Pod povećalom

Poslodavac smjestio strane radnike u ilegalno kontejnersko naselje u industrijskoj zoni pored Benkovca

Prema podacima koje smo dobili od MUP-a, u pogonu za preradu ribe Žuvela d.o.o. radi 78 stranih državljana.
Foto:Vladimir Miketa

Strani radnici koji imaju dozvolu za rad u pogonu za preradu ribe Žuvela d.o.o smješteni su u ilegalnom kontejnerskom naselju u poslovno-industrijskoj zoni Šopot pored Benkovca, tik pored tvornice u kojoj su zaposleni.

U 25 mobilnih kućica koje se nalaze blizu odlagališta otpada i energane, osim zaposlenih radnika, smještena su i djeca koja su se rodila za vrijeme njihova rada i boravka u Hrvatskoj.

Prema podacima koje smo dobili od MUP-a, u pogonu za preradu ribe Žuvela d.o.o. radi 78 stranih državljana. Kako su nam rekli radnici koje smo zatekli na licu mjesta, u jednoj kućici u prosjeku je smješteno troje do četvero radnika.

Budući da smo i sami svjedočili otpadu koji okružuje naselje te smradu ribe koji dolazi iz tvornice, zanimalo nas je kako je moguće u zoni koja nije namijenjena za stanovanje napraviti upravo stambeno naselje. Naime, u Detaljnom planu uređenja Poslovne zone Šopot stoji kako je namjena građevina u zoni isključivo poslovno-industrijska.

Ustavom zajamčeno pravo na život u kontejneru kraj odlagališta otpada

Iz Grada Benkovca odgovorili su nam kako je komunalno redarstvo u više navrata zbog postavljenih montažnih kućica izdavalo upozorenja i naloge sukladno svojim ovlastima, no da su one postale “ustavom zajamčeno pravo na dom”.

“U međuvremenu se promijenilo vlasništvo zemljišta na kojem su postavljene montažne kućice, te se sa novim vlasnikom dogovorilo njihovo uklanjanje u što je moguće kraćem roku. Valja napomenuti da unatoč odredbama koje propisuju uređenje poslovne zone Šopot, postavljene kućice su postale ustavom zajamčeno pravo na dom osoba koje su u njima nastanjene, te bi njihovo hitno uklanjanje moglo dovesti do povrede osobnih prava, te štete u proizvodnoj djelatnosti”, tvrde iz Grada.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Provjerili smo tko je točno vlasnik navedene parcele na kojoj se nalazi ilegalno kontejnersko naselje. Prema izvatku iz zemljišne knjige, riječ je upravo o tvrtki Žuvela d.o.o. koja se na navedeni teren upisala u rujnu 2022. godine, a kupoprodajni ugovor s prijašnjim vlasnikom potpisala još u 2021. godini.

Dodatno smo od Grada Benkovca zatražili informacije o tome tko je točno novi vlasnik zemljišta. Dobili smo sljedeći odgovor:

“Grad Benkovac je reagirao i pokušavao stupiti u kontakt sa fizičkom osobom koja je bila vlasnik zemljišta prije sadašnjeg vlasnika. Promjena vlasništva u zemljišnoj knjizi izvršena je u studenom 2022. godine”, odgovorili su nam.

Poslali smo dodatni upit Gradu Benkovcu. Zanimalo nas je znaju li uopće kada su točno postavljene mobilne kućice. Odgovor još nismo dobili.

Naime, iz njihovog prvog odgovora može se zaključiti kako je za postavljanje mobilnih kućica odgovoran prijašnji vlasnik terena. Međutim, mještani Šopota s kojima smo razgovarali potvrdili su nam kako je naselje postavila tvrtka Žuvela upravo tijekom 2022. godine.

Moral radnika

Poslali smo upit i tvrtki Žuvela d.o.o jer nas je zanimalo smatraju li da je primjereno smjestiti radnike pored tvornice iz koje se šire nesnosni mirisi, odmah pored odlagališta otpada. Odgovor nismo dobili.

Obratili smo se i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, odakle su nam odgovorili da Zakon o radu ne propisuje obvezu poslodavca da preuzme brigu o smještaju radnika.

“Međutim, ako je poslodavac preuzeo obvezu smještaja i prehrane radnika, pri izvršenju te obveze mora voditi računa o zaštiti života, zdravlja i ćudoređa te vjeroispovijesti radnika”, odgovorili su nam.

EU sredstva

Kako se može naći na stranicama tvrtke, Žuvela d.o.o obiteljska je tvrtka s Hvara koja je osnovana 1992. godine, a osnovna joj je djelatnost otkup i prodaja svježe bijele ribe.

Unazad 15 godina, Žuvele su se proširile na Bosnu i Hercegovinu gdje u Stocu imaju pogon za preradu i proizvodnju plave ribe.

Krajem protekle godine bosansko-hercegovački mediji izvještavali su o ekološkoj katastrofi zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se iz Žuvelinog pogona slijevale u kanjon rijeke Radimilje. Mještani tog kraja u više su navrata upozoravali na problem čiji je rezultat, osim zagađenja okoliša, i nesnosan smrad (1, 2, 3).

Pogon u Šopotu u rad je pušten 2018. godine, a njegovu je izgradnju i opremanje sufinancirala Europska unija sa 5,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.