Ocjena točnosti

Tko je sastavljao prijedlog novih izbornih jedinica?

Andrej Plenković tvrdi kako nije točno da je prijedlog novih izbornih jedinica došao iz HDZ-a. To je suprotno ranijim tvrdnjama članova HDZ-ove radne skupine.
HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ lsd

„Teza o tome da se rekonfiguracija izbornih jedinica radila u ‘stranačkoj kuhinji’ je lažna teza oporbe koja pokušava temu izbornih jedinica iskoristiti kao alibi jer se pribojava novog poraza na izborima“, ustvrdio je premijer Andrej Plenković u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.

Premijer je odgovarao na novinarsko pitanje zašto nije bilo široke rasprave prije odlučivanja o novim izbornim jedinicama, potrudivši se naglasiti i kako je „Vlada poduzela samo nužne intervencije kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda i osiguralo da glas svakog građanina, neovisno o mjestu u kojem živi i izbornoj jedinici, vrijedi jednako“.

Na pitanje „tko je autor ovog prijedloga“ premijer je, između ostalog, odgovorio:

„Prijedlog zakona izradili su eksperti u okviru Ministarstva pravosuđa i uprave, a oporba, kao i stručna javnost, imat će prigodu u saborskoj raspravi i javnom savjetovanju iznijeti prigovore“.

Plenković je u tom intervjuu ponovio tezu koju je izrekao i na službenom predstavljanju prijedloga izbornih jedinica krajem svibnja.

“U eteru postoji tema da je ovaj zakon pisala HDZ-ova radna skupina. Što je neistina, pripremili su ga stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave, bez bilo kakve stranačke skupine”, kazao je tom prilikom Plenković.

Informacija o HDZ-ovoj radnoj skupini objavljena je još u ožujku i nije bila demantirana

Tezu o “stranačkoj kuhinji”, međutim, nije osmislila oporba. Informaciju da će o novom izgledu izbornih jedinica odlučivati HDZ-ova radna skupina u kojoj se nalaze doajen HDZ-a Vladimir Šeks, njegov posinak i zastupnik iz redova HDZ-a u Europskom parlamentu Karlo Ressler, potpredsjednik HDZ-a i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Jutarnji list je objavio 10. ožujka, da bi tu informaciju potom prenijeli i ostali mediji (1, 2 ).

Vijest nije demantirana, već su je, suprotno, u narednim danima potvrdili sami članovi te skupine Karlo Ressler i Ivan Anušić koji su u medijima javno govorili o radu skupine i modelima koji se razmatraju.

Postojanje radne skupine HDZ-a koja se time bavi nije negirao niti Plenković, odgovarajući na pitanja zastupnika na aktualnom prijepodnevu u travnju, samo što je oporbi odricao pravo da se raspituje za ono što HDZ kao stranka radi.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U intervju za N1 Ressler je na pitanje novinarke „je li to radna skupina HDZ-a ili Ministarstva“  te zamolbu da kaže tko je sve u skupini odgovorio:

Dakle, radi se o manjoj radnoj skupini Hrvatske demokratske zajednice. Vidjeli ste da su neke političke stranke već izašle sa svojim prijedlozima. HDZ želi sada, slijedom odluke Ustavnog suda koja će ukinuti Zakon o izbornim jedinicama s 1. listopadom donijeti novi zakon, zakon koji će biti utemeljen na Ustavu, koji će biti utemeljen na jednakosti biračkog prava za sve hrvatske državljane.  To je ono što je ključno, to je ono što želimo postići s ovim i na taj način ćemo djelovati unutar radne skupine koju predvodi ministar Malenica i kojom želimo dati svoj doprinos toj temi i kojom želimo ponuditi rješenje koje će biti pravično, koje će biti pravedno i koje će uvažavati činjenicu da svi hrvatski birači, neovisno o tome gdje se nalazili, trebaju imati jednako pravo glasa“.

Na pitanje je li u radnoj skupini još netko osim njega, Šeksa, Anušića i Malenice, Ressler je odgovorio:

„Postoji još kolega koji će sudjelovati, koji će dati svoj doprinos. Ovo je nekakav sadržaj, ključni krug radne skupine. Jasno je da ministar Malenica i unutar ministarstva nastavlja sa svojim radom, jasno je također da će u kasnijoj proceduri i u Hrvatskom saboru gdje se očekuje da takav prijedlog bude u prvom čitanju već do ljeta, a onda i bude usvojen do listopada, biti rasprave o tome. Mislim da je bitno pokušati postići konsenzus i s drugim političkim strankama do mjere do koje je to moguće“.

