Razotkriveno

Ne, ruski znanstvenici nisu u Sibiru snimili “zvuk pakla”

Snimci od kojih su montirani "ozbiljno jezivi zvukovi iz jame" uzeti su iz horor radio drame "The Thing on the Fourble Board".
Ilustracija: Pixabay

Društvenim mrežama širi se tekst objavljen na portalu klik.hr pod naslovom “Znanstvenici bušili rupu do središta Zemlje: Zvukovi koje su snimili u mračnim dubinama šokirat će sve” (arhivirano ovdje).

U tekstu kojeg korisnici društvenih mreža nekritički prenose iz Facebook grupe “Hrvatska” (arhivirano ovdje) tvrdi se da je Sovjetski savez 1970. godine na arktičkom poluotoku Kola iskopao rupu duboku dvanaest kilometara te da su znanstvenici u toj rupi snimili “ozbiljno jezive zvukove iz jame”. Isti tekst prenesen je i na portalu rekreativno.info (arhivirano ovdje), odnosno na Facebook stranici pod imenom Svjetske zanimljivosti (arhivirano ovdje).

“Oni s bujnijom maštom su vjerovali da su ti zvukovi mučni urlici prokletih duša. Iako legenda nikada nije službeno potvrđena, potaknula je fascinaciju oko toga koje tajne krije središte Zemlje”, navodi autor teksta.

Već fotografija kojom je ilustriran tekst ukazuje da je riječ o nevjerodostojnom sadržaju: na fotografiji se, naime, nalazi najveći ruski rudnik dijamanata, smješten neposredno uz grad Mirny u Yakutiji, a nipošto najdublja bušotina duboka 12 kilometara, o kojoj se govori u tekstu rubnog portala.

Nevjerodostojna je, također, i snimka navodnih “zvukova iz pakla” (arhivirano ovdje), koju u okviru svog teksta donosi portal klik.hr. Kako je predmetna snimka nastala plastično je, još prije dvanaest godina, objašnjeno na Youtube kanalu JC Wood.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimci od kojih su montirani “ozbiljno jezivi zvukovi iz jame” uzeti su iz horor radio drame “The Thing on the Fourble Board”, koja je emitirana 1948. godine, odnosno iz filma “Baron Blood” prikazivanog od 1972. godine. Na portalu imdb.com, posvećenom igranim filmovima, kao zanimljivost uz film “”Baron Blood” navodi se da se obmana sa sibirskom jamom i “zvukovima pakla” – najšire poznata pod imenom “Sibirski zvuk pakla” – na internetu masovno javlja još devedesetih godina prošlog stoljeća godine te da se pri toj obmani koriste i zvučni zapisi iz spomenutog filma.

Slična objašnjenja predmetne obmane mogu se naći na cijelom nizu drugih portala s engleskog govornog područja (ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.