Razotkriveno

Španjolska nije dekriminalizirala seks sa životinjama

Španjolska je izbrisala članak zakona koji je, po ranijem pravnom tumačenju, abolirao zoofiliju u slučaju da je ne prati financijska dobit.
Foto: Pixabay

Španjolska dekriminalizirala spolne odnose sa životinjama“, kaže naslov objavljen na Narod.hr-u na Valentinovo, što kasnije prenose i drugi mediji napominjući da se radi o ministrici “španjolskog ‘Možemo'” (Provjeri.hr, Cronika.hr) i najavljujući sunovrat civilizacije.

Vijest se tiče proširenja i postroženja Zakona o dobrobiti životinja, koji je predložila Ione Belarra, španjolska ministrica za socijalna prava i Agendu 2030. iz stranke Podemos. Prema interpretaciji desnih medija – počevši od onih u Španjolskoj – dekriminalizirat će se seksualni odnos sa životinjama ako rezultat istoga ne budu ozljede životinja.

Općenito, ovim se zakonom pooštravaju sve kazne za zločine koji uzrokuju ozljede ili smrt bilo kojeg kralježnjaka, kao i njihovo napuštanje. Međutim, bestijalnost, spolni odnos sa životinjama, koji se do sada smatrao kaznenim djelom, prestat će to biti s reformom Kaznenog zakona o zlostavljanju životinja odobrenom u Kongresu 9. veljače, sve dok takvo ponašanje ne uzrokuje ozljede životinje.

Reformom Kaznenog zakona nedavno odobrenom u Kongresu, briše se članak 337. i uvodi se novi pod naslovom: “Zločini protiv životinja” te glasi:

“Kaznit će se kaznom zatvora od tri do osamnaest mjeseci ili novčanom kaznom od šest do dvanaest mjeseci te kaznom posebne zabrane prava od jedne do pet godina za obavljanje zanimanja, obrta ili obrta glede životinja, posjedovanje životinja kojim se, izvan zakonom propisanih radnji, bilo kojim sredstvom ili postupkom, uključujući radnjama spolne naravi, uzrokuje ozljeda kralježnjaka zbog koje je potrebna veterinarska obrada.”

Drugim riječima, spolno iskorištavanje životinja eliminira se kao samostalno kazneno djelo. Od sada će biti kažnjivo samo u slučaju da ozlijedi životinju.

Međutim, kako tumače iz Belarrinog Ministarstva, koje su kontaktirali Maldita.es i el Diario, izbrisani članak 337. Kaznenog zakona nije kriminalizirao zoofiliju, već seksualnu eksploataciju životinja uz financijsku korist.

Izbrisani članak

To bi trebalo proizlaziti iz  formulacije članka zakona koji je izbrisan, a navodio je da se kažnjavaju osobe koje vode zanimanja, odnosno obrte vezane za životinje i posjedovanje životinja:

Kaznom zatvora od tri mjeseca i jednog dana do jedne godine i posebnim zabranom prava od jedne godine i jednog dana do tri godine kaznit će se obavljanje zanimanja, obrta ili obrta vezanog za životinje i za posjedovanje životinja, onoga tko ih bilo kojim sredstvom ili postupkom neopravdano zlostavlja, nanosi im ozljede koje teško narušavaju zdravlje ili ih izlaže seksualnom iskorištavanju…

Nadalje, zakonodavci navode da će se seksualno zlostavljanje nastaviti tretirati kao prekršaj, dok će se ozljeda životinje koja zahtijeva veterinarsku skrb tretirati kao kazneno djelo. Novi članak 340., naime, umjesto na eksploataciju referira se na “akte seksualne naravi”.

“Sada će umjesto seksualnog iskorištavanja biti kriminalizirani svi seksualni odnosi sa životinjama. U slučaju da uzrokuju ozljede, smatrat će se zločinima; u ostalom – blažem – bit će okvalificirani kao zlostavljanje”, navodi se iz Ministarstva socijalnog prava.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Element profita

Inače, ova rasprava nije od jučer. Pojedini odvjetnici (Abogacia.es) koji se bave pravima životinja još su lani tumačili prijedlog izmjena zakona kao otvaranje pravne rupe za seksualno zlostavljanje životinja bez vidljivih ozljeda. Drugi pravnici, suradnici istoga odvjetničkog portala, kritizirali su upravo mogućnost da se članak 337 tumači tako usko, odnosno da eksploatacija podrazumijeva i ekonomsku dobit.

I u tome nisu bili usamljeni. Kritizirajući španjolski zakon, pravnica Mariana Monteiro Campos Castanheira specijalizirana za dobrobit životinja, još je 2019. problematizirala što se formulacija “‘seksualna eksploatacija životinja’ može interpretirati na način da implicira element profita“.

Sama Belarra, dijeleći tvit kolege glasnogovornika Podemosa, poručila je da problem nije toliko u desnim strankama koje tvrde da će zoofilija biti dekriminalizirana, već u medijima koji to nekritički ponavljaju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.