Razotkriveno

Narod.hr promovira teoriju zavjere prema kojoj Faktograf kontrolira američku vlast

Direktorica Faktografa Ana Brakus našla se na meti sulude teorije zavjere koju promovira portal Željke Markić.
Ilustracija: Faktograf.hr

Rubni portal Narod.hr, čiji izdavač je udruga Željke Markić “U ime obitelji”, zadnjih dana promovira teoriju zavjere prema kojoj je Faktograf dio međunarodne kabale zadužene za globalnu cenzuru informacija u suradnji s američkim ministarstvom vanjskih poslova (State Department).

Štoviše, u središte te zavjere Narod.hr smješta Anu Brakus, izvršnu direktoricu udruge Faktograf, koju nazivaju “vrhovnim svjetskim inkvizitorom”. Ovu teoriju zavjere je Narod.hr dosad promovirao u četiri članka, objavljena 15., 16., 19. i 20. lipnja pod sljedećim naslovima:

“Skupina novinara odlučuje o cenzuri: Brakus iz Faktografa jedna od ključnih osoba među ‘kontrolorima činjenica’” (arhivirano ovdje)

“Na američkom sudu procurili dokumenti koji kompromitiraju Faktograf” (arhivirano ovdje)

“Slučaj Ane Brakus: Kako se novinarka s ruba hrvatskog društva našla u ulozi vrhovnog svjetskog inkvizitora” (arhivirano ovdje)

“Kako Faktograf pod izlikom utvrđivanja činjenica vodi ideološki rat protiv portala Narod.hr” (arhivirano ovdje)

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U pitanju je dezinformacija koju je Narod.hr preuzeo od američke organizacije “America First Legal” koja je, kako joj već i naziv sugerira, dio kampanje za reizbor notornog promotora dezinformacija Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. Organizaciju “America First Legal” osnovao je Stephen Miller, koji je za vrijeme Trumpovog predsjedničkog mandata bio njegov savjetnik. Miller je poznat po rasističkim i neonacističkim stavovima.

Kako iz uobičajene greške nastaje teorija zavjere

“Američka nevladina udruga America First Legal otkrila je popis novinara iz cijeloga svijeta uključenih u promidžbene aktivnosti američkog Državnog tajništva (State Department), među kojima je i anonimna hrvatska novinarka, izvršna direktorica Faktografa Ana Brakus. […] Riječ je o skupini novinara iz raznih zemalja, čije aktivnosti koordinira Globalni centar za angažman (Global Engagement Center – GEC), tijelo unutar State Departmenta”, piše Narod.hr.

Citiranu tezu argumentiraju screenshotom emaila koji je objavila Millerova organizacija “America First Legal”.

U pitanju je poruka koju je u srpnju 2021. godine poslao tadašnji direktor Međunarodne mreže fact-checkera (IFCN) Baybars Orsek na temu osnivanja radne skupine za borbu protiv napada na fact-checkere. Rad IFCN-a koordinira američki Institut za medijske studije Poynter, izdavač PolitiFacta i Tampa Bay Timesa. Faktograf je član IFCN-a, odnosno potpisnik IFCN-ovog Kodeksa principa.

Faktograf je, podsjećamo, u više navrata pisao o napadima kojima smo bili izloženi. Tijekom pandemije Covida-19 našli smo se na meti hajke ekstremno desnih političara i različitih interesnih skupina koje su dezinformacijama pokušavale opravdati otpor cijepljenju protiv Covida i nefarmakološkim epidemiološkim mjerama kojima se suzbijalo širenje virusa. Zbog toga smo policiji prijavili više desetaka prijetnji smrću, naš portal je bio izložen cyber napadima, a našli smo se i među metama osujećenog terorističkog napada.

Nažalost, naš slučaj nije bio izniman. Pod sličnim napadima našle su se fact-checkerske organizacije diljem svijeta, što je potvrdilo i nedavno Faktografovo istraživanje. Zbog intenzivnih napada na fact-checkere IFCN je odlučio oformiti radnu skupinu s ciljem pronalaženja najbolje strategije za obranu od tih napada, što uostalom piše i u emailu koji je objavila “America First Legal”. Dio te radne skupine bila je i Faktografova direktorica Ana Brakus.

Uz predstavnike fact-checkerskih organizacija koje su izrazile interes za sudjelovanje u radnoj skupini, među primateljima email poruke koju je poslao direktor IFCN-a bio je i jedan zaposlenik američkog ministarstva vanjskih poslova, tj. njihovog Centra za globalni angažman (Global Engagement Center; GEC).

U pitanju je odjel američkog ministarstva vanjskih poslova zaduženog za nadziranje i borbu protiv inozemne propagande i dezinformacija usmjerenih protiv Sjedinjenih Američkih Država. Narod.hr, pak, netočno tvrdi kako se radi o “obavještajnom odjelu State Departmenta čija je zadaća štititi i promicati američke interese u cijelome svijetu i širiti mrežu američkog utjecaja obavještajnim metodama.”

