Pitali ste

Vinkovački Vodovod kaže da voda nije poskupila 30 posto, a onda daje brojke iz kojih se vidi da je to upravo tako

Iako su se upinjali objasniti potrebu poskupljenja, na stranicama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u četvrtak je objavljeno kako se ipak ukida odluka o povišenju cijena.
Hina

Vijećnik Gradskog vijeća Vinkovci Goran Kajkić, inače član političke stranke Ključ, uputio je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministrima u Vladi RH kao i članovima Vijeća za vodne usluge povodom podizanja cijene vode u Vinkovcima.

Kajkić je pozdravio stopiranje poskupljenja cijene usluge vode za područje Grada Zagreba i okolice pa od Vlade zatražio isto i za Vinkovce. Upozorio je kako je Vlada zaustavila povišenje cijene vodne usluge u Zagrebu od 15% dok su građani Vukovarsko – srijemske županije doživjeli financijski šok povećanja preko 30% koje se dogodilo preko noći i bez najave.

Iz Vinkovačkog vodovoda pokušali su demantirati tu informaciju.

Prije poskupljenja građani su kubik vode plaćali 0,56 eura, a sada će plaćati 0,73 eura, a poskupljenje u prosjeku iznosi 5,5 eura po korisniku, pojasnili su u utorak iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, poručujući uz to građanima da ne nasjedaju na priče o poskupljenju od čak 30 posto jer to, tvrde, nije točno.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije poručili su kako je novu cijenu vode i odvodnje izglasala Skupština Društva koju čine načelnici 15 vukovarsko-srijemskih općina te gradonačelnici gradova Vinkovci i Otok. Odluka je krajem prosinca 2022., tvrde, dostavljena Vijeću za vodne usluge kao neovisnom regulatoru koje na nju nije imalo primjedbi.

Međutim, jednostavni izračun prema brojkama koje je izložio upravo Vinkovački vodovod pokazuje da je Kajkić u pravu.

Povišenje cijene kubika s 0,56 na 0,73 predstavlja upravo povećanje od 30 posto.

Podatak o prosječnom poskupljenju za 5,5 eura po korisniku ne znači puno bez podatka koji bi naveo koliko je do sada bio prosječan trošak.

Dok Zagreb vodi Tomislav Tomašević iz Možemo, Vinkovce vodi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Bosančić. U gradonačelničkoj fotelji je od 2017. godine, dok je ranije bio zamjenik gradonačelnika. Koncem listopada 2021. godine Bosančić je postao poznat široj javnosti zbog “zabrane” koncerta Rade Šerbedžije koji se  trebao održati 15. studenoga u sklopu Filmskog festivala glumca u Vinkovcima. Tu je informaciju tada objavio sam Šerbedžija (1, 2). Sam organizator koncerta objasnio je kako je koncert odgođen jer su ga iz Grada Vinkovaca, koji je bio glavni pokrovitelj koncerta, zamolili da se koncert odgodi radi Vukovara. Koncert je trebao biti održan u prosincu, no na kraju je održan prošle godine.

Lani je, pak, vinkovački gradonačelnik o trošku građana unajmio autobus kako bi njime članovi gradske uprave, ali i tamburaši, išli posjetiti njemački grad Kenzingen, kako je objavo isti oporbeni zastupnik Kajkić (1, 2). Tvrdilo se kako je na taj put otišlo 30-tak osoba. Sam je Bosančić objašnjavao kako je u izaslanstvu bilo 12 ljudi iz uprave te da je na trošak proračuna išlo 10 ljudi. Svakom je isplaćena kunska dnevnica od 200 kuna i po tri devizne, odnosno još po 210 eura. Na dnevnice je potrošeno 17.786 kuna, dok je najam autobusa koštao 28.900 kuna. Domaćini su, kako je navodio Bosančić, gostima iz Vinkovca osigurali prehranu i smještaj.

Napomena (16.3.2023.): Nakon javnog pritiska, u četvrtak je na stranicama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije objavljeno kako je temeljem zahtjeva gradonačelnika Vinkovca zatraženo hitno sazivanje Skupštine Društva u svrhu ukidanja Odluke o promjeni cijene vode.

“Ujedno, od strane gradonačelnika Bosančića bit će predloženo svim članovima Društva, ujedno i suvlasnicima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o., da se na toj Skupštini zajednički iznađe način sufinanciranja troškova vodoopskrbe i odvodnje kroz naše proračune kako bi cijena vode bila što manje financijsko opterećenje za krajnje korisnike”, navodi se.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.