Razotkriveno

Direktor Moderne nije priznao da su 2019. napravili 100.000 doza cjepiva protiv Covida-19

Bancel se na panelu Svjetskog ekonomskog foruma referirao na ukupnu količinu cjepiva proizvedenih 2019., a ne na cjepiva za Covid-19.
Screenshot: YouTube/Moderna

“Direktor Moderne uhvaćen u priznanju da je njegova tvrtka napravila 100 000 doza cjepiva prije početka pandemije”, naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

“Izvršni direktor Moderne, Stéphane Bancel, uhvaćen je kako priznaje svojim prijateljima na Svjetskom ekonomskom forumu da je njegova tvrtka proizvela 100.000 doza cjepiva protiv Covid-19, 2019. godine – prije početka pandemije. Iako je to otkriće bilo dovoljno šokantno, Bancel je tek bio na početku. U razotkrivajućoj snimci sa Svjetskog ekonomskog foruma, Bancel je također rekao da je imao predznanje o nečemu što se zove pandemija Covida. Ne griješite, ovo je dokaz, iz usta konja, da su Moderna i Big Pharma kartel sudjelovali u planiranju pandemije kako bi mogli masama progurati lijek za depopulaciju globalne elite”, navodi se na početku teksta.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je podijeljen na više Facebook stranica i grupa, a prikupio je 119 dijeljenja, 12 komentara i 124 ostale reakcije.

Autor teksta svoje tvrdnje temelji na isječku videa s panela Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu na kojem je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel sudjelovao 18. siječnja. Pažljivijim slušanjem cijelog videa panela može se utvrditi da Bancel nije rekao da je Moderna proizvela 100 tisuća doza cjepiva protiv Covida-19 2019. godine već je kompanija 2019. proizvela sveukupno 100 tisuća doza cjepiva. Nakon toga je Bancel usporedio tu brojku s porastom u proizvodnji koji su kasnije imali zbog pandemije koronavirusa.

Što je Bancel rekao na panelu u Davosu?

Isječak je izvučen iz 46-minutnog videa s panela na Svjetskom ekonomskom forumu (arhivirano ovdje) pod nazivom “Stanje pandemije” (eng. State of the pandemic).

U nastavku je transkript relevantnog dijela panela u kojem je urednica rubrike gospodarstvo na Euronewsu Sasha Vakulina s Bancelom pričala o varijantama i podvarijantama Covida-19.

Vakulina: “Razgovarajmo o razvoju cjepiva jer smo čuli kako se sve razvijalo s Covidom-19 od 2022. godine i koliko je taj proces bio izvanredan u smislu brzine. Kako se odvija usvajanje razvoja i skaliranje cjepiva kada su u pitanju različite varijante i podvarijante? Pitam to zato što je ovo jedna od velikih briga budući da smo svi sada ovdje i raspravljamo, razumijemo kontekst i ovo je velika stvar?”

Bancel: “Naravno, dobro jutro i hvala što ste me pozvali na panel. Dakle, sjajna vijest u odnosu na 2020., u odnosu na to gdje smo danas je ta da smo u proizvodnom kapacitetu… Kada se dogodila pandemija, tvrtka Moderna je napravila 100.000 doza u 2019. za cijelu godinu. I sjećam se da sam ušao u ured svog šefa proizvodnje i rekao: ‘Kako ćemo sljedeće godine proizvesti milijardu doza?’ I pogledao me pomalo čudno i rekao, ‘Molim?’ Rekao sam: ‘Da, sljedeće godine trebamo napraviti milijardu doza, doći će do pandemije.’

… Dakle, gdje smo sada, imamo pogone u SAD-u i Švicarskoj. Ovo smo ljeto pokazali da se vrlo brzo možemo prilagoditi varijantama. Situacija u SAD-u je bila sljedeća: Peter Marks (ravnatelj Centra za biološke evaluacije i istraživanje američke Agencije za hranu i lijekove, op.a.) rekao nam je 28. lipnja: želimo da za SAD razvijete bivalentnu booster dozu cjepiva protiv omikrona. Do početka rujna, na vikend za Praznik rada (američki Praznik rada obilježava se 4. rujna, op.a.), bio je u američkim ljekarnama… U starom svijetu razvoja cjepiva, to bi bilo nezamislivo”.

Što otkrivaju poslovna izvješća Moderne?

