Razotkriveno

Dr. Paladino ne promovira dodatke prehrani, lažni intervju prijavio je policiji i Komori

Netko koristi moje ime za promoviranje lijekova, a ja s njima nemam ništa. I drugi liječnici su ih prijavili policiji, to je cyberkriminal. Ja sam u tome bespomoćan, kaže Paladino.
Screenshot N1

Ugledni hrvatski neurokirurg, dr. Josip Paladino, potvrdio je u razgovoru za Faktograf da se od srpnja na internetu pojavljuju njegovi lažni intervjui u kojima se prikazuje kao da on reklamira dodatke prehrani i lijekove.

Posljednji takav slučaj dogodio se 23. rujna kada je na hrvatskom Facebook profilu objavljen isječak intervjua dr. Paladina, bez tona, u kojem se izmjenjuju njegovi i kadrovi krvnih žila uz naslov statusa “Krvne žile čiste kao u dobi od 20 godina”.

“Josip Paladino: Ako se sve pripremi prema ovom receptu, tada će se 5 kg krvnih ugrušaka otopiti preko noći”, stoji u statusu.

Taj status sa snimkom i lažnim citatom Paladine od 23. rujna prikupio je 85 tisuća prikaza, 215 komentara i 296 ostalih reakcija.

U samom statusu se ne navodi koji je to točno “recept” nakon kojeg će “krvne žile biti čiste kao u dobi od 20 godina”, ali kada se stisne gumb “saznajte više”, preusmjeri vas na lažni intervju s Paladinom u kojem se čitateljima pokušavaju prodati kapsule Tonerin.

Dr. Paladino za Faktograf: “Lažne intervjue sam prijavio policiji”

“Lažne intervjue sam već prijavio policiji, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva još u srpnju. Na Facebooku se pojavljuju reklame za neke lijekove”, kazao je dr. Paladino u razgovoru za Faktograf i dodao da su još neki ugledni hrvatski liječnici na isti način iskorišteni za promoviranje lijekova.

“Netko koristi moje ime za promoviranje lijekova, a ja s njima nemam ništa. Ja sam profesionalac, kirurg i ne bavim se lijekovima. I drugi liječnici su ih prijavili policiji, to je cyberkriminal. Ja sam u tome bespomoćan. Sve sam prijavio stručnom društvu, Komori i policiji, ali ja više od toga ne mogu”, kazao nam je u razgovoru dr. Paladino potvrdivši da taj intervju nije dao i da nije odobrio korištenje svoga imena u promociji lijekova na Facebooku.

Portal Svjetske medicinske vijesti ne postoji

Lažni intervju, na koji vodi stranica na Facebooku, grafički je napravljen tako da izgleda vrlo autentično. Na vrhu stranice piše “SSM.hr – svjetske medicinske vijesti” kako bi se stvorio dojam da se čitatelj nalazi na nekom stručnom portalu. Naslov članka je “Oticanje, bol i grčevi u nogama: 3 vjerna pratitelja ‘prljavih’ žila. Kako sve to liječiti kod kuće”, a čak je naveden i autor članka, vrlo vjerojatno izmišljeni – Petar Živković.

Pri vrhu članka navodi se da je na pitanja o tlaku i krvnim žilama odgovorio “profesor, neurokirurg, šef kirurškog odjela Kliničkog centra Josip Paladino” te je u tekst umetnuta i njegova fotografija. Kao što smo već naveli, dr. Paladino nam je potvrdio da je taj intervju izmišljen i da on s tim člankom nema ništa.

Tek negdje na sredini članka počinju se reklamirati kapsule Tonerin, a na dnu se nalazi obrazac koji možete ispuniti kako bi ih i naručili po cijeni od 239 kuna. Potom se navode i iskustva, vjerojatno izmišljenih, konzumenata kapsula, a na samom dnu stranice još jednom stoji logo “SSM.hr – svjetske medicinske vijesti”. No, da se ne radi o nikakvom medicinskom portalu može otkriti URL stranice u kojem se SSM.hr uopće ne spominje već stoji dondest.store i dugačak niz besmislenih brojeva, slova i znakova. Takav URL, odnosno adresa stranice, netipična je za autentične i ozbiljne portale.

Lažnim intervjuom Tonerin prodavali i u Sloveniji

Inspektorat pri slovenskom Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju (Tržni inšpektorat Republike Slovenije) u ožujku ove godine upozorio je da se slična praksa prodaje kapsula Tonerin, uz lažne intervjue s uglednim liječnicima, pojavila i u Sloveniji.

Naslov lažnog intervjua u Sloveniji bio je, kada se prevede sa slovenskog na hrvatski jezik, isti kao na lažnom intervju s dr. Paladinom – “Otekanje, bolečine in mišični krči: 3 spremljevalci zastrupljene krvi. Kako jih lahko odpravite doma?”. Dok je u Hrvatskoj za prodaju iskorišten dr. Paladino, u Sloveniji su citate pripisali uglednom liječniku, kardiologu prof. dr. Marku Noču koji je, kao i Paladino, dematirao ikakvu povezanost s onima koji prodaju Tonerin.

“Sve potrošače upozoravamo na oprez pri naručivanju navedenog proizvoda jer postoji velika vjerojatnost da se radi o prevari pri čemu je teško ili gotovo nemoguće utvrditi tko stoji iza nje”, stajalo je u upozorenju slovenskog inspektorata.

Zaključno, isječci intervjua s dr. Paladinom u snimci na Facebooku koriste se bez njegova odobrenja, u statusu se netočno tvrdi da je dr. Paladino promovirao recept koji će “5 kg krvnih ugrušaka otopiti preko noći”, dok poveznica na Facebooku vodi na lažni intervju dr. Paladine koji on nikada nije dao kao što ni na koji način nije povezan s promocijom kapsula Tonerin.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.