Razotkriveno

Nogometaš nije djevojčicama podijelio crvene kartone uz opasku da im je “mjesto u kuhinji”

Karim Demirbay nogometnoj sutkinji izrekao je seksističku opasku 2015. godine i zbog toga ga je kaznila Njemačka nogometna organizacija.
Ilustracija: Unsplash/Andy Macfarlane

U viralnoj objavi na Instagram profilu “offside” netočno se navodi da je turski nogometaš Karim Demirbay sudeći utakmicu mladih nogometašica dosudio 8 crvenih kartona te to objašnjavao tvrdnjom da se “žene trebaju držati kuhinje”.

“Njemačka sutkinja dala je crveni karton turskom igraču Karimu Demirbayu. Na izlasku ju je pogledao i rekao joj da se drži kuhinje.

Sutkinja je to napisala u svom izvještaju i FIFA je presudila suspenziju na 5 utakmica i da će u sklopu suspenzije biti sudac na jednoj nogometnoj utakmici igračica”, stoji u viralnoj objavi.

Uz tekst je u objavi postavljena i fotografija nogometne sutkinje koja na igrača šalje van terena. Status s fotografijom je od objave 11. travnja prikupio 71 komentar i više od 7500 ostalih reakcija.

Demirbay je 2015. kažnjen zbog seksističkog komentara sutkinji

Objava se odnosi na događaj iz studenog 2015. godine, što se u statusu ne navodi. Prema pisanju Deutsche Wellea tada je Njemačka nogometna organizacija (DFB) veznom igraču kluba Fortuna Düsseldorf Kerem Demirbayu izrekla suspenziju u trajanju od pet tjedana zbog seksističkih opaski prema sutkinji Bibiani Steinhaus.

Suprotno onome što se navodi u statusu, kaznu je izrekla Njemačka nogometna organizacija, a ne Svjetska nogometna organizacija FIFA. Veznjak je seksističku opasku izrekao sutkinji nakon što mu je pokazala drugi žuti, odnosno crveni karton u drugoligaškoj utakmici protiv FSV Frankfurta 20. studenog 2015. godine. Steinhaus je u izvještaju nakon utakmice zapisala da joj je Demirbay kazao da “za žene nema mjesta na nogometnom terenu”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sutkinji se ispričao osobno, a u objavi je naveo da to nije njegov stav o ženama

Deutsche Welle je u članku naveo da se, tada 22-godišnji, Demirbay sutkinji ispričao javno, ali i osobno te da mu je klub “odrezao” 10 tisuća eura kazne i naredio mu da sudi jednu nogometnu utakmicu djevojčica.

Demirbay je i na Facebooku napisao ispriku sutkinji u kojoj je naveo da mu je “ekstremno žao zbog toga što je rekao Steinhaus”, da nije trebao reći tu rečenicu jer “to nije ono što” misli o ženama.

Nema potvrde da je podijelio 8 crvenih kartona i da je ponovio seksistički navod

“Dok je sudio utakmicu dao je 8 crvenih kartona. Na pitanje zašto je to učinio, odgovorio je: Zato što se žene trebaju držati kuhinje!”, stoji u viralnoj objavi.

Nema niti jednog relevantnog medijskog izvještaja da je Demirbay u toj utakmici djevojčica podijelio 8 crvenih kartona i nakon toga potez objašnjavao time da se “žene trebaju držati kuhinje”.

Deutsche Welle je u prosincu 2015. godine objavio članak u kojem navodi da je Demirbay svoju kaznu odradio sudeći utakmicu mladih nogometašica klubova Haan 06 i Langenfeld, a potom je i pozirao za zajedničku fotografiju.

“Ovo se dogodi kada mladi igrač napravi pogrešku”, stoji u objavi nogometnog kluba Fortuna Düsseldorf od 5. prosinca 2015. godine.

O toj neobičnoj kazni turskom veznjaku pisali su i mnogi drugi svjetski mediji (1, 2, 3, 4), no niti u jednom izvještaju se ne navodi da je podijelio osam crvenih kartona i izjavio da je ženama mjesto u kuhinji. Malo je vjerojatno da to nitko ne bi spomenuo, kao što je vrlo vjerojatno da bi time Demirbay zaradio još jednu kaznu zbog ponavljanja seksističkih opaski. No, nema niti izvještaja o takvoj potencijalnoj drugoj kazni.

Mediji su s tog događaja problematizirali činjenicu da je nogometaš djevojčicama sudio u “dizajnerskoj odjeći” za koju su navodili da je netipična za nogometnog suca koji je, obično, na terenu u sportskoj opravi.

Zaključno, objavi nedostaje činjenica da je Karim Demirbay nogometnoj sutkinji izrekao seksističku opasku 2015. godine. Također, u objavi se netočno navodi da ga je kaznila FIFA, dok ga je kaznila Njemačka nogometna organizacija. Netočno je i da je u utakmici nogometašica podijelio 8 crvenih kartona i potom izjavio da je to napravio jer je ženama mjesto u kuhinji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.