Razotkriveno

Vjeran Piršić za Faktograf: “Nisam tvrdio da je onečišćenje u Omišlju od ulja ili nafte”

Riječki lučki kapetan Darko Glažar kazao je da nisu uočena onečišćenja na području uz Janafov i LNG terminal na otoku Krku.
Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Ekološki aktivist i predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić u srijedu, 22. veljače, u večernjim satima je na svom Facebook profilu objavio fotografije kod LNG terminala i Janafovog postrojenja u Omišlju na otoku Krku za koje u statusu (arhivirano ovdje) tvrdi da prikazuju “aktualno onečišćenje mora”.

“BREAKING NEWS – aktualno onečišćenje mora sa LNG terminala u Omišlju (kao što je bilo i u Italiji i upravo kako sam i najavio na sjednici županijske skupštine, prije nekoliko godina)”, stoji u statusu Vjerana Piršića objavljenom 22. veljače.

Status je od objave prikupio 46 dijeljenja, 59 komentara i 106 ostalih reakcija.

Ahmetović: “U proljeće prošle godine uočili smo identično onečišćenje”

Tragom tog statusa kontaktirali smo jučer ujutro načelnicu Omišlja i SDP-ovu saborsku zastupnicu Mirelu Ahmetović koja nam je kazala da je od službi u općini zatražila da od LNG-ja Hrvatska traže očitovanje vezano uz to potencijalno onečišćenje.

“U proljeće 2022. godine smo uočili identično onečišćenje. Kada smo poslali upit tvrtki LNG Hrvatska sa zahtjevom za očitovanjem zbog čega je došlo do toga, koji je izvor i što se događa oni su se pozvali na period u kojem se događa i opravdavali se u smislu da je u proljeće poznato da more cvjeta. Međutim, sada nije proljeće i malo mi je neobično da se događa takvo onečišćenje tik do LNG terminala”, kazala je Ahmetović.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

LNG Hrvatska: Nije primijećeno onečišćenje mora

O potencijalnom onečišćenju mora u Omišlju jučer ujutro poslali smo upit i tvrtki LNG Hrvatska koja upravlja LNG terminalom u Omišlju.

“Vezano za fotografiju koja se objavljuje na društvenim mrežama, na kojoj se nalazi Terminal za UPP, ista je preuzeta s aplikacije Google Maps-a te je nastala u vrijeme prirodne pojave cvjetanja mora koja se pojavljuje u određeno doba godine”, odgovorili su nam iz LNG Hrvatska te objasnili da nisu primijetili onečišćenje mora.

“Obavještavamo vas da se Lučko područje Terminala za UPP, kopneni i morski dio, redovno obilazi svakih nekoliko sati te da unutar Lučkog područja Terminala za UPP nisu primijećena onečišćenja mora.

Kao što je i definirano nadležnim aktima, predmetno Lučko područje Terminala za UPP pod stalnim je nadzorom te možemo potvrditi da od početka rada Terminala za UPP do sada na Lučkom području nije došlo do onečišćenja mora. Implementirani sustavi, uspostavljene procedure kao i provođenje propisanih mjera zaštite okoliša, uz provođenje propisanog programa praćenja stanja okoliša, prevencija su svakog onečišćenja.

Također, LNG Hrvatska d.o.o. u skladu s obvezama iz Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš, provodi propisani program praćenja stanja okoliša te godišnja izvješća o provedenim mjerenjima objavljuje na svojim mrežnim stranicama”, odgovorili su nam iz tvrtke LNG Hrvatska.

Sličan odgovor, da do onečišćenja na području LNG terminala nije došlo, od tvrtke LNG Hrvatska jučer u popodnevnim satima dobila je i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

Satelitske fotografije s Google Mapsa nastale su u svibnju 2022. godine

Tragom njihova navoda da su fotografije preuzete s aplikacije Google Maps i da su nastale u vrijeme pojave poznate pod nazivom “cvjetanje mora”, istražili smo autentičnost fotografija koje je Piršić stavio u svoj status. Dvije od četiri fotografije zaista su preuzete s aplikacije Google Maps. One prikazuju satelitske snimke područja LNG terminala i područja južno od njega.

