Razotkriveno

Psiholog iz Crne Gore dobiva prijetnje zbog dezinformacije koja ga povezuje s pucnjavom u Beogradu

Screenshot iz emisije u kojoj je gostovao crnogorski psiholog koristi se za širenje dezinformacija i pozivanje na mržnju.
HINA/ TANJUG/JADRANKA ILIC/ ua

“Srećom, Srbija ima kvalitetan kadar koji će da nas leči od stresnih situacija zbog nedavnih događaja.”

Ovim opisom praćena je fotografija, točnije screenshot koji se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje rodno nenormativno odjevenog muškarca duge kose, s naočalama, koji gostuje u televizijskom studiju (arhivirano ovdje). Riječ je o Petru Markoviću, magistru psihologije i psihoterapeutu u edukaciji.

Isti screenshot, uz isti ili ponešto izmijenjen opis dijeljen je na mnogim korisničkim profilima na Facebooku, odnosno u Facebook grupama diljem regije (1, 2, 3, 4, 5).

Radi se o objavama koje su evidentno potaknute nedavnim masovnim ubojstvom u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

U postovima se, dakle, uglavnom sugerira da je Petar Marković psiholog iz Srbije koji radi s djecom traumatiziranom pucnjavom u školi, što nije točno. Marković živi i radi u Crnoj Gori, u lučkom gradu Baru, gdje je zaposlen u savjetovalištu pri jednom od tamošnjih Domova zdravlja. Pokretač je i autor brojnih radionica koje za cilj imaju podizanje svijesti o značaju mentalnog zdravlja.

Screenshot koji dijele korisnici društvena mreža uzet je iz emisije “Izvrnute priče”, emitirane 5. svibnja na YouTube kanalu podgoričke “Televizije E”.

Nakon što je screenshot iz ove emisije, praćeni netočnim i manipulirajućim opisom, objavljen na društvenim mrežama, psihologu Markoviću počele su stizati prijetnje smrću. O prijetnjama je, između ostalih, pisao i portal “Volim Podgoricu”.

Zbog tih prijetnji oglasila se i nevladina udruga Sistem iz Bara, čiji je Petar Marković član. Iz udruge Sistem navode:

“Psiholog Petar Marković je danima izložen javnim osudama i pogrdnim komentarima na račun svog vizualnog identiteta, stavova struke i ličnih karakteristika, a takvo neprimjereno ponašanje intenzivirano je posljednjih dana nakon njegovog gostovanja na određenim TV stanicama. Neprimjereno ponašanje, uvrede i ismijavanje otišli su toliko daleko da pojedinci pozivaju kako na medijski tako i na fizički linč, što rezultira njegovom ugroženom bezbjednošću. Posebno zabrinjava što su pojedinci, prepoznati u virtualnom i realnom svijetu kao problematični i sa velikim brojem istomišljenika, upravo ti koji javno pozivaju na ‘obračun’, čime mu javno crtaju metu i ugrožavaju sigurnost, ali i fizički, lični i profesionalni integritet.”

Ukratko, Petar Marković nije beogradski psiholog, kako se to sugerira na društvenim mrežama, a zloupotreba njegovog vizualnog identiteta u situaciji u kojoj se nakon dvaju grozomornih masovnih zločina nalazi srbijansko društvo i povezivanje psihologa Markovića s tom situacijom zloćudna je manipulacija, koja je ovom čovjeku prouzročila ozbiljne neugodnosti.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.