Razotkriveno

Pojavio se lažni intervju s Krunoslavom Capakom. On ne reklamira čajnu mješavinu

U statusu u kojem se poziva na lažni intervju senzacionalistički se navodi da ravnatelj HZJZ-a ima "strašne vijesti za starije građane".
Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Društvenim mrežama širi se lažni intervju s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom o kardiovaskularnim bolestima i njihovom liječenju koji reklamira dodatke prehrani i lijekove. Slični intervjui samo s neurokirurgom Josipom Paladinom šrili su se prošle godine, a sam Paladina tada nam je potvrdio da je riječ o lažnom intervjuu.

U najnovijoj objavi na Facebook profilu Master Real Estate objavljena je fotografija Krunoslava Capaka uz koju piše “Krunoslav Capak: Strašne vijesti za starije osobe: liječnici im više neće moći pomoći…”.

Screenshot

Fotografija i status objavljeni su 20. veljače, a prikupili su 12 dijeljenja, 60 komentara i 81 drugu reakciju.

U samoj objavi se ne navodi kakve su to strašne vijesti, ali klik na oznaku “Saznajte više” ispod fotografije vodi na lažni intervju s Capakom putem kojeg se pokušava prodati čajna mješavina Hypertea koja “čisti krvne žile”.

Krunoslav Capak je ravnatelj HZJZ-a, a ne neurokirurg

Lažni intervju, na koji vodi poveznica objavljena na Facebooku, izgleda prilično autentično. Na vrhu stranice nalazi se logo na kojem piše “SMM HR – svjetske medicinske vijesti” koji odaje dojam da se radi o nekom stručnom portalu. Naslov teksta je “Oticanje, bol i grčevi u nogama: 3 vjerna pratitelja “prljavih” žila. Kako to sve liječiti kod kuće”, a kao autor teksta navodi se Petar Živković, za kojeg internetskom pretragom nismo mogli pronaći više podataka. Radi se, dakle, o identičnom intervjuu, kao što je bio onaj s neurokirurgom Josipom Paladinom, samo što je ovdje glavni akter Krunoslav Capak. Također, ovim člankom želi se prodati čajna mješavina Hypertea, a tekstom u kojem je glavni akter bio Paladina prodavale su se kapsule Tonerin.

Screenshot

Pri vrhu članka navodi se da je na pitanja o tlaku i krvnim žilama odgovorio “profesor, neurokirurg, šef kirurškog odjela Kliničkog centra Krunoslav Capak” te je u tekst umetnuta i njegova fotografija, a ista titula bila je navedena i za Josipa Paladinu, što znači da se tvorci ove stranice nisu potrudili pronaći čime se Capak uistinu bavi.

Screenshot

Kako se navodi na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak je ravnatelj te ustanove i zaista jest izvanredni profesor na Fakultetu, ali nije neurokirurg. U uvodu intervjua objavljenog na portalu Zdravlje za sve 2019. godine navodi se da je Capak od 2012. godine docent je na Katedri za zdravstvenu ekologiju i radnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, ali prema ažuriranom životopisu koji je moguće pronaći na stranicama Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Capak je sada izvanredni profesor na istom Sveučilištu.

Predsjednik je Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju i član Hrvatskog društva za epidemiologiju Hrvatskog liječničkog zbora. Pregledom njegove biografije lako je ustanoviti da ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nije specijalizirao neurokirurgiju, niti je šef kirurškog odjela bilo kojeg Kliničkog centra.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Portal Svjetske medicinske vijesti ne postoji

Na sredini članka počinje se reklamirati čajna mješavina Hypertea, a na dnu se nalazi obrazac koji možete ispuniti kako bi ih i naručili po cijeni od 39 eura i to ako se prijavite do 27. veljače, inače je originalna cijena navodno 78 eura. Ispod stoji i da je preostalo svega 23 komada čajne mješavine kako bi se potaknulo kupce da nabave čajnu mješavinu što prije. Na samom kraju članka navode se i iskustva, vjerojatno izmišljenih, konzumenata čajne mješavine, a na samom dnu stranice još jednom stoji logo “SSM.hr – svjetske medicinske vijesti”.

Screenshot

No, da se ne radi o nikakvom medicinskom portalu može otkriti URL stranice u kojem se SSM.hr uopće ne spominje već stoji superbesgptl.cfd i dugačak niz besmislenih brojeva, slova i znakova. Takav URL, odnosno adresa stranice, netipična je za autentične i ozbiljne portale.

Lažni intervju s Krunoslavom Capakom kao glavnim akterom gotovo je identičan onom s neurokirurgom Josipom Paladinom uz manje izmjene. Naime, članak s Capakom ima za cilj prodaju čajne mješavine Hypertea koji “čisti prljavštinu s krvnih žila koja se nakupljala desetlječima”. Članci poput onog s Paladinom koji pokušavaju prodati kapsule Tonerin pojavljivali su prošle godine u Sloveniji, a Inspektorat pri slovenskom Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju (Tržni inšpektorat Republike Slovenije) o tome se oglasio u ožujku prošle godine.

“Sve potrošače upozoravamo na oprez pri naručivanju navedenog proizvoda jer postoji velika vjerojatnost da se radi o prevari pri čemu je teško ili gotovo nemoguće utvrditi tko stoji iza nje”, stajalo je u upozorenju slovenskog inspektorata.

Zaključno, s obzirom na to da je intervju s Krunoslavom Capakom koji se pojavio identičan lažnom intervjuu s uglednim neurokirurgom Josipom Paladinom, jasno je da se radi o lažnoj replici u kojoj je promijenjeno ime (ali ne i titula) te se ovim člankom nastoji prodati čajna mješavina Hypertea, a ne kao što je to bilo u slučaju s Paladinom – kapsule Tonerin. U statusu se netočno navodi da Capak ima “strašne vijesti za starije osobe” te da im “liječnici više neći moći pomoći, a poveznica na Facebooku vodi na lažni intervju koji Capak nikada nije dao niti je na bilo koji način povezan s promocijom čajne mješavine Hypertea. Također, čajnu mještavinu Hypertea ne može se pronaći niti u Registru dodataka prehrani i hrane za posebne prehrambene potrebe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.