Razotkriveno

Ne, UN nije zamijenio zastave država članica LGBT zastavama

Njujorški Rockefeller centar nije jedna od lokacija UN-a i nije ni na koji način povezan s tom organizacijom.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je status (arhivirano ovdje) na kojem je screenshot naslova članka u kojem piše “Ujedinjeni narodi zamjenjuju sve zastave 193 zemlje LGBT zastavama“. Uz screenshot je objavljen i sljedeći opis: “Ne samo da mijenjaju zastave…ovo je smjer u kojem se ide… Jasno vam je?“.

Uz status je priložen i link (arhivirano ovdje) na članak s portala VOZ objavljen 7. lipnja u kojem se u naslovu na engleskom jeziku navodi: “Ujedinjeni narodi zamjenjuju 193 zastave zemalja članica s LGBT zastavama” (eng. The United Nations replaces all 193 country flags with LGBT flags). Međutim, kako pokazuju podaci s platforme WayBackMachine portal VOZ 17. lipnja naslov mijenja u “Rockefeller centar zamjenjuje 193 zastave zemalja članica s LGBT zastavama” (eng. Rockefeller Center replaces all 193 country flags with LGBT flags).

Screenshot/Facebook

Status je dosad prikupio 2 dijeljenja, 7 komentara i 20 ostalih reakcija.

Njujorški Rockefeller centar nema baš nikakve veze s UN-om

Ispred njujorškog Rockefeller centra jesu izvješene LGBT zastave, ali to nema nikakve veze s UN-om. Ovom dezinformacijom bavilo se više fact-checking portala engleskog govornog područja – FactCheck.org, USA Today, Associated Press i PolitiFact.

Naime, njujorški Rockefeller centar nema baš nikakve veze s UN-om, a glasnogovornik UN-a potvrdio je da ta organizacija nikad ne mijenja zastave država članica. Sjedište UN-a u New Yorku nekoliko je blokova udaljeno od Rockefeller centra.

“Jedine zastave koje se vijore ispred sjedišta UN-a su one 193 država članica, dva službena promatrača i zastava same organizacije. Postav zastava isti je od 1945. godine”, potvrdio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric za AP.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ista fotografija može se pronaći iz 2019. godine

Također, ono što je važno spomenuti jest i da fotografija LGBT zastava koja se prikazuje u screenshotu nije nastala ove godine. Servis Reverse Image Search otkrio je da navedena fotografija postoji na stranici Wikimedia Commons (arhivirano ovdje) na kojoj se navodi da je fotografija nastala 2019. godine.

Zaključno, Ujedinjeni narodi nisu zamijenili zastave 193 država članica LGBT zastavama. Fotografija koja je prikazana u članku je ispred Rockefeller centra koji nema nikakve veze s UN-om, a može se pronaći na Wikipedijinim stranicama i nije nastala ove godine. Valja spomenuti da je i sam portal VOZ 17. lipnja promijenio naslov i tekst i sad navodi da je Rockefeller centar zamijenio zastave LGBT zastavama, a ne UN kako je to prethodno bilo naznačeno.

S obzirom na sve navedeno, status na Facebook profilu privatne korisnice ocjenjujemo netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.