Ocjena točnosti

Ukidanje prireza u Sinju inicirao je HDZ, a ne Miro Bulj

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj komentirao je najavljene izmjene u poreznom sustavu, prisvojivši si zasluge za ukidanje prireza u Sinju.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„Znate li kako vam Plenković nakon što se natukao love od inflacije koja mu puni proračun obećava povećanje plaće? Tako što će ukinut prirez i smanjiti porez na dohodak koji ide gradovima i općinama. Od centralne države, svojih usta i svojih lopova ne misli ništa uzet. Sinju prirez ne može ukinut niti će na temelju toga ikom u Sinju rasti plaća jer smo mi prirez već ukinuli kako bi Sinj bio najbolje mjesto za ulaganje i život u Hrvatskoj“, među ostalim je napisao Miro Bulj, gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik na svom Facebook profilu nakon vladine najave nastavka porezne reforme koja bi mogla dovesti i do ukidanja prireza.

„Sinj na narod, radnike i poduzetnike misli stalno i ne čeka kao Plenković prvi mjesec izborne godine i onda još javno najavljuje da će dati ono što nije njegovo nego općina i gradova“, pritom je zaključio Bulj.

Iz objave sinjskog gradonačelnika može se zaključiti kako je Sinj ukinuo prirez u njegovom mandatu. Međutim, to nije točno.

Odluka o lokalnim porezima grada Sinja, kojom je ukinut prirez porezu na dohodak u Sinju, donijelo je sredinom prosinca 2019. godine tadašnje Gradsko vijeće grada Sinja. Odluka je na snagu stupila s prvim danom 2020. godine, od kada stanovnici Sinja više ne plaćaju prirez.

Stopa prireza je u Sinju, do njena ukidanja, iznosila osam posto. Ta se stopa primjenjivala od 2004. godine (kada je smanjena s ranijih 12 posto).

Osim prireza, Sinj je tada ukinuo i porez na potrošnju za ugostiteljske objekte te porez na kuće za odmor (koji se u praksi nije primjenjivao).

Ukidanjem prireza i poreza na potrošnju za ugostiteljske objekte, Sinj je na prihodovnoj strani ostao bez 3,5 milijuna kuna. U obrazloženju odluke je stajalo kako je Vlada kroz novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave osigurala povećanje proračunskih prihoda Sinja za oko 30 milijuna kuna godišnje, čime je značajno poboljšan financijski položaj tog grada.

Ukidanje prireza u Sinju, kao i poreza na potrošnju i poreza na kuće za odmor te je 2019. godine inicirao Gradski odbor HDZ-a Sinj, objašnjavajući taj zahtjev upravo izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave koje su Sinju osigurale godišnji rast prihoda za oko 30 milijuna kuna (1, 2).

Sinjski HDZ-a tada je u Gradskom vijeću imao osam vijećnika koji su, zajedno s joj trojicom nezavisnih, predstavljali neformalnu većinu koja je surađivala s Kristinom Križanac, gradonačelnicom Sinja. Na lokalnim izborima 2017. godine ta je kandidatkinja grupe birača (s liste koju je nosio Stipislav Jadrijević) pobijedila HDZ-ova kandidata u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

Današnji sinjski gradonačelnik Bulj je, u vrijeme kada je ukinut prirez u Sinju, bio jedan od Mostovih oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću. Na lokalnim izborima 2021. godine postao je gradonačelnik Sinja.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.