Razotkriveno

Logo “zelene žabe” ne označava da se u hrani nalaze insekti

Pečat sa znakom žabe je certifikat organizacije Rainforest Alliance, a logo se stavlja na proizvode koji udovoljavaju njihovim standardima.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici Facebooka dijele video s društvene mreže TikTok koji prikazuje osobu u trgovini dok pokazuje pečat otisnut na različitim proizvodima, uglavnom slatkišima te pritom govori na njemačkom jeziku.

Iznad videa napisano je: “Insekti u hrani!” (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje). Korisnicima se sugerira da osoba pokazuje znak na proizvodima kojim je istaknuto da se u njima nalaze insekti. Na isti znak upozorava se u još jednom videu koji dijele korisnici društvene mreže (arhivirano ovdje), kao i u brojnim drugim postovima (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje), ali pečat sa žabom u sredini ne označava prisutnost insekta u proizvodima, niti utječe na hormone, kako to tvrde neki korisnici Facebooka.

Pečat sa znakom žabe je certifikat organizacije Rainforest Alliance

Naime, pečat sa znakom žabe zapravo je certifikat organizacije Rainforest Alliance. U pečatu je žaba otisnuta u središtu kruga, a oko nje stoji natpis: Rainforest Alliance, people & nature.

Na internetskim stranicama hrvatske podružnice trgovačke kuće Lidl, u odjeljku gdje se pojašnjava značenje certifikata na proizvodima, navedene su generalije o udruzi Rainforest Alliance (RA).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Udruga je osnovana 1987. godine, kako bi se bavila očuvanjem bioraznolikosti i promicanjem ekološki održivih i društveno pravednih poljoprivrednih i šumarskih praksi u više od 60 zemalja diljem svijeta. – Udruga dodjeljuje potrošačku oznaku zelene žabe utemeljene na standardu „Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard”.

On obuhvaća kriterije ljudskih prava kao što su pristup obrazovanju ili zabrana dječjeg rada, kao i ekološke zahtjeve poput zaštite vodenih tijela i bioraznolikosti. Udruga Rainforest Alliance se 2018. spojila s certifikacijskim programom UTZ, navodi se na stranicama Lidla.

Zašto je na pečatu zelena žaba?

O značenju certifikata, odnosno pečata sa zelenom žabom može se čitati i na stranicama udruge Rainforest Alliance.

Tamo se pak navodi: “Pečat znači da je certificirani proizvod ili sastojak proizveden korištenjem metoda koje podupiru tri stupa održivosti: društveni, gospodarski i ekološki. Neovisni revizori treće strane, ključni za integritet svakog programa certifikacije, ocjenjuju poljoprivrednike prema zahtjevima u sva tri područja prije dodjele ili obnove certifikata.” Pojašnjavajući zašto su na pečat stavili žabu, u udruzi Rainforest Alliance navode da su žabe ono što znanstvenici nazivaju bioindikatori: zdrava populacija žaba ukazuje na zdrav okoliš.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.