Ocjena točnosti

Nije točno da je saborska oporba glasala protiv veće naknade za njegovatelje

HDZ-ova Nada Murganić optužila je saborsku oporbu da su 2018. i 2021. glasali protiv povećanja naknade za njegovatelje. To nije točno.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Spomenut ću da je od 2011. do 2015. godine Kukuriku koalicija četiri puta imala izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i nijedanput nisu povećavali status roditelja njegovatelja, niti njegovatelja. Isto tako ću naglašavati da su 2018. i 2021. godine kada je HDZ-ova vlada povećavala taj status od zatečenih 2,5 tisuća na 4 tisuće, 4,5 tisuće, odnosno 6 tisuća glasali protiv. Ti isti, glasali su protiv. Dakle, tada su glasali protiv ukidanja cenzusa za osobnu invalidninu, protiv povećanja doplatka za njegu i pomoć, povećanja naknade za udomiteljima, naknade korisnicima usluga udomitelja, protiv podizanja naknade za djecu sa smetnjama, povećanja zajamčene minimalne naknade…“, ustvrdila je Nada Murganić, saborska zastupnica HDZ-a.

Kada govori o tome da se naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje osoba s invaliditetom nije mijenjala u periodu od 2011. do 2015. godine, Nada Murganić je u pravu. Naknada za njegovatelje je 2008. godine utvrđena u iznosu od 2,5 tisuća kuna i taj se iznos nije mijenjao sve do sredine 2020. godine, kada je povećan na četiri tisuće kuna.

Odluku 2020. je Vlada donijela bez Sabora

Oporbeni zastupnici, baš kako i zastupnici vladajuće većine, međutim, te 2020. godine kada je naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje povećana na četiri tisuće kuna, nisu imali priliku raspravljati i glasati o toj odluci. Stoga je netočno govoriti da je oporba bila protiv te odluke.

Vlada je, naime, na sjednici održanoj 28. svibnja 2020. godine, donijela Uredbu o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi (Vlada, točka 3.) kojom je nakon 12 godina povećana naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje s 2,5 na četiri tisuće kuna. Zakon o socijalnoj skrbi Vlada je mijenjala Uredbom jer Sabor u to vrijeme nije zasjedao. Preciznije, tadašnji saborski saziv je raspušten 18. svibnja, uoči parlamentarnih izbora koji su se održali 5. srpnja.

Dakle, Vlada je uoči parlamentarnih izbora podigla naknadu za njegovatelje koji su tijekom jeseni i zime 2019. godine prosvjedovali tražeći zakonske izmjene kako bi im se povećale naknade (1, 2, 3). Jedan od tadašnjih zahtjeva je bio i da roditelj njegovatelj u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

Izmjene zakona 2017. usvojene jednoglasno

Nakon što je vladajuća većina prije desetak dana odbila zakonski prijedlog Anke Mrak Taritaš, zastupnice Glasa, da se izmjenama zakona o socijalnoj skrbi riješi problem roditelja njegovatelja koji nakon smrti djeteta odmah idu na tržište rada, Vlada je najavila da će skorim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi povećati naknade za roditelje njegovatelje kao i propisati da pravo na tu naknadu imaju 10 mjeseci nakon smrti djeteta. Govoreći o tim budućim izmjenama Andrej Plenković, predsjednik Vlade, je kao i saborska zastupnica Murganić prozvao oporbu.

Kada Nada Murganić govori da je oporba bila protiv ukidanja cenzusa za osobnu invalidninu, povećanja doplatka za njegu i pomoć, kao i drugih naknada iz sustava socijalne skrbi te navodi kako je to bilo 2018. godine, vjerojatno misli na zakonske izmjene izglasane 2017. godine, a koje su u primjeni od 2018. godine.

Naime, u 2018. godini nije bilo izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. No, u prosincu 2017. godine u Saboru su raspravljene i izglasane izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi kojima su povećane naknade u sustavu socijalne skrbi. Te su zakonske izmjene i dopune raspravljene u hitnom postupku (prvo i drugo čitanje), a o njima se glasalo 15. prosinca 2017. godine. Rezultat – zakonske izmjene prihvaćene su jednoglasno. Dakle, za rast naknada glasali su i predstavnici tadašnje saborske oporbe.

Oporba 2021. kritizirala zakon, ali podržavala veće naknade

U studenom 2021. saborski zastupnici raspravljali su o prijedlogu posve novog Zakona o socijalnoj skrbi. Rasprava u drugom čitanju provedena je u siječnju 2022. godine. Riječ je o zakonskom rješenju koje je trenutno na snazi i čije se izmjene u narednim mjesecima očekuju, kako bi se riješio problem zabilježbe države na nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade te problem roditelja njegovatelja.

Taj je zakon izglasan 28. siječnja 2022. godine i točno je da oporba nije podržala njegovo donošenje. Naime, početkom prosinca 2021. za taj zakonski prijedlog u prvom čitanju glasalo je 77 zastupnika, protiv zakonskog rješenja ih je bilo 44, dok je troje zastupnika bilo suzdržano. Konačni prijedlog zakona donesen je sa 76 glasova za zakon, 39 protiv te jedan suzdržani.

Kao što smo ranije pisali, oporba nije podržala novi zakon o socijalnoj skrbi, nezadovoljna kvalitetom zakonskog rješenja. Pritom su u raspravi pozdravljali rast naknada korisnicima u sustavu socijalne skrbi. O kvaliteti samog zakona govori i činjenica da je u javnoj raspravi prikupio preko 1,8 tisuća komentara. Brojnost kritika, kako je ukazala Pučka pravobraniteljica, pokazuje kako je potrebna šira rasprava o njemu te da u fokusu treba biti dobrobit korisnika. Zakon, koji je prema tvrdnjama predlagača, cjelovito riješio sustav socijalne skrbi toliko je cjelovit da će zbog  svojih manjkavosti u narednim mjesecima ići na popravni ispit.

Naknada za roditelja njegovatelja ili njegovatelja trenutno iznosi 530,89 eura (4.000 kuna) mjesečno, odnosno 597,25 ura (4.500 kuna) mjesečno ako se dijete s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom zbog zdravstvenog stanja ne može uključiti u programe i usluge u zajednici. Na naknadu od 796,34 eura mjesečno ima pravo roditelj koji samostalno njeguje dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.