Ocjena točnosti

Intencija zakona nije bila otežati zapošljavanje odgajateljima

Izmjenama Zakona o radu koje su na snagu stupile ove godine jesu izmijenjene odredbe kojima se uređivalo pitanje rada na određeno vrijeme, ali upravo s ciljem njegova ograničavanja.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„Novi Zakon o radu nanio je veliku štetu našim odgajateljima diljem Hrvatske, a rezultirao je nelogičnostima nakon kojih je jasno da se radi o aljkavosti i nesposobnosti ove Vlade i ministarstva. Neki odgajatelji prvi ugovor o radu potpisali su krajem prosinca prošle godine, a treći početkom siječnja ove godine. Zbog odredbi novog Zakona o radu te odgajateljice i odgajatelji nakon isteka tog trećeg ugovora neće moći nastaviti raditi u tom istom vrtiću. (…) Tim istim odgajateljima je uskraćena mogućnost da nastave raditi svoj posao koji vole, jer oni su po ovom novom zakonu ti koji nemaju zaštitu“,  ustvrdio je Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista tijekom rasprave u Saboru zatraživši pritom da se zaštite prava odgojitelja.

Izmjenama i dopunama Zakona o radu (ZOR) koje su na snagu stupile ove godine jesu izmijenjene odredbe kojima se uređivalo pitanje rada na određeno vrijeme, ali upravo s ciljem njegova ograničavanja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Rad na određeno, tako, prema zakonskim odredbama može trajati tri godine te se s istim radnikom mogu sklopiti samo tri uzastopna ugovora. Zakon pritom jasno propisuje da ukupno trajanje ta tri ugovora, uključujući i prvi ugovor, nije duže od tri godine.

Sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme propisano je kao iznimka za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen kada je zbog objektivnog razloga potreba za obavljanjem posla privremena. To, primjerice, podrazumijeva zamjenu radnika koji trenutno ne radi, obavljanje posla čije je trajanje zbog prirode njegova izvršenja ograničeno rokom ili nastupanjem određenog događaja.

Iznimno od tog pravila, trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme, kao i uzastopno sklopljenih ugovora o radu smije biti neprekinuto duže od tri godine, ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika, ako je to potrebno zbog dovršetka rada na projektu koji uključuje financiranje iz fondova Europske unije i ako je to zbog nekih drugih objektivnih razloga, dopušteno posebnim zakonom ili kolektivnim ugovorom.

Razdoblje od tri godine prekida se ako je između ugovora bio prekid od tri mjeseca, a nakon isteka tri godile ili isteka tri ugovora, ugovor na određeno s istim poslodavcem (a u to su uključeni i povezani poslodavci) može se ponovo sklopiti tek nakon isteka šest mjeseci.

Zakon je propisao i kako radnik koji najmanje šest mjeseci radi kod istog poslodavca i kojem je razdoblje probnog rada (ako je ono ugovoreno) završilo ima pravo zatražiti sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Poslodavac je dužan razmotriti taj zahtjev radnika i dužan je, u slučaju nemogućnosti sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme, radniku dostaviti obrazložen, pisani odgovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva. S tim da je u slučaju poslodavaca koji zapošljavaju manje od 20 radnika utvrđena iznimka te je kod njih rok za dostavu pisanog odgovora 60 dana od dana kada su zaprimili zahtjev radnika za zapošljavanjem na neodređeno vrijeme.

Zastupnik Milanović Litre je u pravu kada navodi da radnik s kojim poslodavac sklopi tri uzastopna ugovora, čije je ukupno trajanje manje od tri godine, s istim radnikom ne mogu sklopiti novi ugovor na određeno. Odnosno, ne mogu ga sklopiti prije isteka šest mjeseci.

