Razotkriveno

Ne, Kina nije predstavila genetski uređenu rasu super vojnika

Nikad dokazana teorija o kineskim genetski modificiranim super vojnicima društvenim se mrežama širi više od dvije godine.
Ilustracija: DefenceImagery/Pixabay

“Kina predstavlja prve na svijetu, genetski modificirane super-vojnike”

Tvrdnja je to iz naslova teksta objavljenog na portalu Epohi, adresi s koje se učestalo šire dezinformacije, kao i iz objave s Facebook računa stranice. U uvodu portal Epoha ide još i korak dalje pa navodi da je “Kina predstavila prvu na svijetu genetski uređenu rasu super vojnika, za koje se komunistički režim hvali da su ‘potpuno neuništivi“.

Autor teksta poziva se na izjavu novinara Nathana Su u nedavnoj epizodi emisije Thrivetime Showa voditelja Claya Clarka. Voditelj je, navodi Epoha, u emisiji pustio prilog Fox Newsa o tome kako je američka obavještajna služba ukazala na to da Kina koristi napredne tehnologije kako bi osnažila svoje borbene snage za dominaciju diljem svijeta.

Osim toga, u tekstu se iznosi tvrdnja voditelja emisije da hakeri iza kojih stoji Narodna Republika Kina rade na špijuniranju zapadnih zemalja te američke infrastrukture. Hakerska skupina Volt Typhoon, navodi se, aktivna  je od sredine 2021. te je dosad ciljala na infrastrukturu u Guamu, ključnoj američkoj vojnoj ispostavi u Tihom oceanu.

Inače, identičan tekst na engleskom jeziku može se naći na stranici Natural News, također poznatoj po širenju neutemeljenih tvrdnji. Na tom je portalu objavljen 1. lipnja, par dana prije nego ga je prenijela Epoha.

Clark, inače američki poduzetnik, u svom podcastu redovito širi dezinformacije te teorije zavjere povezane s QAnonom.

Nedokazana teorija o kineskim super vojnicima širi se društvenim mrežama najmanje dvije godine

Nikad dokazana teorija o kineskim genetski modificiranim super vojnicima društvenim se mrežama širi više od dvije godine.

Te su se tvrdnje proširile kada je krajem 2020. godine John Ratcliffe, bivši direktor Nacionalne obavještajne službe za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa, napisao komentar u The Wall Street Journalu o tome kako Kina predstavlja najveću prijetnju SAD-u.

“Američki obavještajci pokazuju da je Kina čak provela testiranje na ljudima na pripadnicima Narodne oslobodilačke vojske u nadi da će razviti vojnike s biološki poboljšanim sposobnostima. Nema etičkih granica u težnji Pekinga za moći”, napisao je. Međutim, kako navodi portal Snopes, Ratcliffe nije ponudio nikakve dokaze za izjavu da kineska vlada radi na genetskoj izmjeni svojih vojnika.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Elsa Kania, jedna od autorica rada iz 2019. u kojem stoji da kineska vlada aktivno istražuje tehnike poput uređivanja genoma, a koji se temelji na izvješćima kineske vlade, u izjavi za BBC bila je skeptična prema njegovim tvrdnjama.

“Važno je razumjeti o čemu kineska vojska raspravlja i nastoji ostvariti, ali i prepoznati jaz između tih ambicija i stvarnosti gdje je tehnologija u ovom trenutku. Iako vojske diljem svijeta mogu biti jako zainteresirane za mogućnost super vojnika, na kraju dana, ono što je izvedivo unutar znanosti nameće ograničenje svakom akteru koji pokušava progurati granice”, rekla je za BBC.

Helen O’Neill, molekularna genetičarka sa Sveučilišnog koledža u Londonu, također je za BBC rekla da nije pitanje je li takva tehnologija moguća, već to hoće li je znanstvenici biti spremni koristiti. “Tehnologija  uređivanje genoma i njihova kombinacija s potpomognutom reprodukcijom postaju rutinska praksa u transgenetici i poljoprivredi. Međutim,  kombinacija to dvoje za ljudsku upotrebu trenutno se smatra neetičkom”, rekla je.

Ideja o uređivanju genoma u svrhu vojnih istraživanja nije nova.  Iako je tvrdnja o kineskim super vojnicima potekla od američke Nacionalne obavještajne službe, ono što se ne spominje u tekstu jest da SAD, točnije, DARPA, agencija Ministarstva obrane za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a, godinama radi na programima kojima je cilj poboljšati sposobnosti vojnika (1, 2). Takve programe počele su razvijati i Velika Britanija i Francuska (1, 2).

Točno je i da Kina radi na istraživanjima koja uključuju eksperimentiranje s genima. Nedavno je iz te države stigla vijest kako su znanstvenici s Akademije vojnih znanosti u Pekingu proveli eksperiment u kojem su umetnuli gen vodenog medvjeda u ljudske embrionalne stanice, nakon čega su one pokazale otpornost na radijaciju. Istraživači su tom prilikom priopćili kako bi to otkriće moglo dovesti do super vojnika koji bi mogli preživjeti nuklearne katastrofe.

Međutim, to je i dalje daleko od tvrdnje Epohe, a to je da je Kina već predstavila genetski modificirane vojnike.

Gotovo sve države svijeta koriste hakere za prikupljanje obavještajnih podataka

Kako navodi Reuters, gotovo svaka država na svijetu koristi hakere za prikupljanje obavještajnih podataka, međutim, za neke od tih skupina postoji opasnost da bi se mogle baviti digitalnom sabotažom.

Točno je da je kompanija Microsoft nedavno priopćila da hakerska skupina Volt Typhoon “slijedi razvoj sposobnosti koje bi mogle poremetiti kritičnu komunikacijsku infrastrukturu između Sjedinjenih Država i regije Azije tijekom budućih kriza”.

Microsoft je svoju procjenu okvalificirao kao procjenu “umjerenog povjerenja”, što u obavještajnom žargonu znači da je teorija prihvatljiva i potječe iz vjerodostojnog izvora, ali tek treba biti u potpunosti potvrđena. Različiti istraživači identificirali su različite aspekte grupe, međutim, nisu svi vidjeli dokaze koji bi uputili na pripremu sabotaže.

Kako za Reuters kažu stručnjaci iz Dell Technologies, čini se da je Volt Typhoon dosad usredotočen na krađu informacija od organizacija koje posjeduju podatke koji se odnose na vojsku ili vladu SAD-a. Drugim riječima, iako postoji mogućnost da prouzroči smetnje, hakerska je skupina zasad usmjerena prvenstveno na špijunažu.

S druge strane, američka tehnološka tvrtka Cisco Systems Inc. priopćila je da se Volt Typhoon pripremao za nešto opasno (Reuters).

Nema dokaza za tvrdnju da je Kine predstavila genetski modificirane super vojnike

Iako se u naslovu teksta navodi kako Kina “predstavlja”, dok se u uvodu iznosi da je već “predstavila” genetski modificirane super vojnike, u članku se nigdje ne nalazi konkretan dokaz koji bi potvrdio istinitost te tvrdnje. Također, niti na internetu nije moguće pronaći vijest o predstavljanju tih vojnika. Osim toga, u tekstu se također ne navodi kako i druge države također rade na razvijanju tehnologije koja bi učinila vojnike otpornijima i izdržljivijima, odnosno, da Kina u takvim naporima nije usamljena.

Uzevši sve to u obzir, ocjenjujemo ovu objavu kao neutemeljenu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.