Razotkriveno

Japan ne provodi istragu radi “milijuna preminulih zbog cjepiva”

Facebook stranica "Istinom protiv laži" netočno tvrdi da je u Japanu pokrenuta službena istraga zbog velikog broja mrtvih od cjepiva protiv Covida-19.

Među korisnicima Facebooka hrvatskog govornog područja širi se informacija da Japan pokreće službenu istragu o milijunima smrti od cjepiva protiv Covida-19.

Početkom siječnja podijelila ju je stranica “Istinom protiv laži”, inače adresa s koje se učestalo šire dezinformacije (1, 2, 3).

U objavi se navodi kako je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Hiroshimi Masataka Nagao istaknuo da su tijela cijepljenih osoba na kojima je izvršio obdukciju bila “nenormalno topla”, s tjelesnom temperaturom od preko 100 stupnjeva F (37,7 C).

Kao izvor za te tvrdnje navodi se portal InfoWars koji navodi da je profesorov istraživački tim otkrio značajne promjene u genetskom sastavu imunološkog sustava cijepljenih pacijenata podvrgnutih autopsiji, što ih je dovelo do zaključka da cjepivo uzrokuje abnormalnosti imunološkog sustava koje potiču upalu u cijelom tijelu.

Osim toga, Facebook stranica “Istinom protiv laži” navodi i kako je jedan drugi profesor, Shigetoshi Sano s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kochiju, govorio o otkrivanju šiljastih proteina na mjestu kožnih lezija i drugih kožnih problema kod pacijenata koji su bili cijepljeni.

Inače, portal InfoWars učestalo objavljuje lažne vijesti, a pokrenuo ga je poznati američki teoretičar zavjera Alex Jones, najpoznatiji po tvrdnjama da se masakr u američkoj školi Sandy Hook zapravo nije dogodio i da su ubijena djeca “glumci za krizne situacije” (eng. crisis actors), a zbog čega je sud 2022. godine odlučio da Jones mora obiteljima ubijene djece isplatiti milijardu i pol dolara odštete (BBC).

Neutemeljena vijest

Pokušali smo pronaći informaciju o istrazi na službenim kanalima japanske vlade, ali nismo uspjeli.

Na stranicama japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike ne spominju se milijuni preminulih radi cjepiva, a ni iz ureda japanskog premijera nisu priopćili da se pokreće ikakva istraga (1, 2, 3, 4).

Screenshot vijesti koji je objavila stranica “Istinom protiv laži” otkriva kako je tekst napisao Sean Adl-Tabatabai, inače osnivač portala NewsPunch (ranijeg naziva YourNewsWire), također poznatog po širenju lažnih vijesti. Vijest o pokretanju istrage u Japanu objavljena je na tom portalu, a stranica Istinom protiv laži samo je objavila prijevod navedenog članka (arhiviranog ovdje).

Iako se u naslovu i podnaslovu navodi kako je Japan pokrenuo istragu, u tekstu portala NewsPunch se ta informacije nigdje ne spominje. Također, spomenute studije nigdje se ne povezuju s “milijunima preminulih” i bilo kakvom istragom.

Dapače, tekst donosi i citat profesora Nagaoa koji je radio na studiji i u kojem on navodi da samo na temelju podataka i okolnosti nije moguće zaključiti kako je cjepivo uzrok smrti, no kako je i nemoguće reći da cjepivo nije uzrok.

Novinari portala Lead Stories primjećuju da se na sveučilišnom profilu profesora Nagaoa ne nalazi nijedno objavljeno istraživanje u vezi s Covidom-19 ili cjepivima protiv te bolesti.

Isto tako, probali smo pronaći navodnu izjavu Shigetoshija Sana u kojoj govori otkrivanju šiljastih protina na mjestu kožnih problema, međutim, nismo uspjeli.

Preminuli

Nema dokaza da su cjepiva protiv Covida-19 u Japanu prouzrokovala milijune smrti.

Studija Ureda medicinskog istražitelja u Tokiju i Metropolitanske vlade Tokija iz studenog 2022. pokazala je da su štetni učinci povezani s cjepivom moguće uzrokovali 1690 smrti u Japanu između veljače 2021. i  travnja 2022.

Međutim, kako navode sami autori istraživanja, zbog nedovoljno informacija nije moguće u potpunosti procijeniti utjecaj cijepljenja na smrtni ishod, odnosno brojni slučajevi iz studije nisu pokazali jasan uzročno-posljedični odnos između cijepljenja i smrti.

Zaključno, budući da japanska vlada i dalje preporučuje cijepljenje protiv Covida-19 te da ne postoji službena obavijest o pokretanju istrage zbog navodnih milijun smrti od cjepiva, ocjenjujemo ovu vijest netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.