Razotkriveno

Nema dokaza da je u Kanadi iznenada preminulo na tisuće potpuno cijepljene djece

Izvor netočne informacije je portal NewsPunch koji je jedan je od najvećih širitelja dezinformacija na internetu.
Foto: Unsplash/Hush Naidoo Jade Photography

Masovni pomor u Kanadi: Na tisuće potpuno cijepljene i zdrave djece iznenada preminulo“, naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Autor teksta na Epohi tako u uvodu tvrdi da je “prema novoobjavljenim podacima tisuće potpuno cijepljene zdrave djece u Kanadi umrlo iznenada i neočekivano”.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, objava je objavljena na više Facebook profila i grupa, a prikupila je 148 dijeljenja, 59 komentara i 280 ostalih reakcija.

Izvor tvrdnji portal poznat kao jedan od najvećih širitelja dezinformacija na internetu

Iako ne navode izvor za te tvrdnje, tekst istog naslova na engleskom jeziku (arhivirano ovdje) moguće je prenoći na portalu NewsPunch. Portal NewsPunch originalno je krenuo kao NewsWire i jedan je od najvećih širitelja dezinformacija na internetu, stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza. Iako se u naslovu navodi da se radi o tisućama djece, Epoha za to ne navodi nikakve izvore, a u nastavku donosi biografije nekoliko djece koja su iznenada preminula i za koje nema dokaza da su preminula zbog cjepiva protiv Covida-19.

Prva na popisu je 13-godišnja Presley Clara Rose Wilchuck. Presley je igrala nogomet u Regini u Saskatchewanu. WIlchuck je iznenada preminula 13. siječnja ove godine, ali ni u službenoj osmrtnici niti u bilo kojem kredibilnom medijskom izvoru nije moguće pronaći uzrok smrti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

10-godišnji Jeremy Riendeau bio je hokejaš u St. Martinu u Quebecu. Riendeau je iznenada preminuo 3. siječnja ove godine, a kao i u slučaju Wilchcuk, u osmrtnici kao ni u kredibilnim medijima nije moguće pronaći uzrok smrti.

Slade Smith bio je 7-godišnji hokejaš u Calgaryju. Iznenada je preminuo 29. studenog 2022., a u izjavi obitelji navodi se da je preminuo nakon kratke bolesti, ali nije moguće pronaći službene podatke o uzroku smrti.

Devetogodišnja Ayla Grace Loseth bila je iskusna jahačica i iznenada je preminula 29. studenog 2022. Njezina ujna Katie je za medije kazala da je Ayla preminula zbog sepse uzrokovane Streptokokom A.

Šestogodišnja djevojčica nije preminula zbog cjepiva protiv Covida-19

Smrću šestogodišnje Danielle Mei Cabana bavio se portal Techarp. Društvenim mrežama su se, naime, proširile informacije da je Mei Cabana preminula zbog miokarditisa uzrokovanog cjepivom protiv Covida-19.

Okrivljavanje cjepiva protiv Covida-19 za smrt djece postalo je svojevrsna tradicija antivakserskih aktivista, a isto se dogodilo i na primjeru šestogodišnje Danielle.

Danielle Mei Cabana (rođena 3. listopada 2016.) bila je 6-godišnja članica ženskog hokejaškog tima Richmond Raven U7.

Danielle i njezine sestre dobile su gripu oko Dana sjećanja 11. studenoga. Dok su se njezine sestre oporavile, Danielle se nije mogla oduprijeti infekciji i primljena je u Dječju bolnicu British Columbia u srijedu, 23. studenog 2022. U bolnici se njezino stanje pogoršalo te je prebačena na intenzivnu njegu gdje joj je dijagnosticiran miokarditis uzrokovan gripom.

Nije poznato je li Danielle bila cijepljena protiv Covida-19

Treba još jednom ponoviti – Danielle Mei Cabana nije dobila miokarditis od cjepiva protiv Covida-19. Prema riječima njezina oca, Denisa Cabanea, Danielle je dobila lijekove za liječenje miokarditisa, no srce joj je te večeri stalo.

Danielle Mei Cabana podvrgnuta je dva zahvata na srcu u sljedeća dva dana i počela je sama disati u subotu, 26. studenog 2022. Nažalost, kasnije tog dana pretrpjela je “veći moždani udar” i od njega preminula. Trenutno nije poznato je li Danielle Mei Cabana uopće bila cijepljena protiv Covida-19 jer njezin cijepni status nikada nije javno objavljen.

Koliko je zasad poznato – možda čak nije ni cijepljena! Cjepivo protiv Covida-19 nije obavezno u Kanadi, unatoč tome što antivakserski aktivisti tvrde.

Eric Homersham bio je 13-godišnji hokejaš iz Calgaryja. Iznenada je preminuo 9. studenog prošle godine, kada se srušio na školskom košarkaškom terenu. Uzrok smrti 13-godišnjaka nije utvrđena, a nema ni nikakvih dokaza koji bi upućivali na to da se radi o smrti uzrokovanoj cjepivom protiv Covida-19.

Zaključno, iako naslov teksta sugerira da je na tisuće kanadske djece preminulo zbog cjepiva protiv Covida-19, u tekstu se navodi šest slučajeva od kojih ni za jedan nema dokaza ni potvrde da su bili na bilo koji način povezani s cjepivom. Nešto više detalja poznato je o smrti šestogodišnje Danielle čiji su roditelji potvrdili da je preminula nakon srčanog zastoja zbog miokarditisa uzrokovanog virusom gripe, a ne cjepivom protiv koronavirusa. Korištenje iznenadne smrti djece za širenje antivakserske propagande postalo je, nažalost, učestala praksa. Također, ovu vijest originalno je objavio portal NewsPunch, ranije NewsWire koji je poznat kao jedan od najvećih širitelja dezinformacija, stoga je svaku njihovu objavu potrebno promatrati s dozom skepse.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.