Razotkriveno

Nitko ne poklanja tri male kuće. Na fotografiji je vikendica za najam u SAD-u

Na profilu nema nikakvih podataka o organizatoru nagradne igre, a stranicom se upravlja iz Indonezije.
Foto: Pixabay

Početkom ožujka 2023. poklanjamo 3 malene kućice kao poseban dar svima koji napišu “Čestitamo” 6. ožujka. Sretno!“, navodi se u postu na Facebooku (arhiviran ovdje) kojega je objavila Facebook stranica “Mala kuća”.

Post, čiju snimku zaslona donosimo niže, prikupio je 147 reakcija, 436 komentara te je podijeljen 376 puta.

Screenshot: Facebook

Kada korisnik Facebooka komentira na post, dobije uvijek isti odgovor od stranice “Mala kuća”.

Halo, …, vaš dar je skoro u obradi! Uvijek prvo morate dovršiti postupak provjere valjanosti. Da biste to učinili, jednostavno podijelite ovu objavu u svojih 8 Facebook grupa. Nakon što se to učini, bit će potrebno 48 sati da se sve provjeri. Hvala i sretno

Traženjem od korisnika Facebooka da objavu dalje dijele u raznim grupama, lažna nagradna igra se još više širi.

Profil je otvoren nedavno i nema nikakvih podataka o organizatoru nagradne igre

Ne nasjedajte na ovakve prevare čiji je cilj, uglavnom, krađa podataka ili novčanih sredstava. Na sumnju da se radi o prevari navodi činjenica da je Facebook stranica “Mala kuća” kreirana 13. veljače 2023. godine i ima 182 korisnika Facebooka koji su stranicu označile oznakom “sviđa mi se”, a ta lažna nagradna igra jedini je post na toj stranici. Također, na profilu nema nikakvih podataka o organizatoru te nagradne igre, dok se stranicom upravlja iz Indonezije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Post također koristi fotografije kolibe koja se daje u najam za 285 dolara po noću u američkoj saveznoj državi New York (arhivirano ovdje).

Prevaranti na Facebooku postaju sve domišljatiji, pa je tako Faktograf nedavno pisao o lažnim stranicama koje uglavnom ciljaju Facebook stranice i njihove administratore.

Prevare su česte na Facebooku

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku. O takvim lažnim nagradnim igre Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.