Razotkriveno

Snimka pirotehnike na dječjoj proslavi nije iz vrtića u Dubravi. Objavljena je još 2018. godine

Istovjetna snimka panike u dječjem vrtiću zbog pirotehnike spominjala se prije nekoliko godina u britanskim i kazahstanskim medijima.
Foto: Unsplash/ Tessa Rampersad

Na Instagram profilu hrvatskog korisnika objavljena je snimka panike kod aktiviranja pirotehnike u zatvorenom prostoru za koji se netočno tvrdi da se dogodio u zagrebačkom kvartu Dubravi.

“U međuvremenu u vrtiću u Dubravi….”, stoji u opisu snimke na kojoj se vide djeca obučena u odjeću djeda Mraza, dok u pozadini “svira” himna zagrebačke navijačke grupe Bad Blue Boys “Dinamo ja volim”.

Početak snimke pokazuje djecu na božićnoj proslavi, a potom kreće zaglušujuća buka i pucanje pirotehnike, prostorija se ispunjava vatrenim jezicima i dimom te nastaje panika među okupljenima. Pred kraj snimke vide se i odrasle osobe koje iz publike gledaju svečanost.

Britanski portali 2018. godine objavili snimku

Nije točno da se nemili događaj odvio u vrtiću u zagrebačkoj Dubravi, kao što se tvrdi u opisu. Prema pisanju britanskih medija (OVDJE, OVDJE i OVDJE) snimka je iz prosinca 2018. godine, a nastala je u vrtiću u Kazahstanu.

Mirror je u svom članku od 28. prosinca 2018., u kojem je objavljena ista snimka vatrometa, pisao da se “vjeruje da u incidentu nitko nije ozlijeđen i da nitko nije prevezen u bolnicu”. “U jednom izvještaju se sugerira i da je vrtić imao namjeru koristiti siguran vatromet za unutarnje prostore, ali su im pogreškom isporučili pirotehniku za vanjske”. Britanski The Sun u članku objavljenom 28. prosinca 2018. se pozvao na izvještaj kazahstanskog portala Tengrinews za izjavu kazahstanskih vlasti da provjeravaju tragove koji bi ih doveli do točne lokacije nastanka snimke jer nitko taj incident nije prijavio policiji.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kazahstanci nisu utvrdili gdje je i kada nastala snimka

Na portalu Tengrinews.kz pronašli smo izvornu vijest o snimci objavljenu 27. prosinca 2018. Iako je snimka iz članka uklonjena, prema snimkama zaslona na naslovnoj fotografiji članka može se utvrditi kako se radi o točno tom videu iz objave na društvenim mrežama. No, u toj izvornoj vijesti jasno se navodi i kako “nema informacija gdje je snimka nastala”.

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Kazahstana tvrdi da istražuju video”, stoji u izvornom članku te se navodi i izjava glasnogovornika Ministarstva Nursultana Nurakhmetova da “u ovom trenutku, incident koji se dogodio na snimci nije registriran u Kazahstanu”. Dodaje se i izjava kazahstanskog Ministarstva obrazovanja koje je “potvrdilo da se taj slučaj nije dogodio u Kazahstanu”.

Prema svemu navedenom, ne može se definitivno zaključiti da je video iz objave na društvenim mrežama uopće nastao u Kazahstanu, kao što su to navodili britanski tabloidi.

Zaključno, netočno je da je snimka objavljena na Instragram profilu snimljena u vrtiću u Dubravi. Istu snimku objavili su britanski portali u prosincu 2018. godine, kao što ju je tada objavio i kazahstanski portal Tengrinews.kz, no kazahstanske vlasti tada nisu potvrdile da je snimka nastala baš u toj državi.

Ono što nedvojbeno možemo tvrditi je da se snimka incidenta na internetu pojavljuje od prosinca 2018. te da je pjesma “Dinamo ja volim” montirana na originalni zvuk u videu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.