Razotkriveno

Suluda teorija da je Hrvatska vojska smaknula Plenkovića proširila se s ruske društvene mreže

Na ruskoj društvenoj mreži netočna informacija da je Plenković ubijen objavljena je još u veljači 2023. godine.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Na Facebook profilu hrvatske korisnice Ninči Pinči 23. travnja objavljen je status s fotografijom (arhivirano ovdje) na kojoj se, na engleskom jeziku, iznosi suluda teorija da je hrvatski premijer Andrej Plenković ubijen.

“Upozorenje! Hrvatska vojska smaknula je Andreja Plenkovića (hrvatskog premijera). Misija izvršena”, navodi se u tekstu uz fotografiju Andreja Plenkovića.

Alatima za obrnutu pretragu fotografija pronašli smo da je ta netočna informacija originalno objavljena prije više od godinu dana – u veljači 2023. godine. Netočna informacija o ubojstvu hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića još uvijek stoji u statusu objavljenom 15. veljače 2023. na ruskoj društvenoj mreži i chat platformi Vk.com (arhivirano ovdje).

Uz istu fotografiju koja je jučer objavljena na Facebooku, korisnica Silvana Sataković na Vk.com se pita: “Da li je ovo istina? Poprilično poznat izvor?! Hrvatska vojska egzekutirala hrvatskog premijera Andreja Plenkovića”. U komentarima uz objavu navodi da se da je fotografija prenesena s društvene mreže Telegram. Sataković na svojem YouTube profilu dijeli snimke bliske stavovima teoretičara zavjere QAnon, o kojima je Faktograf pisao u više navrata.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Status na društvenoj mreži VK komentirala je osoba inicijala M. N. B. Osoba istog imena i s profilnom fotografijom sličnom onoj koja je objavljena u medijima, sudjelovala je u listopadu 2020. godine u osnivanju ogranka Domovinskog pokreta u gradu Senju te je i izabrana za dopredsjednicu tog ogranka (ovdje i ovdje). Ona je sa svog VK profila komentirala tu vijest te napisala da je to “istina” i dodala da ju je vidjela iz “još jednog izvora” te da nije samo premijer Plenković, kako piše, “egzekutiran” nego su i “još neki premijeri” također ubijeni. Navela je i Telegram profile koji su objavili tu vijest.

“Vinko, ovo je tajno. Gledamo film Veliko buđenje. Imamo sada glumca sa silikonskom maskom Plenkya, isto kao sto ina i Biden! Svi imaju svoj scenarij radi budjenja naroda”, navodi dalje u komentarima M. N. B., a na opasku da je Plenković toga dana bio na pogrebu, odgovara da je to bio “klon”, a ne pravi Plenković. “On je egzekutiran, imamo klona Plenkija već odavno. Sjećaš se Plenkija bez ušiju na tavanu? Tada je vec bio zamijenjen. Kad je imao covid, to je bila vojna oznaka da su ga već uhapsili”, nastavila je širiti svoju teoriju M.N.B.

Domovinskom pokretu smo poslali upit u kojem smo tražili da nam pošalju kontakt M. N. B. kako bi utvrdili je li ona zaista pisala te komentare, no do objave teksta nismo dobili odgovor iz stranke.

Informacija da je Hrvatska vojska ubila premijera Plenkovića, naravno, nije bila točna u veljači prošle godine, kada je objavljena na ruskoj društvenoj mreži, niti je to postala do jučer kada je status ponovljen. Andrej Plenković jučer je s drugim članovima HDZ-a predao liste te stranke za izbore za Europski parlament.

NADOPUNA (3.5.2024.) – Nakon objave teksta dobili smo informaciju da je osoba spomenuta u članku nedavno preminula te smo njezino puno ime i prezime zamijenili inicijalima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.