Pod povećalom

U moru kod Omišlja uočene su nakupine crne boje. Što su i kako su se tamo našle – ne zna se

Po nalogu župana Komadine NZJZ je 24. veljače uzeo uzorak mora. U njemu su bile "vidljive nakupine crne boje". Nije utvrđen izvor onečišćenja.
Foto: Hina/Admir Buljubašić/abu

U uzorku vode uzetom 24. veljače 500 metara od LNG broda Croatia u Omišlju bile su vidljive nakupine crne boje, no nije bilo moguće utvrditi porijeklo onečišćenja, a preporučuje se trajni monitoring na tom području.

To su ključni zaključci iz odgovora Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koje je na svoj stol dobio župan Zlatko Komadina o mogućem onečišćenju mora u mjestu Omišalj na otoku Krku krajem veljače ove godine. Zaključke analize Faktograf je dobio u odgovoru na upit iz Ureda primorsko-goranskog župana.

Komadina: “Sumnja se da je neki brod ispustio balastne vode”

Komadina je o postojanju analize NZJZ-a medije obavijestio na redovitoj press konferenciji 27. veljače. “Što se tiče LNG-ja, bilo je u javnosti rečeno da je bilo zagađenje. Osobno sam prošlog tjedna dao nalog Zavodu za javno zdravstvo da isplove s našom Kapetanijom, uzmu uzorke mora i svi uzorci su negativni. Svi uzorci su pokazali da nema biološkog zagađenja, niti da ima klora, u smislu ispiranja onih cijevi kod LNG tankera”, kazao je tada Komadina, a potom se osvrnuo i na uzorak u kojem su pronađene, kako stoji u analizi, “nakupine crne boje”.

“Ali jedan uzorak na 500 metara od LNG terminala je pokazao dosta prisutnih mrtvih mikroorganizama, što navodi na sumnju da je neki brod ispustio balastne vode. Tako da, zasad, nema nikakve veze eventualno onečišćenje na koje se sumnja s LNG terminalom”, kazao je Komadina. Potom je dodao i da Županija nije bila protiv LNG terminala, nego da je bila za kopneni terminal zbog rizika koje predstavlja plutajući terminal.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Priču je statusom na Facebooku pokrenuo Vjeran Piršić

Priču o potencijalnom onečišćenju mora kod Omišlja, kao što je Faktograf pisao krajem veljače, u javnost je plasirao predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić svojim Facebook statusom objavljenim 22. veljače.

U tom statusu je uz četiri fotografije, dvije satelitske snimke s Google Mapsa iz svibnja prošle godine i dvije s terena novijeg datuma, napisao da se radi o “aktualnom onečišćenju mora s LNG terminala u Omišlju”. Tada su Faktografu iz LNG Hrvatske odgovorili da oni nisu primijetili onečišćenje mora, a nakon pregleda djelatnika Lučke kapetanije, da nije uočeno onečišćenje uz LNG terminal i u području uz Janafov terminal, izjavio je Hini i riječki lučki kapetan Darko Glažar.

Što piše u nalazu NZJZ-a?

Sve do izjave župana Komadine na konferenciji za medije nije bilo poznato je li tada uzet uzorak mora na mjestu potencijalnog zagađenja. Nakon te izjave Komadine, Faktograf je poslao upit Uredu župana s pitanjem što se točno utvrdilo uzorkovanjem mora u Omišlju.

“Nakon što se u javnosti pojavila vijest da je u blizini LNG terminala na Krku (Omišalj) uočeno onečišćenje mora, župan Zlatko Komadina zatražio je da Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ ispita uzorke mora na tom lokalitetu. Također je zatražio da na teren iziđu operativne snage ŽOC-a (Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora) na čelu kojeg je lučki kapetan Darko Glažar kako bi se utvrdilo da li je i iz kojeg izvora došlo do zagađenja mora”, odgovorili su nam iz Ureda župana Komadine, a potom nam napisali i informaciju koju im je dostavio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak.

“Dana 24.02.2023. djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije uzeli su 3 uzorka morske vode s površine na 3 lokacije: 500 metara zapadno od LNG broda Croatia, ispred hotela Adriatic u Omišlju i pored veza od remorkera u Omišlju. Vrijednosti ispitivanih kemijskih pokazatelja uobičajeni su za morsku vodu”, objasnio je Linšak u odgovoru.

“U uzorku uzetom 500 metara zapadno od LNG broda Croatia bile su vidljive nakupine crne boje. Dio nakupina nalazio se na površini uzorka, a dio se istaložio na dno. Nakupine su analizirane pomoću svjetlosnog mikroskopa. Utvrđeno je prisustvo organskih i anorganskih čestica u tankom sloju. Pojedinačno su bili prisutni uobičajeni planktonski organizmi (alge, praživotinje, planktonski račići) te peludna zrnca i spore iz zraka. U ostalim uzorcima nisu bile vidljive nikakve nakupine niti je evidentirana plivajuća otpadna tvar”, napisao je Linšak i time otkrio da su u jednom uzorku ipak bile vidljive “nakupine crne boje”.

No, iz tih rečenica nije jasno što su točno te nakupine, dok se iz nastavka odgovora doznaje i da nije utvrđeno, kako piše Linšak, “porijeklo onečišćenja”.

