Razotkriveno

Francuski policajci u vrijeme uličnih nemira nisu otkazali poslušnost predsjedniku Macronu

Francuski policajci u oštro intoniranom priopćenju nisu spominjali pobunu, a ni otkazivanje poslušnosti Svjetskom ekonomskom forumu.
Foto: Hina/ EPA/MOHAMMED BADRA

U jeku uličnih nereda koji su početkom srpnja pogodili Francusku, na društvenim mrežama pojavila se dezinformacija koja kaže da je u redovima francuske policije došlo do ustanka, odnosno da su pobunjeni policajci “otkazali odanost” francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu te da su mu poručili da rade za svoj narod, a ne za Svjetski ekonomski forum (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Vijest ovog sadržaja objavljena je na marginalnom internetskom portalu Provjeri.hr (arhivirano ovdje), otkud je distribuirana dalje, na društvene mreže. (arhivirano ovdje). Dezinformacijama portala Provjeri.hr Faktograf se se bavio i u prošlosti.

Val nasilnih uličnih nereda u Francuskoj

Podsjetimo, Francusku je početkom tekućeg mjeseca zahvatio val nasilnih uličnih nereda nakon što je u policijskoj pucnjavi u predgrađu Pariza koncem lipnja ubijen sedamnaestogodišnji mladić Nahel Merzouk.

U danima najžešćih nereda, 1. srpnja, policijski sindikati Alliance Police Nationale, koji predstavlja 30 tisuća francuskih policajaca, te UNSA Police izdali su priopćenje za javnost, a upravo sadržaj tog priopćenja bio je povod za dezinformaciju o “otkazivanju odanosti” francuskih policajaca, odnosno o njihovoj pobuni protiv francuskog predsjednika. Naime, policijsko priopćenje (arhivirano ovdje) bilo je vrlo oštro intonirano i govorilo je o prosvjednicima kao u divljoj hordi, a u jednom njegovom dijelu čak se spominjao i građanski rat.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U priopćenju nije bilo riječi o pobuni

Međutim, u priopćenju za javnost nije bilo riječi o pobuni, a Svjetski ekonomski forum – kojem su prema raširenoj dezinformaciji francuski policajci također otkazali poslušnost – u priopćenju se niti ne spominje. Policijski sindikat, naime, tražio je oštriji pristup u suzbijanju prosvjeda, nazivajući pritom prosvjednike “divljom hordom”.

Vrijeme nije za sindikalne akcije, već za borbu protiv ovih ‘štetnika’. Kapitulirati i ugoditi im predavanjem oružja nisu rješenja s obzirom na ozbiljnost situacije. Policajci su danas u borbi, jer mi smo u ratu, a sutra ćemo biti u prosvjedima i vlada toga mora biti svjesna, navedeno je, između ostalog, u priopćenju sindikata.

Zbog nedostatka takta i oštre intonacije priopćenja, naročito zbog dijela u kojem se spominje rat, sindikati su kritizirani s više adresa. Kritiku policijskim sindikatima uputio je čak i glavni tajnik sindikata UNSA Laurent Escur, o čemu je pisao Le Monde.

“Kategorična obrana jedne profesije, čak i ako je iskrena, ne dopušta odstupanje od vrijednosti koje čine našu Republiku i koje su temelj Unse”, stajalo je u reakciji glavnog tajnika sindikata. Reakcije su stigle i s političke ljevice Francuske; trostruki predsjednički kandidat Jean-Luc Mélenchon izjavio je da “sindikati koji pozivaju na građanski rat trebaju naučiti šutjeti”, dok je Marine Tondelier, nacionalna tajnica stranke EELV, s druge strane postavila pitanje: “Je li sada dozvoljeno reći da postoji strukturalni problem u policiji?”

Sindikati objavili dodatno objašnjenje priopćenja

Već nekoliko sati nakon objave priopćenja i brojnih kritika koje su uslijedile, policijski sindikati su reterirali i objavili dodatna obrazloženja, u kojima navode da je spominjanje rata bilo tek slikovito opisivanje uvjeta u kojima policajci svakodnevno rade u vrijeme dok bjesne ulični prosvjedi na ulicama francuskih gradova.

Pobuna francuskih policajaca u vrijeme trajanje prosvjeda, dakle, netočan je i neutemeljen zaključak izvučen iz oštro intoniranog policijskog priopćenja, a otkazivanje poslušnosti predsjedniku Macronu i Svjetskom ekonomskom forumu uopće nije niti spomenuto, osim u naknadnim interpretacijama rubnih portala.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.