Razotkriveno

Ne, Lidl Hrvatska ne prodaje burgere od kukaca

Iz Lidl Hrvatske Faktografu su odgovorili da u ovom trenutku u ponudi nemaju i ne planiraju uvrstiti proizvode od kukaca.
Foto: Pixabay

I samo što su odobreni, evo ih i u prodaji – burgeri s insektima, u Lidlu 2.99€.“, navodi se u statusu privatnog korisnika Facebooka (arhivirano ovdje). Status je prikupio 215 reakcija, 72 komentara te je podijeljen 205 puta.

 

Screenshot: Facebook

Kao što je Faktograf pisao u više navrata (1, 2, 3), nakon što je objavljena vijest da je Europska komisija odobrila stavljanje na tržište brašna od kućnog zrikavca, tema kukaca kao (nametnute) hrane za ljude ne silazi s dnevnog reda.

Usporedo s vijesti da je Europska komisija (EK) odobrila stavljanje na tržište brašna (tj. odmašćenog praha) kućnog zrikavca pojavili su se brojni navodi te postovi na društvenim mrežama koji sugeriraju da će odsad konzumacija kukaca biti obaveza, ne izbor; ovakav tip dezinformacija može se povezati s narativom o “hranidbenom resetu” (eng. food reset).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Burgeri od insekata nisu iz Lidlovih trgovina u Hrvatskoj”

Faktograf.hr se obratio Lidlu Hrvatska. Zanimalo nas je prodaju li burgere od insekata, planiraju li prodavati i ako da, kada, te postoje li neke države u kojima Lidl prodaje burgere od insekata.

“Lidl Hrvatska u ovom trenutku u ponudi nema i ne planira uvrstiti proizvode od kukaca/insekata. Burgeri od insekata iz vašeg upita nisu iz Lidlovih trgovina u Hrvatskoj. Što se tiče prodaje ovakvih proizvoda u drugim zemljama, nemamo tu informaciju”, odgovorili su nam iz Lidla.

Mediji su već izvještavali o burgerima od insekata koji su se prodavali u Njemačkoj i Irskoj. S obzirom na medijske napise, poslali smo upit Lidlu Irska i središtu Lidla. Odgovore nismo dobili do zaključenja teksta, a ako ih dobijemo, članak ćemo upotpuniti.

Faktograf.hr se obratio i njemačkom fact-checking portalu Correctiv. Iz Correctiva su nam odgovorili da oni kao tim nisu vidjeli da se ovakav tip proizvoda prodaje u Njemačkoj. Međutim, i Correctiv nas je uputio na članak portala “t-online” koji je izvijestio da su kupci “insekte od burgera” mogli kupiti u Lidlovim poslovnicama u Irskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Članci o “burgerima s insektima” pojavili su se na još nekim europskim portalima, svi su temeljeni na fotografijama s društvenih mreža, no niti u jednom od njih nema službene potvrde lanca supermarketa da su zaista stavljeni u prodaju.

Burgeri od crva brašnara prodavali su se u Njemačkoj prije četiri godine

Guardian je prije četiri godine izvijestio o start-upu Burgerfoundation koji je radio burgere napravljene od crva brašnara (eng. mealworms) i stavljao ih na tržište. Burgeri su se mogli kupiti u njemačkom gradu Aachenu, kako je prenio Guardian. I iz Correctiva su nas uputili na navedeni start-up o kojem je 2021. objavljen članak na portalu tagesschau. Međutim, Correctivov tim ne zna je li start-up još aktivan, a web-stranica start-upa više nije dostupna.

Zaključno, kao što su nam odgovorili iz Lidla Hrvatska, u Hrvatskoj nije moguće kupiti burgere od insekata. Društvenim mrežama se šire fotografije i postovi u kojima se navodi da se burgeri od insekata mogu kupiti i u drugim državama. Krovni Lidi i Lidl Irska nisu odgovorili na upite portala Faktograf.hr, pa ne možemo potvrditi da je uistinu tako.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.