“Pregledom uzorka nije moguće utvrditi porijeklo onečišćenja. Ne može se niti u potpunosti ukloniti sumnja da ovo onečišćenje nije povezano s već ranije utvrđenim onečišćenjem na području Kvarnera”, stoji u odgovoru Linšaka županu Komadini dok na kraju odgovora NZJZ PGŽ-a piše: “Svakako se preporuča uspostaviti trajni monitoring na tom području radi pravovremenog utvrđivanja, odnosno sprečavanja nastanka onečišćenja”.

LNG Hrvatska: “Od početka rada lučko područje Terminala za UPP pod stalnim je 24-satnim nadzorom”

Tragom te posljednje preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo upitali smo Ured župana Komadine je li Županija poduzela korake uspostave trajnog monitoringa na tom području.

“Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dostavljena je tvrtki LNG Hrvatska koja je inače dužna temeljem Studije zaštite okoliša provoditi monitoring na lokaciji Omišalj. Svake godine o tome objave izvješće na svojim stranicama, a za nadzor nad provođenjem zadužen je Državni inspektorat”, odgovoreno nam je iz Ureda Primorsko-goranske županije.

Na temelju ovog odgovora ponovno smo poslali upit i tvrtki LNG Hrvatska i pitali ih je li uspostavljen “jači” monitoring tog područja i jesu li nakon 24. veljače zabilježili ikakvo onečišćenje mora.

“Kako je definirano izvještajem NZJZ PGŽ, a vezano uz nalog Primorsko goranske županije za uzorkovanjem mora oko kao i unutar lučkog područja Terminala za UPP, svi uzorci pokazali su da nema biološkog zagađenja, da nema prisutnog klora te da općenito nema nikakvog zagađenja mora. Također, Lučka kapetanija Rijeka potvrdila je da je detaljnim i višekratnim pregledom cijelog poteza oko Terminala za UPP utvrđeno da nema nikakvog onečišćenja mora. Dodatno, inspekcijskim nadzorom zaštite okoliša i vodopravne inspekcije utvrđeno je da FSRU brod LNG Croatia nema instalirani sustav za elektroklorinaciju te da se u potpunosti provode Rješenjem o prihvatljivosti zahvata za okoliš propisane mjere zaštite okoliša, propisani monitoring kao i definirano izvještavanje o provedenim mjerenima i praćenju stanja okoliša”, odgovorili su nam iz LNG Hrvatska.

Kao i u odgovoru krajem veljače, i sada su poručili da je područje pod 24-satnim nadzorom i da od početka rada terminala nije zabilježen niti jedan slučaj onečišćenje mora.

“U skladu s nadležnim internim aktima kao i propisima koji uređuju pomorstvo, od početka rada lučko područje Terminala za UPP pod stalnim je 24-satnim nadzorom te možemo potvrditi da od početka rada Terminala za UPP nije došlo do onečišćenja mora. Implementirani sustavi, uspostavljene procedure kao i provođenje propisanih mjera zaštite okoliša uz provođenje propisanog programa praćenja stanja okoliša, prevencija su svakog onečišćenja na području luke posebne namjene – Industrijska luka Terminal za UPP, Omišalj-Njivice”, stoji u odgovoru LNG Hrvatska.

Zagađenje u Kostreni

U svom izvještaju NZJZ je napisao da se “ne može niti u potpunosti ukloniti sumnja da ovo onečišćenje nije povezano s već ranije utvrđenim onečišćenjem na području Kvarnera”. Pet dana prije uzimanja uzroka u Omišlju, a tri prije objave Piršićeva statusa, općina Kostrena, koja se također nalazi u Kvarnerskom zaljevu, izvijestila je da je u obalnom području oko Rafinerije nafte na Urinju primijećena “pojava uljnog filma”.

Rukovoditelj proizvodnje u Ininoj Rafineriji nafte Rijeka Nikola Praštalo tih dana je za HRT objašnjavao o čemu se radi. “To je smjesa ugljikovodika i vode koja je izašla na površinu – uljni film koji na površini izgleda kao dugine boje na površini. To su neki zaostali ugljikovodici za koje ne znamo u ovom trenutku od kada datiraju. Dođe plima, skine s tih škrapa, podigne i kad dođe oseka onda to izlazi van u more”, objašnjavao je tada Praštalo. U tekstu se navodi i da je to bio već drugi incident na tom području u nekoliko mjeseci jer je u studenom prošle godine iz termoelektrane Urinj iscurilo loživo ulje.

Nepotvrđene hipoteze

No, u nalazu NZJZ-a ne navodi se točno što su “uočene nakupine crne boje” u uzorku kao što se ne navodi niti kako su se one našle u moru ispred Omišlja.

Bez tog konačnog zaključka, ostaju samo nepotvrđene hipoteze koje se kreću od navoda iz nalaza NZJZ-a da je moguće da se radi o dijelu nekih ranijih onečišćenja u Kvarnerskom zaljevu preko Komadinine teze da je “neki brod ispustio balastne vode” pa sve do sumnje Vjerana Piršića da se radi o mrtvom planktonu, a da do “pjenjenja mora” na tom području dolazi zbog tehnologije koja se koristi na LNG terminalu.

S obzirom na sve prikupljene informacije vrlo je vjerojatno da se neće moći točno utvrditi što su bile “nakupine crne boje” primijećene u uzorku mora uzetom u Omišlju 24. veljače ove godine.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.