Razotkriveno

Ovo nije satelitska snimka vrhova Dinare, nego digitalna kreacija francuskog umjetnika

Fotografija, za koju se na profilima piše da predstavlja Dinaru, objavljena je na stranici francuskog umjetnika Jean-Michela Bihorela.
Foto: HINA/ ml

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju na kojoj se, kako tvrde i smatraju, nalaze planinski vrhunci Dinare oivičeni snijegom. Fotografija je, navode korisnici koji je dijele, snimljena iz satelita, a kameni vrhunci planine čine jasnu siluetu žene koja leži na boku. (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

I ovo je Hrvatska. Satelitski snimak Dinare. Vjerovali ili ne“, navodi se uz fotografiju na jednom od profila gdje je objavljena i otkud je podijeljena preko stotinu puta. Dakako, u pitanju nije fotografija koja prikazuje vrhunce Dinare.

Ista fotografija masovno je dijeljena 2020. godine među korisnicima s engleskog govornog područja, uz opis koji daje na znanje da je riječ o planinskim vrhuncima koji se nalaze 33 milje sjeverozapadno od grada Anchorage na Aljasci.

Već tad utvrđeno je da fotografija ne prikazuje stvarno stanje stvari, odnosno da prikazuje planinske vrhunce kakvi oni jesu – pa tako ni planinske vrhunce na Aljasci – nego je riječ o digitalnoj kreaciji (arhivirano ovdje i ovdje) čiji je autor francuski umjetnik Jean-Michel Bihorel. Digitalna kreacija kod nas predstavljena kao fotografija Dinare može se vidjeti na njegovoj internet stranici.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Predmetna fotografija, dakle, ne predstavlja fotografiju vrhunaca Dinare snimljenu iz satelita, nego je riječ o radu francuskog umjetnika pod naslovom “Sedimental Memories / Winter Sleep”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.