Upitan tada naziru li se već obrisi prijedloga, Ressler je rekao: „Razgovaramo o tome prije svega sada interno. Razgovori su otvoreni, debata je takva. Jasno je da će biti još i različitih doprinosa.“  U nastavku je objasnio kako se trebaju riješiti prvenstveno odstupanja između IV. izborne jedinice s jedne strane i IX. s druge strane.

Na pitanje razmatra li se i opcija povećanja broja zastupnika, Ressler je rekao: „Povećanje broja zastupnika može biti kao jedna od teoretskih opcija. Ne vidim osobno da bi to bio najbolji put, međutim, kažem, razgovaramo otvoreno unutar Hrvatske demokratske zajednice prije svega. Vjerujem da će biti još, a već je i bilo, i stručnih doprinosa. Na tome smo svakako zahvalni, mislim da je to dobro i da svatko tko može doprinijeti bi trebao dati svoj doprinos i predložiti neke od rješenja“.

Anušićev preferirani model

Nekoliko dana kasnije na istoj televiziji je gostovao Anušić koji je izvijestio o razgovorima o modelima koji se odvijaju unutar te HDZ-ove skupine, ne krijući da je osobno donio prijedlog kako da se prekroje granice izbornih jedinica na način da se u Slavoniji ne smanjuje broj izabranih zastupnika.

Na pitanje je li to model koji će predložiti to HDZ-ovo povjerenstvo, Anušić je odgovorio:

„To je model koji ja preferiram i koji sam i na povjerenstvu koje je zasjedalo – kad govorimo o HDZ-ovom povjerenstvu tj. tijelu radnom koje o tome raspravlja – iznio i na kraju krajeva donio sam prijedlog i prekrajanje tih izbornih jedinica. On je praktički identičan onom prijedlogu koji je jedan od stručnjaka ispred Instituta Ivo Pilar i predložio i predstavio javnosti. On bi zadržao isti broj saborskih zastupnika, broj se ne bi povećavao, promijenile bi se malo granice izbornih jedinica – dovoljno da se nadoknade razlike +-5%, a novi  teritoriji koji bi ulazili u nove izborne jedinice imali bi priliku i mogućnost svoje predstavnike kandidirati na listama“.

U tom je trenutku još sve bilo otvoreno, ali Anušić je ocijenio kako model za koji se on zalaže ima najbolje izglede jer, kako je rekao, „nisam se samo ja složio s tim modelom koji je dobar i koji je najmanje invazivan politički, nego i većina nas u tom radnom tijelu tako je to komunicirala“.

Anušić nije spominjao eksperte iz Ministarstva pravosuđa i uprave,  već je ustvrdio: „Mi ćemo kao tijelo predstaviti, obraditi i predložiti sve modele za koje mislimo da su dobri, da su realno objektivni za primijeniti, da imaju najmanji problem s javnošću i politikom i dati prijedlog, a koja će konačna odluka biti, to će odlučiti netko drugi“. Konstatirao je da će „na kraju ipak zadnju riječ imati premijer“, u dogovoru s koalicijskim partnerima, odnosno većina u Hrvatskom saboru.

Stručnjak s Instituta Ivo Pilar kojeg je Anušić spominjao je demograf Nenad Pokos čiji je prijedlog podjele na 10 izbornih jedinica s po 14 zastupnika objavljen još u studenom prošle godine.

Pokos je u nekoliko navrata demantirao da je prijedlog bio naručen od strane HDZ-a, ali nakon što je Vlada izašla sa službenim Prijedlogom novih izbornih jedinica, Pokos je rekao kako ga je početkom veljače mailom kontaktirao Anušić s porukom da bi on iz Pokosovog prijedloga grad Našice i općine Feričance i Donju Motičinu iz V. izborne jedinice prebacio u IV. gdje je Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i dio Koprivničko-križevačke županije te od njega zatražio da napravi novi izračun.

