Razotkriveno

Grad Edinburgh potpisao je Pakt o biljnoj prehrani, no ne izbacuju meso iz škola

Pakt o biljnoj prehrani nije pravno obvezujuć, a najavljeno je kako će se i dalje u školama i ostalim ustanovama posluživati meso.
meso

Portal Epoha, adresa s koje se učestalo šire dezinformacije, nastavlja objavljivati tekstove u tom tonu.

Autori tog portala ovoga puta tvrde da je Edinburgh prvi europski grad koji je odlučio zabraniti i izbaciti meso iz jelovnika škola, bolnica i domova za starije osobe. Grad je, pišu, usvojio „Ugovor o hrani biljnog porijekla iliti – pakt o hrani baziranoj na biljkama”  koji uključuje obvezu podržavanja veganskih obroka umjesto hrane životinjskog podrijetla.

“Ponovno se u ime klime zadire u jelovnike ljudi. U što se sve globalisti neće umiješati u godinama koje su pred nama. Nećemo više moći sami donositi odluke o tome što ćemo konzumirati. Prekrasno, zar ne?”, stoji u tekstu naslovljenom “Edinburgh izbacuje meso iz škola, bolnica i domova za starije i čini veganski jelovnik obveznim” (arhivirano ovdje) koji je objavljen i na Facebook stranici portala.

Pakt

Točno je da je grad Edinburgh potpisnik Pakta o prehrani baziranoj na bilju (The Plant Based Treaty) koji je nastao 2021. godine, i koji stavlja naglasak na ulogu hrane u klimatskim promjenama.

Pakt je inicijativa nekoliko kanadskih klimatskih aktivista, a dosad ga je potpisalo preko 70.000 ljudi, više od 1.000 organizacija, 1.100 tvrtki te 20 gradova. Cilj inicijative jest zaustaviti degradaciju ekosistema radi proizvodnje mesne hrane te promocija prehrane koja je bazirana na biljkama.

Neki od zahtjeva koji se spominju u tekstu su smanjenje deforestacije i uporabe zemlje za svrhu agrikulture, zaustavljanje širenja postojećih farmi, sprječavanje povećavanja uzgajališta riba, proglašavanje klimatske krize, zaustavljanje siromaštva i gladi, podrška malim farmerima, javne politike koje podupiru prehranu baziranu na bilju, provođenje javnih kampanja osvještavanja javnosti te provođenje projekta reforestacije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Točno je da je i jedan od zahtjeva prelazak na biljnu prehranu u školama, bolnicama, zatvorima i ostalim javnim ustanovama. Međutim, nijedan od tih zahtjeva nije obavezan, odnosno, sadržaj Pakta nije pravno obvezujući sam po sebi. Dakle, gradove potpisnike nitko ne može natjerati da se drže zahtjeva iz Pakta.

Rasprava u Škotskoj

Potpisivanju Pakta prethodila je rasprava o mogućim posljedicama pridruživanja te inicijative, odnosno, o potencijalnoj zabrani mesa u javnim ustanovama.

Dio gradskih vijećnika Edinburgha upozorio je kako usvajanje dokumenta ne smije dovesti do izbacivanja mesa s jelovnika u školama zato što je ono dio uravnotežene prehrane. Predsjednik Gradskog vijeća Edinburgha Cammy Day  rekao je pak kako se to neće dogoditi, odnosno, da će učenici u školama  i dalje imati mogućnost izbora. Nedavno je Odbor za održivost Gradskog vijeća Edinburga objavio izvješće u kojem se pobliže objašnjava što točno potpisivanje Pakta znači za grad.

U dijelu izvješća koje se odnosi na tranziciju na biljnu prehranu u školama i ostalim javnim ustanovama, Odbor ističe kako se u osnovnim i srednjim školama jednom tjednom održava “meat free day”, odnosno, dan u kojem se ne poslužuje meso, već samo vegetarijanska/veganska jela. Osim toga, učenici svaki dan imaju izbor, uz mesno jelo, odabrati i ono vegetarijansko.

Kao posljedicu potpisivanja Pakta, Odbor ističe kako će se sistem koji trenutno funkcionira u školama, morati primijeniti i na ostale ustanove, te u konačnici i u samoj zgradi gradskog vijeća. Kao posljedica toga, catering servis koji djeluje pri vijeću morat će osigurati da su veganska i vegetarijanska jela uvijek dostupna.

Neke je zahtjeve, poput proglašavanja klimatske krize, Edinburgh ispunio i prije potpisivanja Pakta.

Kada je riječ o nekim drugim zahtjevima, poput sprječavanja otvaranja novih životinjskih farmi, Odbor ističe kako je Edinburgh ionako urbana sredina u kojoj je korištenje zemlje za agrikulturu limitirano, no da će se, zbog potpisivanja Pakta, možda očekivati da grad neće dozvoliti otvaranje novih farmi. Zahtjev koji se odnosi na promoviranje biljne prehrane, navodi Odbor, već je u skladu s ciljevima Strategije za uzgoj hrane koju je Edinburgh već usvojio, a kojom se potiče konzumacija zdrave hrane. Izvješće Odbora također navodi kako mjere iz Pakta nisu pravno obvezujuće.

Ugljični otisak mesa

Prema podacima UN-a, oko 14.5 posto ukupnih globalnih emisija ugljikov dioksida (CO2) uzrokuju upravo industrija mesa koja, osim tog plina, proizvodi i emisije metana i dušikovog oksida.

U studiji objavljenoj  2021. u Nature food navodi se kako proizvodnja biljne hrane zauzima oko 29 posto ukupnih emisija od proizvodnje hrane, dok 57 posto emisija CO2  u proizvodnji hrane dolazi upravo iz industrije mesa. Osim toga, proizvodnja mesa zahtjeva puno više zemlje nego proizvodnja voća i povrća. Prema studiji koju je objavio UN, životinjske farme čine oko 78 posto globalnog poljoprivrednog zemljišta, a njihovo širenje za posljedicu ima gubitak bioraznolikosti.

Uzevši u obzir da rast globalnog stanovništva te povećanu potrebu za hranom, znanstvenici ističu da bi promjena prehrane, odnosno, smanjenje konzumacije mesa, mogla pomoći smanjiti emisije stakleničkih plinova i tako pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Zaključno, činjenica je da je Edinburgh potpisao Pakt o biljnoj prehrani, no budući da sam sadržaj Pakta nije pravno obvezujuć te da je najavljeno kako će se i dalje u školama i ostalim ustanovama posluživati meso, ocjenjujemo ovu objavu kao djelomično netočnu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.