Razotkriveno

WEF ne zagovara politiku “jednog djeteta u bijelim obiteljima”

Nema niti jednog relevantnog izvora koji bi potvrdio tezu da se Svjetski ekonomski forum zalaže za politiku "jednog djeteta u obitelji".
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu Živčana Žirafa objavljen je video (arhivirano ovdje) o Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) uz koji stoji sljedeći opis: “WEF kaže da SAD moraju provesti ‘Politiku jednog djeteta’ za bijele obitelji. Svjetski ekonomski forum najavio je novu kontroverznu politiku koja bi trebala natjerati sve koji se protive eugenici. WEF Klausa Schwaba sada poziva SAD da nametne strogu ‘politiku jednog djeteta’ svim bijelim obiteljima u nastojanju da promovira različitost, smanji nejednakost i uvede novu eru “post-politike” u kojoj se nitko u društvu ne slaže o glavnim političkim pitanjima. Schwabova nova politika za Ameriku očito je pod utjecajem kineske socijalne politike što ne treba čuditi“.

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 13. ožujka, a od tada je prikupio 13 dijeljenja, 1 komentar i 13 ostalih reakcija.

Jedini izvor tvrdnje je portal NewsPunch

Video je prenesen s portala NewsPunch. Taj portal originalno je krenuo kao NewsWire i jedan je od najvećih širitelja dezinformacija na internetu, stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza. Netočnosti s tog portala već je u više navrata istraživao Faktograf.

U videu, kao i u pratećem članku na NewsPunchu, se tvrdi da je Svjetski ekonomski forum (WEF) pokrenuo kampanju “Jedna Amerika, jedno dijete” (eng. One America, One Child) pozivajući SAD da nametne “striktnu politiku ‘jednog djeteta’ svim bijelim obiteljima” kako bi se smanjila nejednakost i politička podjela, kao i promicala raznolikost. Međutim, u videu se ne navode nikakvi izvori ili reference koje bi potvrdile da takva politika postoji kao ideja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Svjetski ekonomski forum nikada nije objavio takav tvit niti je dao takvu izjavu”, rekao je za Reuters Yann Zopf, glasnogovornik WEF-a. Pretragom interneta nije moguće pronaći niti jedan kredibilni medijski izvor koji bi potvrdio takve tvrdnje.

Tvit nije moguće pronaći na internetu

Umanjena slika (eng. thumbnail) videa News Puncha sadrži snimku zaslona navodnog tweeta objavljenog na službenom Twitter profilu WEF-a koji glasi: “Amerika mora smanjiti svoju bijelu populaciju.”

Pretraga navedene rečenice na Twitter profilu Svjetskog ekonomskog foruma nije otkrila takvu tvrdnju.  Arhivirane verzije objava Svjetskog ekonomskog foruma u ožujku također ne sadrže takvu objavu.

Reuters se za provjeru tvrdnje obratio i glasnogovorniku NewsPuncha, ali nisu dobili odgovor.

Zaključno, tvrdnja da je Svjetski ekonomski forum poručio SAD-u da ‘mora provesti politiku jednog djeteta za bijele obitelji’ je netočna. Za takve navode nije moguće pronaći dokaze u kredibilnim medijskim izvorima, a glasnogovornik WEF-a potvrdio je da takvo nešto nikad nije predloženo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.