Razotkriveno

Fotografija na kojoj vojnik ženi otima bicikl nije snimljena u Zagrebu

Fotografija nije snimljena u Zagrebu, nego u Berlinu 1945. godine, nakon ulaska sovjetskih trupa u njemačku prijestolnicu.

Fotografija što prikazuje vojnika koji na ulici ženi želi oduzeti bicikl, dok oko njih stoji petnaestak prolaznika, nije snimljena u Zagrebu, kako to sugeriraju opisi koji su se početkom svibnja proširili društvenim mrežama.

U netočnim opisu predmetne fotografije stoji:

Vratio se sa Sutjeske, stigao osloboditi Zagreb, pa htio i gospođu osloboditi od bicikla. Da se rodio osamdeset godina kasnije, bio bi u Možemo i palio “Trnjanske kresove”! (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje)

Da su korisnici Facebooka nekritički prihvatili ponuđeni kontekst u kojem je fotografija navodno snimljena najbolje govore komentari poput ovog:

“Tu bagru treba prokazivati, objavljivati stare fotografije zločinaca, ne radi tifusarskih potomaka već naroda koji to ne zna, nisu mu u školi o tome govorili ali je već odavno došlo vrijeme da se istina sazna! Na žalost, većina hrvatskog naroda i dalje se pravi slijepa, gluha, “ne bi se šteli mešati”, kao da ih se to ne tiče…”

Fotografija, rekosmo, nije snimljena u Zagrebu, nego u Berlinu, nakon ulaska sovjetskih trupa u njemačku prijestolnicu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na internet stranici Njemačkog instituta za povijest, točnije u internet kolekciji ovog instituta pod nazivom “Njemačka povijest u dokumentima i fotografijama”, uz fotografiju stoji ovaj opis: “1945. godine bicikli su bili poželjno prijevozno sredstvo, a u Berlinu je bila potrebna posebna dozvola za njihovu vožnju. Ovdje, sovjetski vojnik u Berlinu pokušava oteti bicikl od njemačke žene. Izgleda da nije imala dozvolu, niti dokaz o istoj.”

Također, u opisu je navedeno da autor fotografije nije poznat. Na drugim mjestima navodi se da je autor fotografije njemački fotograf Sammlung Megele.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.