Razotkriveno

Tomašević u gradonačelničkom mandatu nije podebljao imovinu na 5 milijuna kuna

Prema posljednjoj objavljenoj imovinskoj kartici, vrijednost imovine zagrebačkog gradonačelnika je oko 100 tisuća eura. Vrijednost Tomaševićeve imovine nije znatnije porasla otkad je ušao u politiku.
Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Prošlo je dvije godine od izbora gradonačelnika, a Tomislav Tomašević je podebljao imovinu na 5 milijuna kuna“, stoji na kraju statusa na Facebooku privatnog korisnika, podijeljenog u desetak različitih grupa na Facebooku (arhivirano ovdje), u kojem se, uglavnom na temelju članka Imperijala iz 2021. godine, problematizira kako je zagrebački gradonačelnik 2014. godine kupio stan u Zagrebu.

Vrijednost Tomaševićeve imovine je oko 100 tisuća eura ili 750 tisuća kuna

Pregledom zadnje imovinske kartice zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića jasno je da njegova imovina nema vrijednost od 5 milijuna kuna. Zadnju objavljenu imovinsku karticu Tomašević je predao 31. siječnja ove godine. U njoj je navedeno da mu je mjesečna gradonačelnička plaća 2318 eura (oko 17.445 kuna), dok mu supruga na godišnjoj razini od samostalne djelatnosti zarađuje 14 tisuća eura (oko 105 tisuća kuna).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tomašević je u svoju zadnju imovinsku karticu upisao stan u Zagrebu površine 39,62 metara kvadratnih za koji je procijenio da vrijedi oko 80.000 eura (oko 602 tisuće kuna). Kao način stjecanja tog stana naveo je: “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada; kupnjom od drugih izvora dohotka; kupnjom od imovine i imovinskih prava te prodajom imovine”.

Također, u pokretnine je upisao i automobil Volvo V60 proizveden 2015. godine za koji je procijenio da vrijedi 10.500 eura (oko 79 tisuća kuna). U podacima o štednji Tomašević je naveo svojih 10 tisuća eura (oko 75.300 kuna) i još 10 tisuća eura štednje svoje supruge. Kada se zbroji vrijednost imovine koju je Tomašević naveo u svojoj imovinskoj kartici, dođe se do iznosa od oko 100 tisuća eura ili 753 tisuće kuna.

Iz tih podataka može se zaključiti da je netočan navod iz statusa da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u dvije godine mandata “podebljao imovinu na 5 milijuna kuna”.

Što je Tomašević imao na početku mandata?

Tomašević je imovinsku karticu predao i pri preuzimanju gradonačelničkog mandata u srpnju 2021. godine. I u toj imovinskoj kartici naveden je isti stan od 39,62 “kvadrata” koji je tada, dok u hrvatskoj još nije kao valuta bio uveden euro, procijenio na 600 tisuća kuna (oko 80 tisuća eura). Također, i u toj kartici je Volvo V60 iz 2015. godine procijenjen na 90 tisuća kuna (oko 11,950 eura). U podacima o štednji stoji 40 tisuća kuna (oko 5300 eura) bračnog druga. Kada se sve to zbroji, dođe se do vrijednosti Tomaševićeve imovine od oko 98 tisuća eura.

U toj kartici su isti stan i automobil koje je Tomašević prijavio i ove godine, a razlika je u prijavljenoj štednji – dok su na početku mandata supruga i on zajedno imali oko 5300 eura štednje, sada imaju oko 20 tisuća eura.

Prva imovinska kartica Tomislava Tomaševića, koja se može pronaći na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, datira iz kolovoza 2020. godine kada je aktualni zagrebački gradonačelnik izabran za saborskog zastupnika. I u toj imovinskoj kartici stoji isti stan procijenjene vrijednosti 600.000 kn (oko 80 tisuća eura) te štednja od 80.000 kuna (oko 10.600 eura). Tada još Tomašević u svojoj kartici nije imao automobil Volvo koji je kupio u međuvremenu. Ukupna vrijednost Tomaševićeve imovine tada je iznosila oko 90.600 eura ili oko 682 tisuće kuna.

Tomašević je u kampanji objašnjavao kako je kupio stan

Prvi dio Facebook statusa prepričan je tekst tabloida Imperijal od 22. svibnja 2021. godine naslovljen “Kako je Tomašević s 32 godine zaradio 600.000 kuna za stan koji je platio kešom” (arhiviran ovdje). Istu temu o kupovini stana dva dana kasnije u sučeljavanju na RTL televiziji (arhivirano ovdje) “potegnuo” je i Tomaševićev protukandidat na lokalnim izborima Miroslav Škoro.

“Što se tiče imovine, ja ionako imam malo. Živim u stanu od 40 kvadrata za razliku od Škore koji me optužuje za ne znam kakve malverzacije i iznosio je lažne optužbe o isisavanju proračuna. Živim u stanu od 40 kvadrata, to je jedina moja nekretnina i nemam problema da odgovaram s njom”, kazao je u sučeljavanju Tomašević, a onda je Škoro kazao da ne ulazi u to kako tko živi i da svatko živi sukladno svojim mogućnostima.

“Ali kada netko s 30-ak godina za keš kupi stan koji vrijedi 600 tisuća kuna, to ipak valja malo pogledati kako je došlo do toga…”, kazao je Škoro. Na tu opasku Tomašević mu je odgovorio: “Znate kako sam ga kupio? Tako da su moji roditelji, ja i moj brat kupili zajedno stan prije 15 godina i zajedno smo otplaćivali taj kredit”, odgovorio je Tomašević Škori.

U tekstu Imperijala iz vremena kampanje za lokalne izbore problematizira se Tomaševićeva kupovina stana od 39 “kvadrata” na zagrebačkoj Trešnjevci za 600 tisuća kuna na temelju crtica iz njegove i biografije njegove obitelji, no ne navodi se nikakav konkretan dokaz zašto bi ta kupovina bila sporna. Osim tih navoda iz kampanje, niti jedan relevantan medij ili izvor nije kasnije problematizirao Tomaševićevu kupovinu stana.

Imperijal je bio aktivan u dezinformacijskoj kampanji protiv Tomaševića

Kako je Faktograf pisao u svibnju 2021. godine, tijekom kampanje portal Imperijal.net je bio vrlo aktivan u dezinformacijskoj kampanji protiv Tomaševića. Tada su gotovo sve vijesti koje su bile istaknute na tom portalu većim dijelom bile neutemeljeni napadi na Tomaševića i članove platforme Možemo, a među njima je bilo i problematiziranje činjenice da je Tomašević vlasnik stana manjeg od 40 kvadrata.

Zaključno, netočan je navod iz statusa da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u dvije godine mandata “podebljao imovinu na 5 milijuna kuna”. Prema posljednjoj objavljenoj imovinskoj kartici zagrebačkog gradonačelnika, kada se zbroje vrijednosti stana u kojem živi, automobila i njegove i suprugine štednje vrijednost njegove imovine je oko 100 tisuća eura ili 753 tisuća kuna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.