Razotkriveno

Neutemeljena je procjena da će više od 600.000 Hrvata umrijeti u roku od 4 godine

Nema znanstvenih dokaza da cjepivo protiv Covida-19 masovno ubija cijepljene. Jedan od najčešćih uzroka smrti u 2021. bila je bolest Covid-19.
Izvor: Pixabay

Društvenom mrežom Facebook šire se tvrdnje da se u narednom periodu može očekivati veliki broj umrlih u Hrvatskoj jer su se cijepili cjepivom protiv Covida-19. Rubni portal “Istinom protiv laži” objavio je tako status (arhiviran ovdje) u kojem tvrde sljedeće:

Preko 600 tisuća (covid cijepljenih) Hrvata umrijeti će u roku 4 godine!

Na današnji dan 11.01.2023, nakon što nam je vrli stožer uz pratnju dugih cijevi doveo „spasonosno“ Covid-19 cjepivo, zaraženo je covidom (koronavirusom) 1.265,717 Hrvata.

Nije tajna da je omjer smrtonosnog grafen-oksid ‘cjepiva’ Covid-19 i lažnog (placebo) cjepiva 50:50, što znači da će preko 600 tisuća Hrvata umrijeti (mnogi su već IZNENADA umrli) u periodu od najviše četiri godine, u ovisnosti od doze koje su primili (5, 10, 20 i 30).

 

Izvor: Screenshot Facebook

Facebook stranica ‘Cijepljenje – pravo izbora’ objavila je post (arhivirano ovdje) sa sličnim tvrdnjama:

U novome broju HT objavljuje: VELIKI INTERVJU NAJPOZNATIJEG HRVATSKOG IMUNOLOGA KOJI ĆE MNOGIMA OTVORITI OČI !

Dr. Srećko SLADOLJEV: Cijepljenima se ne piše dobro, ali se ne slažem s nekim kolegama da će svi umrijeti u sljedeće dvije godine.

Smrtnost kao posljedica cijepljenja od c.o.v.id.@/19 enormna je, a najčešća je u zemljama koje su najviše procijepljene. Iznenadne smrti sportaša i estradnih zvijezda samo su vrh sante leda. Bilježi se porast pobačaja 279 posto, infarkta 269 posto, raka dojke 487 posto, disfunkcija jajnika 437 posto, a multiple skleroze čak 680 posto..

 

Izvor: Screenshot Facebook

Grafenov oksid se ne nalazi u cjepivima protiv Covida

“Istinom protiv laži” do brojke od potencijalnih preko 600.000 preminulih u Hrvatskoj dolazi preko broja zabilježenih slučajeva koronavirusa navedenih na stranici Worldometer.

“Istinom protiv laži” tvrdi da je “omjer smrtonosnog grafen-oksid ‘cjepiva’ Covid-19 i lažnog (placebo) cjepiva 50:50” te tako dolaze do brojke od 600 tisuća preminulih u Hrvatskoj. Međutim, nije jasno kakva je točno povezanost brojke potencijalnih (budućih) smrtnih slučajeva zbog vakcine i broja dosad zabilježenih slučajeva novog koronavirusa u Hrvatskoj, kao što je i neutemeljena tvrdnja da je građanima davano placebo cjepivo.

Faktograf se bavio i raznim dezinformacijama da cjepivo protiv Covida-19 ubija (1, 2, 3, 4). O tome kako grafenov oksid nije uzročnik Covida te se ne nalazi u cjepivima Faktograf je već pisao, i to u više navrata, no dezinformacije o tome da je taj grafen oksid sastojak cjepiva i dalje kolaju. Informacije o svim u Hrvatskoj odobrenim cjepivima protiv Covida-19 kao i njihov sastav može se vidjeti na internetskim stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)

Što kažu podaci o smrtnosti u Hrvatskoj?

Konačne podatke o smrtnosti u Hrvatskoj nemamo za prošlu, odnosno 2022. godinu. Međutim, podatke za 2021. godinu mogu se pogledati u Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i podacima o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2021. godini Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako navode te dvije institucije, u 2021. godini zabilježen je porast broja umrlih osoba u odnosu na prethodnu godinu, odnosno umrlo je 5.689 osoba više. Navedene brojke predstavljaju porast od deset posto više smrtnih slučajeva nego u 2020. godini.

“Prvi uzrok smrti i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava od kojih je umrlo 23.184 osoba – 597,7/100.000 stanovnika. Od novotvorina, druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrti, umrlo je 13.571 osobe – 349,9/100.000 stanovnika. Od posljedica COVID-19, trećeg po redu uzroka, umrlo je 8.557 – 220,6/100.000) osoba. Na četvrtom mjestu zabilježene su smrti od bolesti endokrinog sustava (4.786 – 123,4/100.000), na petom ozljede i otrovanja (2.676 – 69,0/100.000) i drugi manje zastupljeni uzroci”, navodi HZJZ.