Problemi s odgajateljima

Primjer kojeg je Milanović Litre iznio, govoreći da je poslodavac s odgajateljem u periodu od kraja prosinca prošle godine do početka siječnja ove godine potpisao tri ugovora o radu na određeno vrijeme, nedavno je u priopćenju navela Udruga Sidro (odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjim vrtićima). Kako su istakli, novi ZOR je trebao spriječiti neopravdano zapošljavanje radnika na određeno vrijeme i zaustaviti uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno, kao i zaustaviti rad odgojitelja na kratkim ugovorima, ali neki poslodavci traže „rupe u zakonu“ (1, 2).

„Odgojitelji kontinuirano rade dugi niz godina na kratkim ugovorima o radu, nerijetko tijekom jedne godine potpišu i do 6 ugovora na određeno vrijeme. Kao jedan od primjera koji govori o razmjerima ovoga problema i stvarnom stanju u praksi, donosi nam desetak kolegica iz vrtića Grada Zagreba, gdje su od prosinca 2022. do siječnja 2023. odgojiteljice potpisivale tri do četiri ugovora o radu, svaki trajanja tek nekoliko dana. Time su, sukladno ZOR-u, ispunile maksimalan broj dopuštenih sklopljenih ugovora o radu na određeno vrijeme i sada više ne mogu nastaviti rad u istome vrtiću, točnije kod istog poslodavca“, navela je Udruga Sidro, ističući kako umjesto da „poštuju odredbe ZOR-a i da s radnicima koji su vrtićima nesporno potrebni sklapaju ugovori o radu na neodređeno vrijeme, poslodavci još jednom traže ‘rupe u zakonu’‘‘.

Za slučaj potpisivanja uzastopnih ugovora na određeno vrijeme na svega nekoliko dana, u Sindikatu obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) nisu čuli. Protive se, međutim, ideji izmjene zakonskih odredbi jer je cilj da radnici na određeno vrijeme dobiju ugovore na neodređeno.

Sindikat želi da odredbe ostanu ovakve

„Mi želimo da zakonske odredbe ostanu ovakve kakve jesu, to je naš cilj. Nama preko 23 posto radnika, a to je oko dvije tisuće ljudi, radi na određeno vrijeme. To su odgojitelji, stručne osobe. Oni sustavu trebaju i moramo ih zaposliti na neodređeno vrijeme“, ističe Žilić navodeći kako trenutno u sustavu nedostaje ukupno pet tisuća radnika.

Prema riječima Žilić, SOMK kao i udruge poput Udruge Sidro imaju isti cilj – zapošljavanje stručnog i ostalog kadra u vrtićima.

„Svi imamo isti problem i prema svim osnivačima idemo s istom porukom da ih treba zaposliti na neodređeno vrijeme“, ističe Žilić. Navodi pritom kako je Grad Zagreb zaposlio 300-tinjak odgojitelja i nestručnih osoba koji su do ove godine imali ugovore na određeno vrijeme, a s obzirom na potrebe sustava još bi ih toliko trebalo zaposliti. No, problem je i činjenica da ih na tržištu nema.

Koliko je stručnih i nestručnih osoba koje su radile na određeno vrijeme od početka godine zaposleno na neodređeno slijedom odredbi ZOR-a, u SOMK-u za sada ne znaju. No, ponavljaju kako s takvim zahtjevom idu prema osnivačima ustanova na razini cijele zemlje.

I Žilić, kao i Sidro, navodi kako se u praksi problematičnom pokazuje odredba prema kojoj radnik nakon isteka tri ugovora, odnosno tri godine rada na određeno vrijeme, ne može s poslodavcem potpisati novi ugovor prije isteka roka od šest mjeseci.

„Razgovaralo se o tome može li radnik raditi kod drugog poslodavca u tom periodu, ali to nije dobro. Ovo je specifičan sustav i takve izmjene odgajatelja nisu dobre ni za djecu, niti za roditelje“, ističe Žilić. I sindikat kojeg ona predstavlja, kao i Sidro i cijeli niz drugih sindikata i udruga, i ranije su upozoravali na nedostatak odgojitelja u sustavu ranog odgoja i obrazovanja, ali i na druge probleme s kojima se taj sustav susreće.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.