Razotkriveno

George Soros demantirao glasine o svojoj smrti: “Živ sam i zdrav”

Informaciju da je George Soros umro demantirao je sam milijarder, kao i glasnogovornik njegova Fonda Otvoreno društvo.
Foto: HINA / Dario GRZELJ/ mm

Profilima društvenih mreža diljem svijeta, a i u našoj regiji, ovih dana proširila se netočna vijest da je preminuo milijarder i filantrop George Soros.

“Umro Georg Soros, izgleda ovaj put za ozbiljno. Tko će sad financirati domaće zgubidane, izdajice i mutikaše svih fela?!??”, stoji u jednoj od objava od 15. svibnja na profilu hrvatskog korisnika (arhivirano ovdje)

Informaciju da je George Soros umro demantirao je sam milijarder, kao i glasnogovornik njegova Fonda Otvoreno društvo. AFP je u članku 16. svibnja napisao da su se ovih dana profilima društvenih mreža diljem svijeta proširile objave o smrti Georgea Sorosa.

Na Twitter profilima su se pojavile tvrdnje da je Soros umro od “teškog srčanog udara”, a kao izvor za informaciju navodila se organizacija “Politics For All Ireland”. No, na Twitter profilu te organizacije se informacija o Sorosevoj smrti više ne može pronaći, što nije spriječilo ostale korisnike društvenih mreža da je dijele.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Točna informacija je da 92-godišnji Soros nije imao srčani udar i nije preminuo. “Glasine da sam imao srčani udar potpuno su netočne. Živ sam i zdrav”, napisao je George Soros na svom službenom Twitter profilu.

I predstavnik Soroseve Fondacije Otvoreno društvo (Open Society Foundation) demantirao je vijest o smrti. “Netočne su glasine s društvenih mreža da je pretrpio srčani udar i umro”, kazao je glasnogovornik AFP-u. Također, nema niti jednog relevantnog medijskog izvještaja da je Soros zaista umro, dok ih je nekoliko koji su napisali da je informacija netočna.

Soros je česta meta desničarskih i antisemitskih teoretičara zavjere, a o nekim dezinformacijama vezanima uz njega u prošlosti je pisao i Faktograf.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.