Razotkriveno

Promjena definicije cjepiva iz 2021. nema nikakve veze s cijepljenjem vrtićke djece

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić ističe da bi dječji vrtići bili idealno okruženje za izbijanje epidemija bolesti kad se djeca ne bi cijepila.
Foto: Pixabay

Danijel Grgičin, biofizičar i bivši zaposlenik Instituta za fiziku, ponovo širi manipulativne tvrdnje koje se ovaj put temelje na staroj vijesti. Njegovim dezinformacijama Faktograf se u prošlosti bavio u više navrata.

Grgičin, sada, navodi kako je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) promijenio definiciju cjepiva tako da ona ne trebaju zaustaviti prijenos bolesti.

“Od 2021 po definiciji cjepiva trebaju pružiti ZAŠTITU onima koji se cijepe. Ako je tako onda bi valjda ti koji su primili zdravlje uz iglu trebali biti zdraviji od onih koji nisu primili to zdravlje u sebe. A ako je tako onda nema niti jednog razloga diskriminirati necijepljenu djecu i ne dozvoliti im upis u dječji vrtić. Naime, do sada su plašili ljude da necijepljena djeca mogu zaraziti onu djecu koja se nisu mogla cijepiti. Sada ako više definicija cjepiva nije da zaustavlja širenje bolesti nema čak niti ikakvog službenog razloga diskriminirati necijepljenu djecu u odnosu na cijepljenu”, navodi Grgičin u svojoj objavi na objavi na Facebooku.

Tvrdnja da je CDC  promijenio svoju definiciju cijepljenja jer su cjepiva protiv Covida-19 neučinkovita širila se društvenim mrežama prije više od godinu dana.

Proširio ju je Thomas Massie, republikanac iz Kentuckyja koji je u pandemiji bio kritičan prema cijepljenju i nošenju maski. Massie je početkom prošle godine podijelio sliku koja sadrži tri definicije za riječ “cijepljenje” (Associated Press).

Ona iz 2015. godine navodi da je cijepljenje “injekcija ubijenim ili oslabljenim zaraznim virusom kako bi se spriječila bolest”.  Definicija iz perioda 2015.-2021. godine glasila je: “Čin unošenja cjepiva u tijelo kako bi se stvorio imunitet na određenu bolest”.

Treća definicija je iz rujna 2021., nazivajući cijepljenje “činom unošenja cjepiva u tijelo kako bi se proizvela zaštita od određene bolesti”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Promjene nisu utjecale na generalnu definiciju cjepiva

O promjeni definicije cjepiva ranije je pisao Associated Press (AP) čijim je novinarima CDC potvrdio kako je došlo do promjene u definiciji cjepiva. Kako su naveli, prethodna definicija mogla se protumačiti tako da znači da su cjepiva 100 posto učinkovita, što nikada nije bio slučaj s nijednim cjepivom.

Ryan Langlois, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu u Minnesoti, koji predaje kolegij o povijesti cijepljenja, rekao je kako promjena odražava i promjene u razvoju cjepiva, poput pojave cjepiva koja se baziraju na mRNA tehnologiji.

“Njihova prva definicija je imala zaštitu, a to je u konačnici ono što cjepivo treba učiniti. Onda je njihova druga definicija koristila riječ ‘generirati imunitet’, što je način na koji je izvedena zaštita. Ali imunitet može biti pogrešan pojam, jer ljudi misle da ako su imuni, da je to sve ili ništa. Imunitet nije tako jednostavan i mislim da su to pokušali učiniti svojom trećom definicijom. Vratili su se ovoj ideji zaštite jer je to zapravo ono što cjepiva rade”, rekao je Langlois za AP.

Promjena definicije (koja se dogodila u rujnu 2021.), pratila je i promjena definicije riječi cjepivo i u rječnicima tvrtke Merriam-Webster, što je također potaknulo neutemeljene interpretacije na društvenim mrežama.

Zašto je važno cijepiti djecu protiv zaraznih bolesti?

