Razotkriveno

Greta Thunberg nije poručila Putinu da prestane ubijati leoparde

Fotografiju je Thunberg objavila 2019. godine, a u natpisu je tražila da se u Rusiji dopusti kampanja "štrajkovi za klimu"
Foto: Hina/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Privatna korisnica Facebooka podijelila je status (arhiviran ovdje) sljedećeg sadržaja: “????? Ne diraj mace, ‘đe će ti duša… ?? #GretaLupeta FB jedite govna sa svojom cenzurom. Budite face pa nam pozatvarajte profile, da se većina lakše odluči prijeći na VK, čime gubite novac, ali i kontrolu i nadzor. Adiós!

Snimku zaslona statusa u kojem je podijeljena i fotografija Grete Thunberg koja drži natpis na engleskom jeziku “Putin! Prestani ubijati leoparde! (Kako se usuđuješ?)” donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Međutim, radi se o obrađenoj i izmijenjenoj fotografiji na kojoj je natpis izmijenjen. Fotografiju u pitanju Greta Thunberg objavila je na svom profilu na Twitteru 14. svibnja 2019. godine i uistinu je držala natpis.

Međutim, na tom natpisu pisalo je sljedeće: “Pustite Rusiju da štrajka za klimu #fridaysforfuture” (eng. Let Russia strike for climate #fridaysforfuture”).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimku zaslona tvita (arhiviran ovdje) donosimo niže. Uz fotografiju Thunberg je napisala i sljedeći status:

“U nekim je državama su #schoolstrike4climate nelegalni. To znači da je odgovornost nas, koji možemo štrajkati, još veća. Mi djeca ne bismo trebali ovo raditi. Ali kako većina odraslih ništa ne radi, moramo. #LetRussiaStrikeForClimate #LetHongKongStrikeForClimate

 

Izvor: Screenshot Twitter

S obzirom na to da su se slični navodi širili na ruskom jeziku (natpis kojega je navodno država Thunberg je u tom slučaju na ruskom jeziku, ali istog sadržaja), o manipulativnoj fotografiji pisali su kolege s fact-checkerskog portala MythDetector (na ruskom).

Kako piše MythDetector, Thunberg je u okviru svoje kampanje “štrajk za klimu” te 2019. godine i fotografijom u pitanju Rusiju pozvala da se pozabavi pitanjima klimatskih promjena i uključi u njihovo rješavanje.

Zaključno, fotografija Grete Thunberg koju je privatna korisnica Facebooka podijelila sadrži fotografiju na kojoj je natpis izmijenjen. Slične fotografije širile su se i ruskim govornim područjem. Thunberg je fotografiju podijelila 2019. godine na svom profilu na Twitteru, ali je tada tražila od Rusije da omogući učenicima da organiziraju prosvjede u sklopu kampanje “štrajka za klimu” koju je ona pokrenula.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.