Razotkriveno

Snimka gađanja Macrona jajetom u glavu je iz 2017. godine

Snimka gađanja jajetom Macrona nema veze s prosvjedima protiv mirovinske reforme koji su ove godine proširili Francuskom.

Na Facebook profilu Urška Lionn II objavljena je snimka napada jajetom na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz 2017. godine. Iako se tako ne navodi u statusu, u jednom od komentara autorica statusa piše da je snimka nastala u travnju ove godine.

“Macron je, napadnut..”, piše u statusu objavljenom 19. travnja uz koji je postavljena snimka na kojoj je Macron pogođen jajetom u glavu. U jednom od komentara autorica na pitanje “od kada je ovaj video” odgovara: “danas”.

No, nije točno da je snimka nastala ovih dana, odnosno u jeku velikih prosvjeda Francuza protiv mirovinske reforme predsjednika Macrona prema kojoj se dob za odlazak u mirovinu diže sa 62 na 64 godine.

Tijekom tih prosvjeda status s istom snimkom, i s netočnim navodima o datumu njezina nastanka, širila se i profilima društvenih mreža na engleskom govornom području. Reuters Fact-Check pronašao je nekoliko takvih primjera u kojima se navodilo da je “Macron napadnut jajima tijekom javnog pojavljivanja nakon što je odobrena mirovinska reforma”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

No, snimka nije nastala u travnju ove, nego se najranije može pronaći objavljena u ožujka 2017. godine. Tada je istu tu snimku na svom Facebook profilu objavio francuski medij Le Petit Journal. Sudeći prema statusu, snimka je nastala tijekom Macronovog posjeta Pariškom međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Snimku napada jajetom na Macrona u ožujku 2017. godine objavio je i Le Figaro. Napad se dogodio dok Macron još nije bio predsjednik, nego tijekom predsjedničke kampanje koja je završila njegovim izborom na tu funkciju.

Zaključno, bez navođenja da je snimka gađanja jajetom Macrona nastala 2017. godine ocjenjujemo da objavi nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.