Putem povijesnog pregleda satelitskih fotografija na platformi Google Earth utvrdili smo kako su te dvije satelitske fotografije iz svibnja prošle, 2022., godine.

Screenshot s Google Eartha na kojem se vidi da je fotografija snimljena u svibnju 2022.

Tada je, prema medijskim objavama, na Kvarneru, području kojem pripada i Omišalj, zabilježena pojava cvjetanja mora koja se, dodatno, spojila s visokom koncentracijom peludi, što je stvorilo žutu boju mora. “Uslijed cvjetanja crnogorične vegetacije i hrasta, pelud se skuplja na mnogim pozicijama u Riječkom bazenu. (…) Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini”, priopćili su iz Lučke uprave Rijeka u svibnju prošle godine.

“Cvjetanje mora prirodna je pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama. Uslijed povoljnih atmosferskih prilika, kao što je nagli porast temperature, čemu svi svjedočimo, uz hranjive tvari koje se nalaze u moru, došlo je do pojačanog razmnožavanja rasta fitoplanktonskih algi. Uglavnom se radi o dijatomejama, no trebalo bi to izanalizirati. Ali, uglavnom je o njima riječ”, objašnjavala je tada za Novu TV inženjerka biologije Milvana Arko Pijevac.

No, treba napomenuti i da na platformi Google Maps, ako se pogleda satelitska snimka područja oko LNG terminala, još uvijek stoje fotografije koje su objavljene u statusu Vjerana Piršića.

Ministarstvo: U Omišlju nije uočeno onečišćenje mora

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u odgovoru Faktografu napisalo je da su prijavu o onečišćenju mora dobili od Udruge Eko Kvarner, kojem je Piršić predsjednik te da se pregledom terena utvrdilo da onečišćenja nije bilo.

“Uprava vodnog gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zaprimila je, izravno od Udruge Eko Kvarner, prijavu o onečišćenju mora između naselja Omišalj i naselja Njivice. S obzirom na to da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije nadležno za koordinaciju aktivnosti kod iznenadnih onečišćenja mora, a prijavljeno onečišćenje mora je u Primorsko-goranskoj županiji, za dodatne informacije o istom obratili smo se Županijskom operativnom centru za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko –goranskoj županiji (ŽOC PGŽ) koji je prema hijerarhiji postupanja u incidentnim situacijama onečišćenja dužan provjeriti navedenu prijavu i po potrebi postupati u skladu sa županijskim i nacionalnim Planom intervencija.”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

“Nastavno na povratne informacije, u navedeno područje na kojem je prijavljeno onečišćenje (oko LNG terminala na otoku Krku) odmah je upućen službeni brod ‘VID’ Lučke kapetanije Rijeka s kojeg, tijekom današnjeg jutra i u rano poslijepodne, nije uočeno onečišćenje mora. Također, ispostava LK Omišalj obavila je nadzor predmetnog akvatorija s kopna te također nije zamijećeno površinsko onečišćenje mora”, stoji u jučerašnjem odgovoru Ministarstva Faktografu.

I riječki lučki kapetan Darko Glažar je jučer rekao za Hinu da nije uočeno onečišćenje mora u blizini LNG terminala. Brod riječke Lučke kapetanije detaljno je pregledao područje uz LNG terminal i područje uz Janafov terminal na otoku Krku te nisu uočena onečišćenja, dodao je Glažar.

Piršić: “Vidi se da to nije nafta ili ulje nego biološka materija”

Kako je došlo do prijave Udruge Eko Kvarner i zašto je stavio fotografije s Google Mapsa iz svibnja prošle godine u objavu na Facebooku u telefonskom razgovoru pitali smo i autora statusa na Facebooku Vjerana Piršića.

