Razotkriveno

Ne, fotografije kostura oblivenih krvlju nisu s njujorškog Tjedna mode

Umjetnik Rob Sheridan potvrdio je za Reuters da su fotografije "100 posto kompjuterski napravljene" pomoću Photoshopa i umjetne inteligencije.
Foto: Pixabay

New York,tjedan ljepote‼” navodi se u postu na Facebooku (arhiviran ovdje) koji sadrži fotografije modne kolekcije navodno inspirirane Sotonom i sotonizmom. Post privatnog korisnika prikupio je 238 reakcija, 126 komentara te je podijeljen 53 puta.

 

Izvor: Screenshot Facebook

Međutim, fotografije su djelo digitalnog umjetnika te ne prikazuju stvarni događaj na njujorškom Tjednu mode. O ovom slučaju već je pisao Reuters. Slični postovi širili su se i na engleskom jeziku (1, 2). Treći korisnik podijelio je iste fotografije s natpisom “Valentinovo tijela” (eng. Valentine of the flesh) bilo je tema Sotonina debija tijekom njujorškog Tjedna mode” ().

Sheridan: “Fotografije su 100 posto kompjuterski napravljene”

Internetskom pretragom termina “Valentine of the flesh” dolazimo do umjetnika Roba Sheridana (arhivirano ovdje).

Sheridan je za Reuters putem elektroničke pošte kazao da su fotografije “100 posto kompjuterski napravljene”. Fotografije je napravio on koristeći umjetnu inteligenciju (UI) i Photoshop putem digitalnih procesa koje je on nazvao “sintografija” (eng. synthography). Kako dalje prenosi Reuters, umjetnik ja kazao da se radi o potpuno umjetničkom konceptu i da nije ni na koji način povezano s njujorškim Tjednom mode, iako je inspirirano njime.

Umjetnik je također istaknuo da su ove fotografije napravljene kao dio serije koja cilja “istražiti/razumjeti/kontekstualizirati etično korištenje UI-ja alata kao umjetničkih alata”. Više primjera rada umjetnika možete pronaći na njegovoj web-stranici (www.rob-sheridan.com/).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Oglasila se čak i Sotonistička crkva

Fotografije su se toliko dijelile i postale viralne da je čak Sotonistička crkva (eng. Church of Satan) morala objaviti priopćenje na Twitteru (). Umjetnik je i prije bio kritiziran zbog svog rada ().

Zaključno, fotografije koje se šire i dijele društvenim mrežama ne predstavljaju modnu kolekciju predstavljenu na njujorškom Tjednu mode, a koja je inspirirana Sotonom i sotonizmom, već se radi o umjetničkom projektu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.