„Ja sam mu odgovorio mailom da smatram da ne možemo komunicirati na ovaj način jer nitko od mene nije naručio izradu prijedloga ili modela izbornih jedinica. To možemo rješavati na nekim drugim razinama. To je bila sva moja komunikacija s nekim iz HDZ-a. Iz Vlade i Ministarstva nikad me nitko nije kontaktirao“, kazao je Pokos.

Pokos je, inače, nezadovoljan konačnim Vladinim prijedlogom izbornih jedinica jer one nisu bazirane na popisu stanovništva, već na registru birača. Kao što je poznato, registar birača ima oko 500 000 birača više nego što prema popisu ima punoljetnih stanovnika.

Plenković: HDZ-ova skupina nema veze s radom Vlade

„U radnoj grupi sjede samo članovi HDZ-a, od toga dvojica u obiteljskim odnosima očuha i posinka. U toj radnoj skupini nema niti jednog nezavisnog stručnjaka za izborne procese i politički sustav. Također nema niti jednog predstavnika opozicijskih političkih stranaka. To je naprosto jedna stranačko-obiteljska radna grupa.  To nije radio niti Tuđmanov HDZ kada je u istu takvu skupinu ipak pozvao profesore ustavnog prava i profesore političkih znanosti“, kazala je na aktualnom prijepodnevu u travnju zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin, dodajući kako i Venecijanska komisija preporučuje nepristranost pri kreiranju izbornog sustava. Plenkovića je upitala kada će dati nalog ministru Malenici da osnuje stručnu i neovisnu radnu skupinu koja će osigurati da prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama ne bude krojen samo po interesima HDZ-a.

Plenković joj je odgovorio kako „to što HDZ kao stranka ima neku skupinu ljudi u kojoj je ne samo njih četvero, nego njih više, nema nikakve veze s radom Vlade“.

Dobacio je i kako se to opozicije ne tiče.

„Pitamo li Možemo imaju li tajnu skupštinu u privatnom stanu gradonačelnika Zagreba? (…) Vaše pitanje o tome kakvu ima HDZ skupinu – to se vas ne tiče. Što vas briga tko je u radnoj skupini HDZ-a? To što će HDZ sa sobom analizirati, to je naša stvar. Kada će Vlada i kakav prijedlog uputiti u Sabor? Uputit će kada bude prijedlog gotov. Zakon je po odluci Ustavnog suda na snazi do 30. rujna, a nakon toga prestaje važiti i to je sve (…) Pročitali smo odluku Ustavnog suda, u roku ćemo uputiti zakon u javno savjetovanje, o njemu će se raspraviti u Hrvatskom saboru, donijet će se novi zakon, održat će se izbori u roku (…) Ako vas brine kakav će biti zakon, zakon će biti dobar, modificirat će ono što je zbog demografskih kretanja drukčije nakon 23 godine i to je sve“, poručio je Plenković.

Dogovorili smo se oko najmanje invazivnog prijedloga

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić smatrao se glavnim stranačkim oponentom mogućnosti da pojedine izborne jedinice, ovisno o naseljenosti, daju nejednaki broj zastupnika u Sabor, što je bio i glavni razlog za njegovo sudjelovanje u radnoj skupini o sastavu izbornih jedinica, iako Anušić po struci nije ni pravnik, ni demograf, ni geograf, ni politolog, već kineziolog.

Nakon predstavljanja službenog prijedloga je rekao:  „Na kraju smo se uspjeli dogovoriti oko ovog prijedloga, koji je najmanje invazivan, i došlo je do minimalnih izmjena granica izbornih jedinica”.

Iz njegovih riječi može se doći do zaključka da je unutar HDZ-a postignut dogovor proslijeđen u Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je sastavilo službeni prijedlog kojeg je Vlada predstavila javnosti i poslala u javno savjetovanje.

Premijer Plenković, kao i ministar Ivan Malenica, nastoje ostaviti dojam da se radilo o sasvim uobičajenoj zakonskoj proceduri.

„Ovo je zakon koji su radile stručne službe Ministarstva, nije se kuhao u stranačkoj kuhinji“, ustvrdio je Malenica u intervjuu Novom listu.

Gong je poslao upit Ministarstvu pravosuđa i uprave koji su to eksperti koji su radili na izradi prijedloga, ali do danas nije objavljen odgovor Ministarstva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.