“Dvije fotografije koje su snimljene prekjučer snimili su građani. Prekjučer je cijeli Omišaljski zaljev bio prepun onečišćenja koje je, možda, mrtvi plankton. Ono što su rekli iz Lučke uprave da nije bilo izljeva ulja, nije bilo izljeva ulja. Svatko tko zna vidi da to nije nafta ili ulje nego biološka materija. Ta biološka materija je odmah, od nekih dužnosnika koji brinu o sigurnosti mora ovdje, proglašena kao ‘cvjetanje mora’, ali more obično cvjeta u šestom mjesecu, a ne u veljači”, kazao nam je Piršić.

Odgovorio je i na pitanje zašto je u objavi stavio fotografije s Google Mapsa iz svibnja prošle godine. “Jednostavno, zato što ne postoje novije. I na tim fotografijama se vidi ta koncentracija onečišćenja koja je bila prisutna u svibnju jako pojačana oko broda i oko terminala (LNG terminala, op.au). Oni su izvor, a morske struje nisu takve da toliko guraju tu količinu bilo čega što će se stvoriti na moru. A puno bitnije je što mi koji idemo na more i građani koji idu na more vide da se ta pjena evidentno širi, a vjerojatno nastaje jer se tamo koristi more za regasifikaciju”, kaže Piršić i dodaje kako to nije bio prvi incident koji su primijetili na tom području.

“Isto se dogodilo i u svibnju prošle godine kada su nastale te dvije fotografije s Googlea (Google Mapsa, op.au)”, kazao nam je Piršić. Podsjetili smo ga da se u svibnju prošle godine pisalo o “cvjetanju mora” na području Kvarnera, a on je odgovorio: “I u svibnju prošle godine su građani objavljivali na društvenim mrežama da se pjena širila od terminala. No, puno bitnije je da se na tim fotografijama iz svibnja vidi da ‘cvjetanje mora’, ako se radi samo o ‘cvjetanju mora’, je pojačano na lokaciji LNG terminala”, kazao je Piršić te dodao kako je terminal u svibnju prošle godine pojačano radio zbog situacije s ruskom invazijom na Ukrajinu i stanjem s ruskim energentima na europskom tržištu.

Desno je screenshot s Google Eartha, a lijevo ista fotografija objavljena u statusu Vjerana Piršića

Piršić ponavlja i svoju tezu iz Facebook objave da se slična situacija “pjenjenja mora” dogodila i kod LNG terminala u sjevernoj Italiji, o čemu je prilog 2018. godine snimila emisija “Provjereno” Nove TV. Time potkrjepljuje tezu da do pjene na površini dolazi zbog tehnologije koju koristi LNG terminal. Tada su, prema njegovim riječima, talijanski biolozi pretpostavljali da se to događa zbog grijanja mora u procesu plinofikacije i upotrebe klora.

Piršić nam je otkrio i da je podatke o potencijalnom ovotjednom onečišćenju u Omišaljskom zaljevu poslao međunarodnim stručnjacima koji sada analiziraju cijeli slučaj te bi u narednim danima mogao imati i nove podatke o mogućem onečišćenju.

Piršić: “Očekivao sam da će netko uzeti uzorak mora”

Poslao nam je i mail u kojem se vidi prijava Eko Kvarnera o potencijalnom onečišćenju u Omišlju koje su, odmah po uočavanju, poslali Ministarstvima i ostalim državnim službama. “Kada sam to poslao, očekivao sam da će netko doći i napraviti uzorak (mora, op.au). No, nitko nije došao”, kazao je Piršić.

S obzirom da su Faktografu iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja jučer odgovorili da “nije uočeno onečišćenje mora”, poslali smo im i dodatni upit je li napravljeno uzorkovanje mora kako bi se dodatno potvrdilo da onečišćenja nije bilo, a oni su nas u odgovoru uputili da se obratimo zapovjedniku Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji kojemu smo poslali upit, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

NAPOMENA: U tekst je 24. veljače u 15.50 sati dodan dodatni odgovor Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o tome je li provedeno uzorkovanje mora u Omišlju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.