Razotkriveno

Ne, žena koja jede crva nije savjetnica Svjetskog ekonomskog foruma

Na viralnoj snimci kišnu glistu ne jede savjetnica Svjetskog ekonomskog foruma Hilda Ettsevorm već Kanađanka po imenu Erin Clark.
Ilustracija: Pixabay

Društvenim mrežama širi se video koji prikazuje ženu koja jede kišnu glistu. Gledajući ga, očito je da je snimljen s namjerom da zabavi i šokira, ali uz opis koji glasi: “Ovo ovdje na snimci je nutricionistica i savjetnica programa Feed the World Svjetskog ekonomskog foruma, dr. Hilda Ettsevorm“, a mnogi korisnici i korisnice Facebooka video i informaciju o njemu uzeli su zdravo za gotovo (arhivirano ovdje i ovdje).

Video je viralno dijeljen na korisničkim profilima diljem svijeta (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje). Isto opisan video plasiran je na BitChute platformi (arhivirano ovdje), na kojoj dominiraju sadržaji koje kreiraju pripadnici alt-right pokreta, pobornici teorije zavjere i govora mržnje.

U Svjetskom ekonomskom forumu nema savjetnice Hilda Ettsevorm

Opis, dakako, nije točan; nitko među savjetnicima i savjetnicama Svjetskog ekonomskog foruma ne zove se Hilda Ettsevorm, što je utvrdio faktčeking portal australijskog univerziteta RMIT. Faktčekeri ovog portala kontaktirali su press ured Svjetskog ekonomskog foruma i dobili potvrdu da se niti jedna zaposlenica Foruma ne zove Hilda Ettsevorm.

“Ovo je izmišljeno s ciljem diskreditacije važnog posla koji Svjetski ekonomski forum obavlja suočavajući se s ozbiljnim globalnim izazovima”, stajalo je u odgovoru glasnogovorništva.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na snimci je Kanađanka Erin Clark

Zapravo, poznato je tko je osoba snimljena na viralnom videu. U pitanju je Kanađanka po imenu Erin Clark, koja je video objavila na platformi TikTok početkom 2021. godine. Njenog starog profila na ovoj mreži više nema, ali video je ostao (arhivirano ovdje).

Kanađanka se oglašava još i na Youtube platformi, gdje se njezin video “The first worm od the summer” još uvijek može naći.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.