Razotkriveno

Fotografija psa uz tijelo čovjeka u ruševinama nije iz potresa u Turskoj i Siriji

Na stranicama agencije Alamy navodi se da je fotografija snimljena 18. listopada 2018. godine, a snimio ju je češki fotograf Jaroslav Noska.
Foto: Hina/EPA/SEDAT SUNA

Nakon katastrofalnog potresa magnitude 7,8 stupnjeva po Richteru, koji je pogodio Tursku i Siriju, na društvenim mrežama objavljeno je na desetke fotografija potražnih pasa u akciji, kojima korisnici nastoje jedni drugima dočarati vrijednost plemenitih životinja u spašavanju života u porušenim gradovima.

Jedna od njih – fotografija koja prikazuje psa koji leži uz tijelo čovjeka zatrpanog u ruševinama (arhivirano ovdje – 1,2,3,4) – nije snimljena nakon posljednjeg razornog potresa, kako se na društvenim mrežama sugerira ili izričito navodi u opisima snimljenog prizora. U pojedinim slučajevima uz fotografiju je naveden i pogrešan autor (arhivirano ovdje).

Agencija Alamy navodi da je fotografija snimljena u listopadu 2018.

Zapravo se radi o fotografiji koju je snimio češki fotograf Jaroslav Noska. Na stranicama agencije Alamy navedeno je da je fotografija snimljena 18. listopada 2018. godine. Lokacija na kojoj je fotografija snimljena nije navedena.

Na stranicama agencije može se naći cijela serija fotografija Jaroslava Noske, snimljena istoga dana, koja prikazuje psa, odnosno dva psa u potrazi za čovjekom pod ruševinama (arhivirano ovdje – 1,2). Slična fotografija, snimljena na istoj lokaciji, može se naći i na stranicama agencije Dreamstime (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Činjenicu da predmetna fotografija nije snimljena niti u Turskoj, niti u Siriji, odnosno da se radi o staroj agencijskoj fotografiji, objavila je već nekolicina inozemnih agencija i portala koji se bave fact-checkingom, poput AP-a, Reutersa, Boom-a i Newcheckers-a

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.