Modernino godišnje izvješće za 2019. podneseno Uredu za vrijednosne papire i burzu opisivalo je namjeru razvoja mRNA cjepiva protiv SARS-CoV-2 virusa. Međutim, treba napomenuti da je izvješće podneseno 27. veljače 2020. godine kad se već znalo za virus SARS-CoV-2 i kad je Moderna već bila u procesu genetičkog sekvencioniranja mRNA cjepiva protiv Covida-19. U izvješću se opisuje i kad je krenula cijela priča s koronavirusom.

“SARS-CoV-2 je novi koronavirus s dokazanim prijenosom sa životinje na čovjeka i s čovjeka na čovjeka koji se brzo proširio iz Kine na više kontinenata. Koronavirusi su obitelj virusa koji mogu dovesti do respiratornih bolesti, uključujući Bliskoistočni respiratorni sindrom (“MERS”) i Teški akutni respiratorni sindrom (“SARS”). Koronavirusi se prenose između životinja i ljudi i mogu evoluirati u sojeve koji prethodno nisu identificirani kod ljudi. Dana 7. siječnja 2020., SARS-CoV-2 identificiran je kao uzrok slučajeva upale pluća u Wuhanu u Kini, a dodatni slučajevi pronađeni su u sve većem broju zemalja. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije od 19. veljače 2020. pokazuju da postoji približno 75 000 potvrđenih slučajeva u najmanje 25 zemalja i više od 2 000 smrtnih slučajeva diljem svijeta. Sumnjivi broj infekcija vjerojatno će biti znatno veći. Važno je napomenuti da još ne postoji dobro razumijevanje stope asimptomatskih infekcija. Trenutno ne postoje odobrena cjepiva specifična za SARS-CoV-2″, naveli su u tom izvješću što jasno pokazuje da 2019. godine nisu znali za postojanje koronavirusa, kao što to nastoji insinuirati autor teksta.

U istom tom izvješću , Moderna je opisala planove za proizvodnju mRNA cjepiva, uključujući i razvoj cjepiva protiv SARS-CoV-2 virusa.

Što pokazuju službene brojke o zaradi tvrtke Moderna?

Kako bi usporedio Bancelove tvrdnje, Lead Stories pregledao je Modernina pisma dioničarima koja datiraju iz 2019. Na kraju 2019. tvrtka je izjavila da su je zarada bila otprilike 1,2 milijarde dolara. U 2021. taj se broj povećao na preko 17 milijardi dolara. To je, rekao je Bancel, zbog sposobnosti Moderne da nadograđuje postojeće tehnologije i podatke za brzu proizvodnju cjepiva kao odgovor na pandemiju.

U pismu dioničarima poslanom 3. siječnja 2020., koje se osvrtalo na prethodnu godinu, Bancel nije spominjao Covid-19 niti virus koji ga uzrokuje, SARS-CoV-2. Međutim, istaknuo je važnost razvoja novih cjepiva za potencijalno nove zarazne bolesti i “skraćivanje ciklusa proizvodnje”:

“Na temelju kliničkih podataka koje smo generirali 2019., vjerujem da će cjepiva protiv zaraznih bolesti biti važna okosnica rasta i stabilnosti za Modernu i osigurati velike novčane tokove u godinama koje dolaze. Imamo priliku ponovno pokrenuti naš posao s cjepivima – s našim cjepivima dizajniranim da potaknu stanice da proizvode antigene koji oponašaju one koji se prezentiraju imunološkom sustavu tijekom prirodne infekcije”.

“Vjerujemo da su svijetu potrebni novi, inovativni pristupi za rješavanje trenutnih i budućih prijetnji od zaraznih bolesti. U medicini je prevencija gotovo uvijek najbolje rješenje i to je ono na što smo usredotočeni: poboljšati mRNA cjepiva za prevenciju širokog spektra zaraznih bolesti za koje su hitno potrebna rješenja. Naša područja fokusa uključuju citomegalovirus (CMV), glavne respiratorne viruse kao što su respiratorni sincicijski virus (RSV), ljudski metapneumovirus (hMPV) i virus parainfluence tipa 3 (PIV3) i Zika virus. Ovi virusi i dalje uzrokuju značajno globalno zdravstveno opterećenje, a mnogi od njih još uvijek nemaju odobreno cjepivo”, navodi se dalje u pismu, ne navodeći virus SARS-Cov-2 koji u tom trenutku još nije bio potvrđen.

U svom pismu, Bancel je također istaknuo moguću važnost mRNA cjepiva kao odgovor na buduće hitne zdravstvene situacije, napisavši da Moderna vjeruje da mRNA cjepiva imaju “potencijal pružiti neke ključne prednosti za sprječavanje širenja iscrpljujućih i smrtonosnih infekcija”. Naime, krajem 2019., Moderna je dala prioritet istraživanju mRNA cjepiva i široko povećala proizvodnju tehnologija cjepiva – ne onih specifičnih za Covid-19, bolest koja tad još nije bila identificirana.

