Razotkriveno

Ovo je satiričan prilog iz 2008., a ne dokaz o “kloniranju Disneyeve djece”

Radi se o satiričnom videu koji je 2008. godine objavio jedan od najpoznatijih satiričnih portala na svijetu, američki The Onion.
Screenshot: YouTube/The Onion

Korisnici Facebooka dijele video s društvene mreže TikTok u kojem se govori “kloniranju Disneyeve djece”, točnije o laboratoriju za genetski inženjering u kojem nastaju zvijezde Disney produkcije.

U opisu na korisničkom profilu s kojeg je ovaj video podijeljen više od stotinu puta navodi se: “Sve su nam rekli kroz filmove, crtane, muziku, itd. i evo čak i na TV-u se sprdaju s nama. Prije 15 godina na TV-u! “Parodija”? Sami prosudite” (arhivirano ovdje i ovdje).

Sa spomenutog korisničkog profila sugerira se da se radi o stvarnom laboratoriju, a da su sugestiju prihvatili drugi korisnici daju do znanja svojim komentarima i dijeljenjem ovog sadržaja.

Satirični video The Oniona iz 2008.

Dakako, video o kojem je riječ ne prikazuje stvarni laboratorij Disney produkcije, niti Disney produkcija stvara svoje zvijezde uz pomoć genetskog inženjeringa. Radi se, naime, o satiričnom videu koji je 2008. godine objavio jedan od najpoznatijih satiričnih portala na svijetu, američki The Onion (arhivirano ovdje i ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Od trenutka kad je video objavljen na Youtube kanalu The Oniona – pogledan je preko 2,3 milijuna puta. Ukupnoj gledanosti ovog satiričnog uratka u bitnom su doprinijeli teoretičari zavjere sa svih strana svijeta, koji ga u cijelosti ili u dijelovima distribuiraju na društvenim mrežama, reklamirajući ga kao istinit sadržaj (arhivirano ovdje i ovdje).

Satira, a ne vijest

O video uratku The Oniona prošle godine pisali su i faktčekeri agencije Reuters, navodeći da isti ne prikazuje vijesti, odnosno da se radi o satiri koja ima cilj zabaviti, a ne informirati.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.