Činjenica da se Faktografova izvršna direktorica našla u istom emailu sa zaposlenikom američkog ministarstva vanjskih poslova je za Narod.hr bila dovoljna da je proglasi jednom od 11 “međunarodnih vladara cenzure” koordiniranih od strane američke države. Na kraju istog članka Narod.hr odlazi i korak dalje pa zaključuje kako Faktografova izvršna direktorica zapravo kontrolira američku vlast.

“Hrvati se, kao i građani drugih država, ponekad žale da američka vlada određuje pravila igre u njihovoj vlastitoj državi. Ako je vjerovati podatcima što ih je dobio AFL, i Amerikanci imaju nekoga tko ih kontrolira i određuje im što je istina a što ne. A tim nekim upravljaju Hrvatsko novinarsko društvo i GONG. U stilu gore navedenog komentatora na Twitteru, moglo bi se doista reći da je Amerika pod kontrolom određenih krugova iz Hrvatske”, piše Narod.hr pa dodaje: “ako je vjerovati udruzi America First Legal, pred Faktografom i Anom Brakus ‘klecaju koljena’ i američkih državnika.”

Ništa od svega toga, naravno, nije točno. Obratili smo se IFCN-u kako bi nam pojasnili zbog čega je email o osnivanju radne skupine za borbu protiv napada na fact-checkere bio uključen i zaposlenik američkog ministarstva vanjskih poslova, što je omogućilo organizaciji “America First Legal” da dobije uvid u tu poruku. Naime, zakon o pravu na pristup informacijama u SAD-u, baš kao i u Hrvatskoj, omogućuje zainteresiranoj javnosti uvid u podatke tijela javne vlasti, uključujući i njihovu službenu korespondenciju.

Doznali smo da ni u IFCN-u ne shvaćaju zbog čega je zaposlenik američkog ministarstva vanjskih poslova bio među primateljima poruke o osnivanju interne radne skupine za borbu protiv napada na fact-checkere. Međutim, misteriju je uspio razriješiti bivši direktor IFCN-a Baybars Orsek, odnedavno zaposlenik britanske fact-checkerske organizacije Logically, koji je i poslao sporni email. On nam kaže da je poruka u inboxu zaposlenika američkog State Departmenta završila greškom, zato što dijeli prvo ime s čovjekom koji je doista trebao biti na listi primatelja.

“Siguran sam da je to morala biti greška do koje je došlo dok sam pisao te emailove. Pregledavajući sastav naše radne skupine, vjerujem da sam među primatelje htio dodati Justina Arensteina (osnivača afričke fact-checkerske organizacije Pesa Check, op.a.), ali sam greškom prihvatio sugestiju Gmaila i umjesto toga dodao drugog Justina”, kaže Orsek.

Faktografova direktorica među “gospodarima svijeta”

Teze kojima je Narod.hr ovu teoriju zavjere obogatio u članku od 19. lipnja cijeloj priči dodaju dodatni sloj apsurda. U tom tekstu se Faktografovu izvršnu direktoricu naziva “jednim od vrhovnih svjetskih inkvizitora” i dijelom “mreže gospodara svijeta”. Istovremeno iznose niz faktografski netočnih navoda iz biografije Ane Brakus (npr. opetovano je netočno nazivajući urednicom Faktografa i neutemeljeno dovodeći u pitanje njenu stručnost za posao koji radi).

Autor članka, potpisan kao Ivo Lovrić, sam je razotkrio razlog zbog kojeg se nije sposoban držati činjenica čak ni dok analizira biografske podatke Faktografove direktorice. “Internetske tražilice u tom pogledu više zbunjuju nego što pokazuju, kao da im je glavni cilj zametnuti trag”, piše Lovrić, otkrivajući da korištenje Googlea nadilazi njegove istraživačke kompetencije.

Kroz sva tri članka provlače se i uobičajene optužbe da Faktograf provodi cenzuru. Kao što smo više puta pisali, ni to nije utemeljeno. Faktograf ukazuje na činjeničnu netočnost tvrdnji u javnom prostoru, ali nikoga ne može onemogućiti u objavljivanju dezinformacija. Kako je cenzura po definiciji potpuna ili djelomična zabrana objavljivanja određenog sadržaja, tako je sasvim jasno da se Faktograf ne bavi cenzurom, već informiranjem javnosti.

Usprkos evidentnoj neutemeljenosti teorije zavjere koju promovira Narod.hr, u njeno širenje uključili su se i drugi rubni portali (Dragovoljac.com, Crodex.net, Maxportal.hr, Logično.com) te anonimni Twitter profil iza kojeg navodno stoji saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić. Priliku da još jednom napadne Faktograf nije propustio ni kontroverzni poduzetnik Nenad Bakić, jedan od najustrajnijih hrvatskih širitelja dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.