Razotkriveno

Fotografija pape Franje sa zastavom duginih boja je plod umjetne inteligencije

Portal La Republica je obrnutom pretragom fotografija našao da ju je prvi put podijelio profil na Twitteru Gay Forest
Foto: HINA/ EPA/ETTORE FERRARI

Mislim da “nepogrešivom” papi ili ti ga “svetom” ocu baš pristaju ove boje – nekako k’o da ga oživljuju.
Očito i on to tako osjeća jer ga se rijetko vidi ovako nasmijanog i sretnog
, navodi se u statusu privatnog korisnika Facebooka (arhiviran ovdje).

Snimku zaslona statusa koji je prikupio 106 reakcija, 18 komentara te je podijeljen 21 put donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Post je pritom prikupio komentare poput “odvratan” i “Sejtan u sluzbi antikrista!”.

Umjetno generirana fotografija

Međutim, fotografija pape Franje koji se ogrnuo LGBTIQ+ zastavom umjetno je generirana, o čemu su pisali kolege s fact-checkerskih portala fast-check.cl i La Republica.

Kako su istaknula oba fact-checkerska portala, lipanj je tzv. “mjesec ponosa” (eng. pride month) koji se diljem svijeta obilježava od stonvolških pobuna 1969. godine. Mjesec ponosa se obilježava, kako piše CROL.hr, “kako bi se što jasnije i glasnije naglasila proslava i borba za raznolikost, ljubav i jednakost. Glavne, najvidljivije i najupečatljivije manifestacije tijekom lipnja povorke su ponosa, no postoji i nešto suptilniji i privatniji način za pokazivanje podrške LGBT+ zajednici – vješanje zastava na balkonima i prozorima”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

S obzirom na to da je lipanj mjesec ponosa nije čudno da se ovakva fotografija društvenim mrežama širi upravo sada.

Portal La Republica je obrnutom pretragom fotografija našao da ju je prvi put podijelio profil na Twitteru Gay Forest (objava arhivirana ovdje). Snimku zaslona donosimo niže.

Izvor: Screenshot Twitter

Kako dalje piše La Republica, navedeni post na Twitteru također sadrži hešteg “#midjourney” i “#midjourneyv5” što je zapravo naziv za program koji koristi umjetnu inteligenciju za kreiranje fotografija.

Na fotografiji se nalaze i detalji koji ukazuju na to da je ona umjetno generirana poput ruku koje nisu do kraja razrađene. Također, centralna figura na križu koji Papa nosi nije jasan, što sve ukazuje na to da je fotografija nastala korištenjem umjetne inteligencije. Uz to, fotografija pape Franje zaogrnutog sa zastavama duginih boja ne može se pronaći niti na stranicama agencija za prodaju fotografija ili na nekom drugom službenom kanalu Katoličke crkve.

Inače, papa Franjo je u veljači ove godine kazao kako su zakoni koji kriminaliziraju LGBT populaciju “grijeh” i nepravda (Reuters) te da je “kriminalizacija homoseksualnosti problem koji se ne može ignorirati”.

Papa je ‘uzburkao’ javnost 2013. godine kada je kazao kako ne može osuđivati ljude koje privlače osobe istog spola, a koje traže Boga. Također je 2018. tijekom svog posjeta Irskoj kazao da se roditelji ne bi trebali odreći svoje LBGT djece, već da trebaju ostati u obitelji koja ih voli, kako piše Reuters.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.