“Koliko je tu bilo ludosti dovoljno govori i sama činjenica da necijepljena bolesna djeca su mogla ići u vrtić ali necijepljena zdrava djeca nisu mogla ići u vrtić. Naime, ako imate koju kontraindikaciju na cjepivo, tj. ako niste savršeno zdravi, tj. ako ste bolesni ste mogli upisati dijete u vrtić iako nije cijepljeno, ali ako imate zdravo dijete, koje nema nikakvu kontraindikaciju a nije cijepljeno to dijete niste mogli upisati u vrtić”, navodi u nastavku objave Grgičin.

Zašto je važno cijepiti djecu protiv zaraznih bolesti možda najbolje opisuje primjer iz susjedne Srbije.

Unazad pet godina, u toj su se državi proširile ospice ili male boginje što je rezultiralo sa 5.8000 registriranih slučajeva. Među oboljelima, njih 93 posto bilo je necijepljeno, nepotpuno cijepljeno ili se nije znalo jesu li cijepljeni.  Tada je trećina oboljelih bila hospitalizirana, a petnaest osoba, od kojih je četvero djece mlađe od pet godina, je umrlo (DW). Slično se, doduše u puno manjem razmjeru, dogodilo i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje se 2014. godine pojavila epidemija ospica s više od 200 oboljelih, a sve zbog smanjenog obuhvata cijepljenja.

Zašto je važno cijepiti djecu objasnio nam je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić koji napominje kako su zahvaljujući sustavnom cijepljenju brojne bolesti eliminirane u Hrvatskoj (primjerice dječja paraliza, ospice, rubela, difterija), a ostale su značajno reducirane.

Kako kaže, cijepljenje je prvenstveno zaštita za osobu koja se cijepi.

“Međutim, za bolesti koje nakon preboljenja pružaju dugotrajan imunitet i kod kojih cijepljenje pruža solidan i dugotrajan imunitet, cijepljenjem stanovništva se doista štite i osobe koje se ne mogu cijepiti, jer se visokim cijepnim obuhvatima sprečava cirkulacija virusa u stanovništvu. Dobar primjer toga su ospice. Naime, skoro svake godine imamo nekoliko tzv. importiranih slučajeva ospica, tj. necijepljeno dijete se zarazi u inozemstvu, dođe u Hrvatsku i tu oboli. Ta djeca u zaraznom stadiju bolesti idu na pregled pedijatru, u laboratorij, ponekad i u bolnicu, borave u čekaonicama… i najčešće ne dođe do prijenosa infekcije, iako su ospice jedna od najzaraznijih bolesti. Razlog je taj što najčešće dođu u kontakt s osobama koje su imune na račun prethodnog cijepljenja”, rekao je Kaić za Faktograf.

Kaić: Kad se djeca ne bi cijepila, vrtići bi bili idealno mjesto za izbijanje epidemija

Naglašava kako bi dječji vrtići bili idealno okruženje za izbijanje epidemija bolesti kad se ne bi djeca cijepila.

“To vidimo po tome što stalno u vrtićima imamo epidemije bolesti protiv kojih se ne može cijepiti, a prenose se bliskim kontaktom. Kad bismo imali u dječjim vrtićima znatan udio necijepljene djece protiv ovih bolesti koje su u programu cijepljenja, imali bismo u vrtićima epidemije npr. dječje paralize, ospica, difterije, hripavca itd… što su kudikamo opasnije bolesti od ovih kakve sada imamo kod vrtićke djece”, rekao je Kaić.

Osim toga, cijepljenje je u Hrvatskoj propisano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kao jedna od posebnih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, a upis djeteta u dječji vrtić uvjetuje se cijepljenjem protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja, s iznimkom djece koja imaju kontraindikacije na pojedina cijepljenja. Isti Zakon nalaže kaznu od 2000 kuna roditeljima koji odbijaju izvršiti obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dob.

Zaključno, CDC-ova promjena definicije cjepiva iz 2021. godine nije utjecala na generalnu definiciju cjepiva i nema nikakve veze s medicinski utvrđenim koristima cjepiva, kako u odrasloj, a tako i u dječjoj dobi. Zbog svega toga ocjenjujemo da objavi Danijela Grgičina nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.