Razotkriveno

Širi se netočan opis fotografije uhićenja njemačkog suradnika iz 1944.

U statusima se netočno navodi da je fotografija snimljena 1945. i da prikazuje partizane koji zarobljenika vode na strijeljanje.
Ilustracija: Unsplash/Alexander Andrews

Društvenim mrežama širi se fotografija snimljena u vrijeme Drugog svjetskog rata, u čijem opisu stoji: “Partizani Mirka Jozaka prikovali na bukvu i živom zgulili kožu. (Partizan ubio svog sina što je bio u domobranima, svjedočanstvo). (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Opis koji prati fotografiju preuzet je iz naslova teksta objavljenog na revizionističkom portalu komunistickizlocini.net. U samome tekstu, opis fotografije glasi ovako: “Partizani vode zarobljenika na strijeljanje 1945. Lokacija nepoznata.” (arhivirano ovdje).

Međutim, dobro je poznato kad je fotografija nastala i što prikazuje. Fotografija je sastavni dio izbora gradiva Muzeja novije slovenske povijesti u Celju, a nastala je 31. srpnja 1944. godine, kako to i stoji u njezinom točnom opisu, na internetskim stranicama spomenutog muzeja (arhivirano ovdje).

Fotografija prikazuje zarobljenog suradnika njemačke vojske, kojeg partizani Šlandrove brigade pod oružjem sprovode u Ljubno. Točan opis objavljen na stranicama muzeja glasi: “Šlandrova brigada je 31.7.1944 zarobljene gestapovce i članove “Revsove bande” dovela u Ljubno.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Fotografiju je također moguće naći na internetskim stranicama europske muzejske mreže museums.eu. (arhivirano ovdje). Tamo je navedeno i pod kojim brojem je fotografija zavedena u muzeju. Naslov njoj glasi: Uhićeni njemački suradnik (Šlandrova brigada, Ljubno)

Predmetna fotografija, dakle, ne prikazuje stanovitog Mirka Jozaka, kako to sugerira opis proširen na društvenim mrežama, odnosno kako su to razumjeli brojni korisnici koji su fotografiju komentirali na društvenim mrežama, niti prikazuje partizane koji 1945. godine vode zarobljenika na strijeljanje. Ponovimo, fotografija je snimljena 1944. godine i prikazuje sprovođenje suradnika njemačkih okupatora u Ljubno, slovensko naselje u Savinjskoj dolini.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.