Razotkriveno

Ne donira se 10 malih kuća. Radi se o lažnoj nagradnoj igri

Nema nikakvih informacija o tvrtki koja navodno dijeli kućice, a u postu se traži i da korisnici Facebooka post podijele u drugim grupama.
Foto: Unsplash.com/Lera Nekrashevich

Na Facebook stranici “Mobilna kućica” pojavila se lažna nagradna igra. Navedena stranica kreirana je 8. veljače 2022. godine; 2.7 tisuće osoba označilo ju je oznakom ‘sviđa mi se’, a stranicu prati 3.2 tisuće korisnika Facebooka.

U postu (arhiviran ovdje) koji je objavljen 26. siječnja podijeljen je 2.9 tisuća puta, a prikupio je 817 reakcija i 2,4 tisuće komentara, navodi se sljedeće:

“Sretni smo što možemo objaviti da ćemo donirati 10 malih kuća koje se ne mogu prodati zbog manjih udubljenja i ogrebotina. Stoga ćemo ga nasumično poslati nekome Podijelite i napišite “Gotovo”
Sretno!”

 

Izvor: Screenshot Facebook

Ne nasjedajte, radi se o prevari.

U opisu stranice nema nikakvih informacija o tvrtki koja navodno dijeli mobilne kućice, a u postu lažne nagradne igre traži se i da korisnici Facebooka post podijele u drugim aktivnim grupama. Tako se lažna nagradna igra širi dalje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Lažne nagradne igre česta su pojava na Facebooku

Da se radi o stranici koja širi lažne nagradne igre upućuju i generički odgovori na drugom postu koji su poslani svakom korisniku Facebooka koji je na post komentirao:

“Vaše sudjelovanje se obrađuje, još uvijek prvo morate dovršiti naš postupak provjere valjanosti. Da biste to učinili, jednostavno kliknite na plavi gumb Registriraj se na vrhu naše stranice. Zahvaljujemo se na sudjelovanju. Uživati”, navodi se tako u komentaru kojega stranica šalje.

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku i na internetu općenito. O lažnim nagradnim igrama na Facebooku Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.