog izbora odjeće u kojoj je pozirala s glavnim tajnikom UN-a, a na fotografiji objavljenoj u statusu hrvatskog korisnika Facebooka, Kianni se našla na udaru kritika pojedinih korisnika društvenih mreža, o čemu je u studenom pisao britanski tabloid Daily Star. Na komentare da se obukla neprikladno prilici, Kianni je u komentarima na Twitteru napisala: “Možeš biti savjetnica čelniku UN-a i oblačiti se slatko”.

Zaključno, u statusu hrvatskog korisnika Facebooka netočno se navodi da je 20-godišnja Amerikanka iranskog podrijetla Sophia Kianni “glavni klimatski savjetnik UN-a”. Točno je da je ona u savjetodavnoj grupi mladih za klimatske promjene, no nije “glavni klimatski savjetnik UN-a”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.