Bancel se doista osvrnuo na globalnu pandemiju koronavirusa, ali tek u svom pismu dioničarima za 2020., objavljenom 3. siječnja 2021. Napisao je da je Moderna “počela godinu ne znajući da će biti novog virusa” i dodao: “Našem timu je trebalo manje od 12 mjeseci da prijeđe put od genetske sekvence koju su kineske vlasti stavile na raspolaganje do završetka Faze 1 i Faze 2 i 30.000 sudionika, placebom kontrolirane Faze 3 te da potom imamo cjepivo odobreno za upotrebu u SAD-u i Kanadi, s nekoliko drugih regulatornih revizija u procesu diljem svijeta. To je izvanredno postignuće za biotehnološku tvrtku od 1300 ljudi”.

Bancel je također napisao da je tvrtka uspjela kapitalizirati svoje prioritete za 2019. kao odgovor na pandemiju: “Rano ulaganje koje smo napravili u našoj proizvodnji i digitalne mogućnosti pripremile su nas na to da brzo povećamo našu proizvodnju kako bismo mogli napraviti najmanje 500 milijuna doza i potencijalno do milijarde doza našeg cjepiva protiv Covida-19 2021.”.

Moderna u siječnju 2020. počinje sa sekvenciranjem cjepiva protiv Covida

U siječnju 2020., ubrzo nakon što je SARS-CoV-2 bio genetički sekvenciran, američki Institut za javno zdravlje radio je u suradnji s Moderninim istraživačkim timom za zarazne bolesti kako bi finalizirali sekvenciranje za cjepivo protiv Covida-19, mRNA-1273. Modernino cjepivo protiv Covida-19 bilo je proizvedeno temeljem usporedbe sličnosti Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), genetički sličnog virusu SARS-CoV-2, koji je prvi put prijavljen 2012. i od tada uzrokuje infekcije diljem svijeta.

Moderna je prije pojave pandemije radila na razvoju mRNA cjepiva, koja koriste mali dio virusnog genetskog koda zvanog glasnička (eng. messenger) RNA ili mRNA, kako bi uputila stanice da proizvode određeni protein. Moderna je započela istraživanja o proizvodnji mRNA lijekova još 2011., navodi se na stranicama kompanije. Do 2015. Moderna je razvila prve doze mRNA cjepiva za ljude, odnosno cjepiva protiv gripe. Kad je identificiran Covid-19, Moderna je mogla koristiti već postojeću tehnologiju kako bi razvila mRNA cjepivo za protein šiljka novog koronavirusa (SARS-CoV-2), prenosi Associated Press.

Da je Bancel uistinu u svom govoru na panelu u Davosu govorio o usporedbi između količine cjepiva koju je Moderna proizvela 2019. sveukupno (100 tisuća doza) i gotovo milijardu doza 2021. godine, dokazuju i intervjui koje je davao u SAD-u. U intervjuu za Američku udrugu za srce (eng. American Heart Association), Bancel je kazao da je Moderna u cijeloj 2019. godini proizvela manje od 100 tisuća doza cjepiva.

Globalnoj financijskoj instituciji Pictet Asset Management u intervjuu u kolovozu 2021. Bancel je ponovio slične tvrdnje. “U 2019. smo proizveli manje od 100.000 doza cjepiva. Samo u prvom kvartalu 2021. isporučili smo više od 100 milijuna doza i sada smo na putu da proizvedemo milijardu doza za ovu godinu”, rekao je. 

Zaključno, izvršni direktor Moderne Stephane Bancel nije priznao da je njegova tvrtka proizvela 100 tisuća doza cjepiva protiv Covida-19 prije početka pandemije. Bancel se na panelu Svjetskog ekonomskog foruma referirao na ukupnu količinu cjepiva proizvedenih 2019. kad se još nije znalo za virus SARS-CoV-2. Nakon toga je Bancel rekao da su zbog pandemije koronavirusa proizvodnju morali povećati na milijardu doza. Također, Bancel nije u svom obraćanju rekao da imaju predznanje o pandemiji Covida-19, već da su radili na razvoju mRNA cjepiva što im je omogućilo brzi razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Tvrdnje potvrđuju službeni dokumenti kompanije, kao i intervjui koje je izvršni direktor Moderne dao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.