 

Izvor: HZJZ

Prema poretku uzroka smrti po skupinama bolesti kod muškaraca su prve cirkulacijske bolesti, zatim novotvorine, smrti od posljedica COVID-19 infekcije, endokrine bolesti te ozljede i trovanja. I kod žena su na prvom mjestu uzroka smrti bolesti cirkulacijskog sustava, zatim slijede novotvorine, smrti od posljedica COVID-19 infekcije, endokrine bolesti te ozljede i trovanja, navodi HZJZ.

Rang prva tri uzroka smrti kod muškaraca su: Covid-19 (4.702), ishemijska bolest srca (3.863), cerebrovaskularne bolesti (2.067). U odnosu na prethodnu godinu, u 2021. je zabilježena promjena te je Covid-19 bio primarni uzročnik smrti kod muškaraca. Kod žena je ishemijska bolest srca i dalje primarni uzročnik smrti, dok je Covid-19 na drugom mjestu, a na trećem cerebrovaskularne bolesti.

Kao što smo već naveli, konačne podatke za prošlu, 2022. godinu još nemamo. Međutim, DZS je na svojim stranicama objavio neke privremene podatke za prošlu godinu. Primjerice, u studenome prošle godine je u RH bilo 4.461 umrlih. “Broj umrlih u studenome 2022. veći je za 7,0%, odnosno bilo je 293 umrlih više u odnosu na petogodišnji prosjek (2015. – 2019.) za isti mjesec”, piše DZS.

“Promatrajući razdoblje otkad je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih od ožujka 2020. do studenoga 2022. porastao je za 13,8% u odnosu na petogodišnji prosjek za isto razdoblje, odnosno umrlih je bilo 19 782 više”, navode iz DZS-a.

Izvor: DZS (podaci su privremeni)

Iz DZS-a još navode da je “u prosincu 2020. bilo dosad najviše umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno 7 608 umrlih. U odnosu na petogodišnji prosjek za isti mjesec, to je povećanje od 63,9% ili 2 967 umrlih više”. Za usporedbu, cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj krenulo je tek krajem tog mjeseca, točnije 27. prosinca 2020. godine. Također, niti jedna institucija nije potvrdila niti da je povećanje broja smrti posljednjih godina povezano s cijepljenjem protiv Covida-19.

Sigurnost cjepiva

Što se tiče sigurnosti cjepiva, kako se navodi na stranicama HZJZ-a, “cjepiva protiv bolesti COVID-19 dokazano su učinkovita i na neškodljiv način sprečavaju bolest COVID-19, naročito njezine teške oblike, potrebu bolničkog liječenja i smrtni ishod. Cjepiva također smanjuju učestalost razvoja post-COVID sindroma koji se može razviti i nakon blažeg do umjereno teškog oblika bolesti COVID-19”.

Kako na svojim stranicama piše Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), “kako bi se osigurala sigurnost svih cjepiva protiv Covida-19 na snazi su stroge mjere predostrožnosti. Prije nego dobiju odobrenje SZO-a i nacionalnih regulatornih agencija, cjepiva protiv Covida-19 moraju proći rigorozna testiranja u kliničkim ispitivanjima kako bi dokazali da ispunjavaju međunarodne sigurnosne standarde i standarde učinkovitosti”.

“Prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, cjepiva se u EU-u ocjenjuju prema istim visokim kriterijima kao i svi drugi lijekovi. Ono što je različito za cjepiva protiv bolesti COVID-19 je puno brži razvoj i postupak potencijalnog davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet od uobičajenog zbog izvanredne javnozdravstvene situacije”, ističu iz HALMED-a.

U SAD-u na 665 milijuna doza potvrđeno 9 smrti povezanih s cjepivima

Kako piše AP, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) do siječnja ove godine potvrdio je samo devet smrtnih slučajeva od cjepiva u Sjedinjenim Američkim Državama na administriranih 665 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19. Ti rijetki slučajevi su bili kauzalno povezani s rijetkom pojavom krvnih ugrušaka kod cjepiva Johnson & Johnson. “Kada su liječnici pregledali osmrtnice, nalaze obdukcija i druge nalaze, izrazito malen broj smrti bio je kauzalno povezan s cjepivom”, kazao je profesor epidemiologije sa Sveučilišta South Florida Jason Salemi.

Zaključno, točno je da je u 2021. godini u Hrvatskoj zabilježen rast preminulih u odnosu na godinu prije, i to za deset posto. Jedan od primarnih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj bio je upravo Covid-19, a ne cjepivo protiv Covida-19. Također, iako je zabilježen rast smrtnosti, on bi trebao biti puno veći kako bi se ‘dosegnula’ brojka od 600 tisuća preminulih kroz četiri godine, kao što se navodi u statusu na Facebooku. Nije jasno ni kakva je povezanost najavljivanih smrtnih slučajeva, cjepiva i ukupnog broja zabilježenih slučajeva novog koronavirusa u Hrvatskoj, stoga nema dokaza za tvrdnje koje iznosi portal “Istinom protiv laži”.

Također, objave relevantnih znanstvenih institucija demantiraju navod Srećka Sladoljeva da je enormna smrtnost posljedica cijepljenja protiv Covida-19 i da se cijepljenima ne piše dobro. Nema nikakvog dokaza da cjepivo protiv Covida-19 izaziva masovne smrti cijepljenih.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.