Razotkriveno

Tabloid Kurir nije svim svojim čitateljima poklonio noževe uz novine

Korisnici na društvenim mrežama tvrde da je srpski tabloid Kurir neposredno nakon pucnjave u školi u Beogradu svim čitateljima poklonio nož.
Foto: Facebook

Na društvenim mrežama, točnije na profilima korisnika Facebooka u Srbiji, posljednjih par dana dijeli se fotografija naslovne stranice beogradskog tabloida Kurir od 9. svibnja 2023., na kojoj stoji u najlon zapakiran kuhinjski nož. Fotografiju prati opis:

“Kurir je danas svakom čitaocu uz kupljenu novinu poklonio nož. Nož, ej! Tajming do bola.” (arhivirano ovdje).

Fotografiju su objavljivali i korisnici Facebooka u Bosni i Hercegovini (arhivirano ovdje), s ponešto izmijenjenim opisom:

“Iz rubrike ‘Vjerovali ili ne’ izdvajamo jučerašnje izdanje novina “Kurir” u kojem svakom čitaocu poklanjaju nož. Nož, hej? Nemoj niko da se pita šta se ovo događa u Srbiji!”

Dakako, fotografija se pojavila i na profilima korisnika Facebooka u Hrvatskoj, a opis je vrlo sličan, odnosno prilagođen je hrvatskom jeziku:

“Srbijanske novine Kurir su danas svakom čitatelju uz kupljene novine poklonile nož. Nož, ej! Tajming do bola.” (arhivirano ovdje).

Korisnici društvenih mreža fotografiju su komentirali izražavajući nevjericu. Učinilo im se, naime, upravo nevjerojatnim da jedan dnevni list svim svojim čitateljima dijeli noževe u danima kad društvo žaluje za žrtvama nezapamćenog masakra u Osnovnoj školi Vladimir Ribnikar, gdje je naoružani trinaestogodišnjak ubio sedam učenica, jednog učenika i školskog čuvara.

Uistinu, nož kao poklon na naslovnoj stranici novina, uz naslov “Psiholozi savetuju kako se oporaviti od užasnog zločina”, djeluje odveć bizarno pa makar to bila i naslovna stranica tabloida Kurir.

Što se dogodilo

Kurir je dan prije izlaska predmetnog broja objavio da će 9. svibnja dijeliti poklone, ali u toj najavi nož nije spomenut. Ovako je glasila najava: “U utorak, 9.maja uz dnevne novine Kurir vas čeka poklon iznenađenja. Možete izabrati: kašiku za pirinač, samolepljivu silikonsku kukicu, kašiku za sos, četku za pse, šrafciger, rajf, ljuštilicu, pepeljaru, štapiće za uši, osveživač prostora, otvarač za flaše, četkicu za premazivanje, rende, ašov, kašičicu, vadičep, držač za sapun, hvataljku za led, držač za kablove, mericu, sunđer, teflon traku i još mnogo toga.”

Kolege iz Beograda stoga smo zamolili da na prodajnim mjestima provjere je li Kurir svojim čitateljima masovno dijelio noževe. Djelatnica jednog kioska tvrdila je da uz Kurir na njezinom prodajnom mjestu nije vidjela nož. Na drugom kiosku, pak, uz Kurir su dijelili držače za sapun. Kolege iz beogradske novinske agencije Fonet uz svoj primjerak Kurira dobili su – žlicu.

Kurir 9 maj 1Kurir 9 maj 2Kurir 9 maj 3Kurir 9 maj 4Kurir 9 maj 5Kurir 9 maj 6

Na stranicama Kurira stoji da je tabloid masovno dijelio kuhinjske noževe, ali uz broj od 27. ožujka ove godine (arhivirano ovdje), dakle prije užasnog zločina koji se dogodio u beogradskoj osnovnoj školi Vladimir Ribnikar.

Što je zapravo na stvari saznali smo nakon što smo kontaktirali dnevni list Kurir, najprije redakciju, a potom odjel za marketing. S novinarima Kurira razgovarali smo telefonom; rekli su da uz primjerke novina koje dobijaju u redakciju ne stižu i pokloni namijenjeni čitateljima pa tako niti noževi. U Kurirovom odjelu za marketing, pak, najprije su nam zahvalili jer smo im se obratili ovim povodom.

“Poštovani, obaveštavamo Vas da pratimo situaciju, a preduzeli smo i mere u vezi sa zlonamernim objavama na društvenim mrežama. U toku dana ćemo izdati zvanično saopštenje ovim povodom, koje ćemo proslediti i Vama”, pisalo je u prvom odgovoru marketinškog odjela Kurira. Šest sati kasnije stilo je i obećano priopćenje, u kojem je navedeno:

“Kurir novine svojim čitaocima na nedeljnom nivou poklanjaju različite sitne poklone. Periodično, tj. mesečno ili kvartalno, dele se i tzv. pokloni iznenađenja. To podrazumeva da se uz štampano izdanje pakuju različiti proizvodi, koji se plasiraju u različitim količinama. To je bio slučaj u jučerašnjem broju Kurira. Imali smo 26 različitih vrsta poklona, a među više od trideset hiljada proizvoda nepažnjom se našlo i pedesetak kuhinjskih nožića. Dakle, juče su pokloni uz Kurir bili kašika, četkica za premazivanje, ljuštilica, otvarač za flaše, rende, ogledalce i mnogi drugi, a u miksu se našla i mala količina manjih kuhinjskih noževa (do 50 komada). Nažalost, od strane jednog političkog aktera plasirana je na društvenim mrežama fotografija i informacija da Kurir deli noževe, koja je izazvala puno negativnih komentara, ali i zbunjenost ljudi koji su kupili Kurir istoga dana sa drugim poklonom. Poslednje što bismo želeli je dodatno uznemiravanje građana u ovako teškom trenutku, a tome u prilog govori i činjenica da Kurir o tragičnim događajima koji su potresli Srbiju izveštava sa dužnom pažnjom.”

Kritike zbog neosjetljivosti

U zaključku valja sažeti točnu informaciju: svaki čitatelj Kurira nije dobio nož uz primjerak novina od 9. svibnja. Točno je da je određen broj čitatelja dobio kuhinjske noževe uz Kurir. U marketinškom odjelu tabloida tvrde da je to bila greška.

Medijski centar, koji je osnovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, na svom portalu kritički je pisao o Kurirovom nožu, makar ga i nisu dobili svi čitatelji tabloida. U naslovu teksta koji se bavi ovim slučajem stajalo je: “”Ništa ne razmišljaju, niti ih šta obavezuje”.

Bizarnu informaciju o noževima podijeljenim uz novine prenijeli su i brojni hrvatski mediji (Telegram, Večernji list, 24 sata, N1), ali u medijskim izvještajima se, za razliku od objava na društvenim mrežama, točno navodi da su noževi bili samo jedan od poklona koji se kupcima dijelio uz Kurir.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.