Pitali ste

Kako se računa porez na dohodak kod mirovina

Razmjerno učešću mirovine u godišnjem dohotku, umirovljeniku koji je imao i drugi prihod, godišnja porezna obveza umanjuje se za 50 posto.
Alexa (Pixabay)

Umirovljenik koji prima mirovinu može biti obveznik poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak. U slučajevima kada je umirovljenik obveznik plaćanja poreza na dohodak, kao i prireza, obveznik obračuna, obustave i uplate tih davanja je isplatitelj mirovine, odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Umirovljenicima se porez na dohodak od nesamostalnog rada obračunava na iznos mirovine, a njen sastavni dio je i dodatak na mirovinu, umanjen za osobni odbitak. No, umirovljenici ne plaćaju porez na dohodak po stopi od 20, odnosno 30 posto ovisno o visini oporezivog dijela mirovine, već se porez na dohodak od nesamostalnog rada plaća umanjen za 50 posto na obračunati iznos porezne obveze.

Mjesečni osobni odbitak umirovljenika je 530,90 eura (četiri tisuće kuna), a on se može uvećati, primjerice u slučaju kada porezni obveznik ima uzdržavane članove obitelji, ima invaliditet ili uzdržavani članovi imaju invaliditet.

Porez na dohodak ne plaća se u slučaju obiteljskih mirovina koje se isplaćuju djeci nakon smrti roditelja.

Našeg čitatelja, naime, zanimalo je po kojoj bi se poreznoj stopi, u njegovom slučaju obračunao porez na dohodak. On je u mirovini od siječnja 2022. godine. Sredinom siječnja isplaćena mu je zadnja plaća (za prosinac 2021. godine) koja je uvećana za nagradu. Osim toga, bivši poslodavac mu je nekoliko mjeseci kasnije isplatio i bonus za 2021. godinu.

Kako ističe Marija Zuber, porezna stručnjakinja Računovodstva i financija (RIF) nije bitno na koju se godinu isplata odnosi, jer se zbraja isplaćeno u 2022. godini.

Nakon izračuna godišnjeg dohotka utvrđuje se godišnja porezna obveza uz primjenu godišnje porezne tarife. Kada je riječ o umirovljenicima, treba izračunati učešće mirovine u ukupnom godišnjem dohotku.

„Razmjerno učešću mirovine u godišnjem dohotku, u tom se razmjeru godišnja porezna obveza umanji za 50 posto“, navodi Zuber, objašnjavajući kako je to i konačna godišnja porezna obveza.

Konačna porezna obveza (nakon umanjenja) potom se uspoređuje s plaćenim porezom te se utvrđuje razlika za povrat ili za uplatu. To znači da će umirovljeniku, ako je tijekom godine platio više poreza no što je trebao prema konačnoj godišnjoj poreznoj obvezi, pretplaćeni porez biti vraćen. Odnosno, ukoliko je ukupno plaćeni porez tijekom godine manji od konačne godišnje porezne obveze, umirovljenik treba platiti razliku poreza.

O poreznom tretmanu umirovljenika pisali smo i ranije u kontekstu umirovljenika koji uz mirovinu rade do polovice radnog vremena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.