Razotkriveno

Lažna nagradna igra na stranici koja vjerno imitira profil zagrebačkog ZOO-a

Zoološki vrt Grada Zagreba oglasio se putem svoje službene Facebook stranice te potvrdio da je riječ o lažnom nagradnom natječaju
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na lažnoj Facebook stranici zagrebačkog Zoološkog vrta “Zoološki vrt Grada Zagreba”, koja izgleda gotovo identično kao i službeno Facebook stranica Zoološkog vrta, pojavio se lažni nagradni natječaj (arhivirano ovdje) koji nema nikakve veze sa zagrebačkim zoološkim vrtom.

“? Natjecanje ?
Osvojite 4 ulaznice za Zoološki vrt Grada Zagreba! Zoološki vrt Grada Zagreba slavi svoju obljetnicu! I zato vam nudimo poklon! ? Kako bismo proslavili našu obljetnicu, dajemo 4 ulaznice za 10 sretnih pobjednika! ? Svaka poklon kartica uključuje: 4 ulaznice za zoološki vrt Zoološki vrt Grada Zagreba
? Napomena: Uvjeti sudjelovanja naznačeni su na slici! ?(Ulaznice vrijede godinu dana od datuma izdavanja.)
Osobno ćemo se obratiti pobjednicima na Messenger na kraju natjecanja.
Sretno! ?#Natjecanje”, navodi se u objavi.

Screenshot/Facebook

Objava je prikupila 89 dijeljenja, 1500 komentara i 763 ostale reakcije.

Na vizualu je navedeno da je za sudjelovanje u natječaju potrebno u komentaru napisati “Sretan rođendan”.

Ono što je svakako drugačije u odnosu na druge lažne nagradne natječaje o kojima smo pisali u više navrata jest činjenica da ova lažna stranica na Facebooku gotovo u potpunosti podsjeća na službenu Facebook stranicu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Naime, autor lažne stranice potrudio se objaviti identičnu profilnu i naslovnu fotografiju kao što ima službena stranica, a na stranici je prije same objave nagradnog natječaja objavljeno i nekoliko postova o životinjama s vrlo detaljnim opisom.

Također, opis stranice je vrlo detaljno popunjen, uključujući detalje o radnom vremenu, adresi i slični podaci. Jedino što upućuje na činjenicu da se radi o lažnoj stranici jest broj pratitelja stranice – službena stranica ima oko 49 tisuća pratitelja, dok lažna ima nešto više od 300 pratitelja. Razlika je također i u URL-u stranica: službena stranicu u URL-u ima “zoozagreb”, a lažna stranica “ZooloskiGradaZagreba”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zoološki vrt: Radi se o lažnom nagradnom natječaju

Informaciju da se radi o lažnoj Facebook stranici i lažnom nagradnom natječaju potvrdio je i sam Zoološki vrt.

“Pojavila se lažna Facebook stranica Zoološkog vrta Grada Zagreba. Ovo je naša službena Facebook stranica. Lažnu smo stranicu prijavili tvrtki Meta. Ne budite lakovjerni!”, napisali su uz snimku zaslona lažnog nagradnog natječaja.

Iz Zoološkog vrta su pozvali korisnike da se ne uključujte u sumnjive nagradne igre.

“Ako vam dođe poruka s lažne stranice, prijavite je tvrtki Meta. Ostanite sigurni – na internetu i izvan njega!”, dodali su.

Lažni nagradni natječaji česta praksa

Lažni nagradni natječaji kojima se želi povećati doseg stranica, prodati skupe mobilne usluge ili namamiti korisnike na pretplatnički ugovor u Hrvatskoj su postali učestala praksa, o čemu je Faktograf pisao u više navrata.

Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.